Dezinfekce na ruce má v boji proti koronaviru nižší účinnost než voda a mýdlo

 Zdraví 
13. dubna 2020 13:57 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Dezinfekce na ruce nemusí být dostatečně účinná Depositphotos
Hodně lidí nyní shání dezinfekci na ruce, aby se ochránili před koronavirem. Málokdo však přemýšlí o tom, zda je dezinfekce proti COVID-19 skutečně účinná. Zjistěte, zda dezinfekce opravdu funguje.

Koronavirus se šíří a všichni by nyní měli dodržovat striktní hygienická pravidla. Z toho důvodu lidé shánějí ochranné pomůcky. Mezi ně patří i dezinfekce na ruce. Většina zdravotníků však dává přednost vodě a mýdlu před dezinfekcí. Přečtěte si, proč není v mnohých případech dezinfekce jako ochrana dostatečná.

Proč je dezinfekce méně účinná než mýdlo?

Potřít si ruce dezinfekcí, je rozhodně lepší, než neudělat nic. Nemá však takový účinek, jaký byste od ní očekávali. Když nemáte přístup k vodě a mýdlu, sáhnout po dezinfekci rozhodně smysl má. Pokud byste se však měli rozhodnout mezi tím, zda si umyjete ruce mýdlem, nebo použijete dezinfekci, rozhodně zvolte mýdlo.

Dezinfekční prostředek může některé bakterie a viry usmrtit, nepočítejte však s tím, že se mu to podaří na sto procent. Určité množství nečistot vám na rukou téměř vždy zůstane. Mýdlo na rozdíl od dezinfekce viry a bakterie nezabíjí, ale smývá.

Když budete dodržovat správnou techniku mytí rukou, kterou doporučuje WHO, můžete všechny viry a bakterie dostat ze svých rukou pryč. Musíte si je však hned poté důkladně usušit, protože bakteriím se nejlépe daří ve vlhkém prostředí.

Co by měla obsahovat dezinfekce na ruce, aby měla dobrý účinek?

Většina dezinfekčních prostředků na ruce obsahuje isopropanoval, nebo ethanol. Jde o základní složky alkoholických nápojů. Aby dezinfekce účinkovala, musí mít dostatečně vysoké procento alkoholu.

Účinná dezinfekce by měla obsahovat minimálně šedesátiprocentní alkohol. Čím více ho bude mít, tím lépe. Na dezinfekci, která takový alkohol neobsahuje, se nelze spolehnout. S vysokou pravděpodobností vám bude k ničemu.

Kromě obsahu alkoholu v dezinfekci si dejte pozor i na alkoholové náhražky, které zdaleka neúčinkují tak dobře jako klasický alkohol.

Jak správně dezinfekci používat?

Správné dávkování dezinfekce hraje důležitou roli při její účinnosti. Neměli byste přípravku na ruce nanášet málo ani moc. Vhodné množství k jednomu použití byste měli najít na obalu výrobku. Odvíjí se to od množství obsažených ingrediencí v dezinfekci.

Pokud byste si nanesli dezinfekce málo, jeho účinnost nebude dostatečná. Když budete pravidelně dělat opak, vaše ruce mohou vyschnout a popraskat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve