Největší mýty o zdraví, které nám od dětství vtloukali do hlavy a kterým stále věříme

 Ostatní 
23. října 2019 10:24 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chřipce se nevyhnete tím, že budete zachumlaní až po uši Pixabay
Lidové moudrosti tu byly, jsou a budou. V souvislosti s nemocemi a se zdravím zmiňují tisíce přírodních léků, které zaručeně fungují. Kdysi naši předkové neměli možnost chodit k lékaři a tak využívali sílu přírody, která je léčila. Některé moudrosti však nejsou vůbec pravdivé.

I vy jste v dětství poslouchali, že byste měli jíst mrkev, abyste měli ostrý zrak? Nebo vám bylo připomínáno, že byste neměli v zimě jíst zmrzlinu ani nic studeného, a že byste se měli pořádně oblékat, protože v opačném případě prochladnete a budete nemocní? Pojďme se podívat na nejčastější mýty, které nám v dětství vtloukali do hlavy.

Pravidlo pěti nebo deseti vteřin

Chléb padá na zem namazanou stranou, jak praví lidová moudrost. Stejná moudrost pak praví, že pokud jej, případně i jiné jídlo, do pěti či deseti sekund zvednete ze země, tak ho můžete sníst. Je to pochopitelně nesmysl. Bakterie jsou všudypřítomné  rozhodně nepočkají ani deset ani pět vteřin. Takže pravidlo pěti nebo deseti sekund rozhodne neplatí. Potraviny, které upadnou na zem a nelze je omýt se prostě nekonzumují.

Chřipka a nachlazení vznikají v důsledku zimy

Myslíte, že pokud se budete oblékat tepleji, nebudete nemocní? Určitě ne. Nachlazení nebo chřipka, ale i jiné nemoci, které nás v zimním období trápí, jsou způsobeny bakteriemi a viry, které se šíří vzduchem a rozmnožují se v teplém prostředí. Jejich koncentrace je tedy nejvyšší v prostorách, kde se nachází velké množství lidí. Proto, pokud během zimy pobýváte často ve vytopených místnostech s větším počtem lidí, je  prostě pravděpodobnější, že onemocníte. Zima s tím nemá vcelku co dělat. 

Máme 5 smyslů

Už na základní škole nám vštěpovali do hlavy, že máme 5 smyslů - zrak, sluch, čich, hmat, chuť. Je to sice pravda, ale mohli bychom je označit za jakési základní smysly člověka. Kromě těchto pěti máme ale i další smysly. Například i smysl pro rozpoznávání tepla a chladu, smysl pro rovnováhu, smysl pro rozeznání bolesti, smysl pro registrování svalového napětí nebo třeba smysl pro vnímání běhu času.

Po mrkvi uvidíte jako ostříž

Už od dětství jste slýchávali, že mrkev je to nejlepší pro oči, protože obsahuje vitamin A, který vyživuje sítnici? Ano, mrkev je dobrá pro oči, ale nedokáže vás zbavit zrakových vad ani brýlí. Můžete jí sníst celou mísu, ale v tom lepším případě budete mít oranžovou pokožku v důsledku velkého množství betakarotenu. V tom horším vám může být špatně.

Mléko každý den na pevné kosti a zuby

Každý na mléko reaguje jinak. Někteří nemají problém vypít sklenici kravského mléka denně, jiní na něj mají alergii. Ať už je to kravské, kozí nebo jiné mléko, měli byste vědět, že díky němu nebudete mít pevnější kosti. Odborníci tvrdí, že kravské mléko je vhodné pouze pro telata. Neobsahuje totiž takové množství vápníku, které by nějakým způsobem podporovalo pevnost kostí a zubů. A v obchodech spíše natrefíme na cosi zředěného, co se mléku podobá jen vzdáleně. Žádnou studií nebylo prokázáno, že mléko podporuje zdraví kostí, ale naopak se spíše předpokládá, že přispívá k jejich odvápňování. Největší mýty kolující o zubech? Například, že jablko čistí zuby nebo že kaz vždy bolí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47