Šednutí vlasů je možné zpomalit nebo je dokonce zastavit

 Krása 
14. dubna 2020 14:19 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Proti šednutí vlasů je velmi účinná obyčejná kopřiva Depositphotos
Snad každého z nás to jednou potká, nejdříve sem tam šedivý vlas, který většinou vytrhneme, ale s postupem věku se vlasy stávají stále bělejší. Víte ale, že s tímto problémem si můžete díky přírodním a lehce dostupným surovinám poradit?

Šedivé vlasy jsou zcela přirozeným jevem. Jsou způsobovány změnou struktury vlasové kůry. Tím, jak dochází ke ztrátě pigmentu, jenž nese název melanin, vlasy postupně ztrácejí svoji původní barvu a dochází k jejich zešedivění. Šedivění vlasů je procesem stárnutí. Čas, kdy se šedivění projeví, je velmi různý. Vliv na to mají genetické předpoklady, ale také způsob života – budeme-li se stresovat, špatně stravovat a hýřit v barech, barvě svých vlasů rozhodně nepřispějeme. U někoho se šedivění vlasů může objevit už třeba v pubertě, jinému kolem padesátky, či šedesátky. Nemusíte však věšet hlavu. Šedivění můžeme zpomalit nebo dokonce zastavit!

Jak zabránit šedivění vlasů?

Šalvěj, melasa, kopřiva, zázvor, rybíz nebo jablečný ocet – všechny tyto suroviny můžeme použít při přípravě domácích léčivých směsí. Jejich nanášením do vlasové pokožky lze zastavit šedivění vlasů, či jim dokonce navrátit jejich původní přirozenou barvu.

Šalvěj a rum

4 polévkové lžíce sušených listů šalvěje zalijte asi 0,5 dcl vody. Směs nechte povařit, odstavte a zakryjte poklicí. Nechte odstát asi dvě hodiny a poté přeceďte, přidejte 4 čajové lžičky rumu, 30 ml glycerinu a pár kapek vitaminu E. Připravenou směs pak nanášejte vatovým tamponem nebo kuličkou do vlasové pokožky.

Angrešt s jádrem z pecky manga

Pecku manga rozloupněte a vyndejte jádro, které pak nadrťte a rozmačkejte spolu s angreštem. Vzniklou pastu pak aplikujete do vlasové části pokožky. Nechte působit dvě až čtyři hodiny, vlasy pak umyjte.

Šťáva z černého rybízu a mandlový olej

Šťávu z černého rybízu smíchejte s mandlovým olejem a několika kapkami rybízové šťávy. Tuto směs pak vmasírujte do vlasové pokožky každý večer.

Melasa

Melasa obsahuje mimo jiné hodně mědi, která působí proti šedivění vlasů. Jedna polévková lžíce melasy vám poskytuje přibližně 14 % doporučené denní výživové dávky mědi. Melasa také obsahuje další stopové prvky, jako jsou železo, selen a hořčík. Pokud chcete zintenzivnit její působení, měli byste po dobu několika měsíců každé ráno sníst jednu polévkovou lžíci melasy. Při koupi dbejte na to, abyste kupovali čistou melasu, ne s přídavkem cukru.

Vlasová maska ​​z jogurtu, z indického angreštu (amalaki) a z citronové šťávy

Účinky indického angreštu se nejlépe projeví v kombinaci s bílým jogurtem a s citronovou šťávou. Z uvedených tří přísad si tedy připravíme vlasovou masku, kterou naneseme na vlasy a necháme působit zhruba 45 minut. Nejlepšího výsledku dosáhneme, když budeme tuto masku používat každý druhý den po dobu 90 dní.

Rozmarýn a šalvěj

Obě tyto rostliny účinně zakrývají šediny tak, že přirozeným způsobem dodávají našim vlasům tmavý odstín. Polovinu hrnku sušeného rozmarýnu a stejné množství šalvěje vložíme do 0,5 l vody, necháme dojít do varu, chvíli povaříme a necháme několik hodin odstát. Směs pak přecedíme přes sítko.

Rozmarýnově-šalvějový roztok používáme na opláchnutí vlasů hned potom, co z nich smyjeme šampon. Roztok necháme působit 15 až 20 minut a pak ho smyjeme vodou. Proceduru opakujeme jednou týdně.

Mandlový olej a šťáva z indického angreštu

Mandlový olej a šťáva z angreštu působí velmi účinně proti šedinám, zároveň jsou mimořádně prospěšné pro celkové zdraví našich vlasů. Nejlepšího účinku dosáhnete tak, že smícháte stejné množství mandlového oleje a šťávy z angreštu a takto vzniklou směs pak vmasírujte do vlasové pokožky na dobu přibližně 15 minut.

Zázvor

Pár kusů zázvorového kořene nadrťte nebo nastrouhejte, pak přidejte do mléka. Vznikne hustá pasta, kterou naneste na vlasy a po 10 minutách ji opláchněte. Proceduru opakujte jednou za týden.

Jablečný ocet

Jablečný ocet zřeďte s vodou v poměru 1 : 1. Tímto roztokem si propláchněte vlasy, zabalte do osušky a nechte působit půl hodiny. Nakonec si vlasy umyjte šamponem jako obvykle.

Opakujte tuto proceduru několikrát za týden po dobu dvou tří měsíců, kdy byste měli vidět účinky. Jablečný ocet zabraňuje šedivění vlasů a vrací jim jejich barvu tak, že působí na strukturu vlasů zevnitř. Proto pokud chceme vidět výsledky, musíme mít trochu trpělivosti. V případě, že jablečný ocet bude vaše vlasy příliš vysušovat, použijte větší ředění vodou a po proceduře použijte kvalitní vlasový kondicionér. Jablečný ocet však nikdy nepoužívejte na již barvené vlasy.

Šalvějový čaj

Silný odvar ze šalvěje aplikujte na suché vlasy. Nechte vyschnout a poté opláchněte čistou vodou. Opakujte 3x týdně.

Černý čaj

Do uvařeného černého čaje přidejte 1 polévkovou lžíci kuchyňské soli. Tento roztok pak vmasírujte do vlasové pokožky a nechte působit hodinu nebo i déle.

Kopřivový čaj

Tento čaj můžete také používat vnitřně i zevně. Splachujte pravidelně vlasy čajem, který můžete během dne pít. Doporučené jsou dva šálky denně. Vlasy budete mít navíc lesklé a přirozené.

Barvě svých vlasů můžete ještě více pomoct zdravým životním stylem a jídelníčkem. Zkuste se méně stresovat, hodně spát a podle možností se hýbat.

Rozhodně preferujte také zdravý jídelníček, protože to, co jíte, vidíte na své pokožce a na svých vlasech. Konzumujte více špenátu, celeru, papriky, zelí a další listové zeleniny. Své místo má i ovoce, zejména jahody, brusinky, ostružiny, borůvky nebo moruše. Bobule jsou totiž bohaté na vitaminy, minerály a na antioxidanty.  To všechno pomáhá snižovat šedivění vlasů. Patří sem také ořechy, hlavně mandle. Můžete dokonce jíst i čokoládu! Ta je totiž bohatá na měď, která zesiluje produkci melaninu v těle. Musí to však být čistá černá čokoláda, která vám ani nepřidá na váze.

Pokud chcete vidět zřetelné výsledky, musíte být trpěliví a používat tato domácí léčiva pravidelně během několika týdnů až měsíců.  Ale rozhodně to stojí za to! Pokud šediny již máte, jak se s nimi vypořádat čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008