Návod, jak si doma vyrobit výborné máslo z vlašských ořechů

 Recepty 
24. října 2019 13:43 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Máslo z vlašských ořechů je zdravé a skvěle chutná Archiv
Máslo z vlašských ořechů je velkou pochoutkou. Navíc přispívá k dobrému zdraví. Můžete si ho vyrobit i doma. Nejde o nic těžkého, zvládne to opravdu každý. Navíc budete mít jistotu, že tam nejsou žádné přidané složky a vaše máslo bude čistě přírodní.

Pokud máte hodně ořechů a nevíte, co s nimi dělat, vyrobte si z nich máslo. Dobře vás zasytí a dodá vám chybějící energii. Navíc jeho výroba není nijak časově náročná. Nepotřebujete k tomu ani velké množství ingrediencí.  

Ořechové máslo prospívá zdraví

Ořechové máslo má vysokou energetickou hodnotu a dobře vás zasytí. Je zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Dobře se tráví, takže z něj nebudete mít bolesti břicha. Má vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Příznivě ovlivňuje cholesterol. Do svého jídelníčku byste ořechové máslo rozhodně měli zařadit. Navíc má tak dobrou chuť, že ho nebudete chtít přestat jíst.

Výroba másla z vlašských ořechů

K výrobě másla si připravte několik ingrediencí. Kromě toho budete potřebovat i kvalitní mixér nebo sekáček. Dobře rozmačkané ořechy začnou vylučovat olej, který je k výrobě másla velmi důležitý.

  • 300 g vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 čajovou lžíci skořice
  • ½ čajové lžičky soli

Pečte ořechy v troubě

Postup výroby másla z vlašských ořechů není obtížný. Bude vám to trvat zhruba třicet minut. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Poté si vytáhněte plech a na něj naskládejte všechny ořechy. Rozprostřete je tak, aby neležely na sobě. Pečte je v troubě zhruba deset minut, měly by být zlatavě hnědé.

Připravte si sekáček či mixér

Ořechy vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. Poté je nasypte do mixéru a k němu přidejte zbylé ingredience. Všechny je promíchejte a začněte mixovat. Udělejte si pauzu a setřete stěrkou krém ze stěn a poté mixér opět zapněte. Ingredience mixujte zhruba pět až deset minut.

Výrobu másla dokončete

Po rozmixování by v másle neměly být téměř žádné hrudky. Pokud chcete, aby bylo sladší, můžete ho ještě dochutit cukrem či javorovým sirupem. Teď už jen stačí, abyste si ho namazali na chleba a pochutnali si na něm. Dále čtěte: Trápí vás rýma? Pokořte ji s pomocí cibulového čaje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008