Ochutnejte červený banán. Překypuje vitaminy a je skvělý pro naše zdraví
Důvodem, proč se obvykle červený banán nedováží, je, že se rychleji kazí. Obchodníci proto nemají jistotu, že by stihli vše prodat. V době koronavirové je ale všechno jinak a díky tomu můžeme červený banán vyzkoušet.
Co obsahuje
Červený banán je mnohem zdravější ve srovnání s banánem žlutým. Obsahuje více vitaminů, zejména vitaminu B6, C, D i betakarotenu. Také se zde nachází hodně draslíku a hořčíku. Z hlediska tolik potřebného vitaminu D je zajímavé, že jeden červený banán nám zajistí příjem zhruba 20 % denní spotřeby, což rozhodně není málo.
Jak prospívá
Vitamin C, ale i další obsažené vitaminy jsou dobrou podporou imunity. Takže konzumací právě takovýchto banánů více přispějeme k obranyschopnosti těla před všelijakými infekcemi, ale také před šířením rakovinných buněk. Pro obsah draslíku a hořčíku se vyhnete křečím. Je dobrý pro naše zažívání i metabolismus, ten podporuje a v kombinaci s relativně nízkou kalorickou náloží se tak hodí i pro hubnutí. Svůj nemalý přínos má i pro diabetiky, protože pomáhá upravovat hladinu inzulinu v krvi. Více o tomto problému najdete třeba v článku zde.
Jak chutná
Pokud vám chutná klasický žlutý banán, pak s tím červeným nebudete mít žádný problém. Má poněkud pevnější slupku, takže se hůř loupe. Jeho chuť je hodně podobná, ale přesto mírně odlišná. Můžete v ní zaznamenat různé další ovocné příchutě. Někteří cítí i jahody. Vnitřek červeného banánu má téměř klasickou barvu. Má nižší sladkost, což přispívá k jeho dietnosti.
Z výše uvedeného vyplývá, že jej můžete použít naprosto klasickým způsobem, jak jste zvyklí. Rozhodně ale doporučujeme přímou konzumaci, která zachovává nejvíc vitaminů a má tak pro zdraví největší přínos.