Cibulový čaj proti rýmě i chřipce: Zkuste tři lahodné varianty

 Recepty 
19. října 2019 08:46 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na cibulový čaj nedali dopustit ani naši předkové Shutterstock
Děláte si při nachlazení cibulový čaj? Jestli jste to zatím nezkusili, tak je čas s tím začít. Cibulový čaj je při podzimním sychravém počasí a plískanicích opravdu nepostradatelný pomocník. Pomůže při dusivém kašli, zahlenění, chrapotu i bolesti v krku.

Na podzim nás začínají obvykle trápit infekce dýchacích cest, se kterými jde ruku v ruce dusivý kašel, zahlenění, chrapot, bolesti v krku a potíže s dýcháním. A přesně na tyto problémy zabírá domácí cibulový čaj, na který nedali dopustit už naši předkové.

Uvedené variace základního receptu jsou vylepšeny o ingredience, které mají za úkol vylepšit chuť, ale také společně s cibulí zabojovat proti popsaným potížím.

Cibulový čaj - přírodní lék na tři způsoby

Základní recept na cibulový čaj

Budete potřebovat

  • 3 cibule
  • 1 l vody
  • med na ochucení

Příprava

Dejte vařit vodu a mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na větší kousky. Vhoďte ji do vřící vody a vařte cca 10 minut. Poté odstavte a nechte cibuli louhovat ještě dalších 10 minut. Následně sceďte a oslaďte medem, který nejenže chuť čaje vylepší, ale přidá i další tělu prospěšné látky. Pijte pokud možno co nejteplejší.

Cibulovo-karamelový čaj s majoránkou

Budete potřebovat

  • 3 cibule
  • 1 l vody
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíci majoránky

Příprava

Připravte si cibuli, kterou očistěte a nakrájejte na větší kousky a přiveďte do varu litr vody. V hrnci si připravte z cukru karamel, na který následně nalijte cca 2 dcl horké vody. Když se karamel rozpustí, dolijte zbytek vody a přidejte cibuli. Vařte 10 minut, poté vypněte a do odvaru přidejte majoránku. Pod pokličkou nechte ještě louhovat dalších 10 minut. Poté následuje už jen scezení a čaj máte hotový. Tato vylepšená verze cibulového čaje by měla být o něco chutnější než základní verze a kromě toho přidaná majoránka účinek čaje posílí, jelikož uvolňuje hleny. Tato variace mírní i bolesti hlavy a břicha.

Cibulovo-jablečný čaj

Budete potřebovat

  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 1 l vody
  • med na dochucení

Příprava

Cibuli si očistěte a nakrájejte na větší kousky. Stejně udělejte i s jablkem. Jablko neloupejte, jen nakrájejte. Dejte vařit vodu a přidejte obě připravené ingredience. Zhruba po deseti minutách odstavte z plotýnky a v hrnci nechte louhovat dalších 10 minut. Pak sceďte a hotový čaj už jen dochuťte medem.

Pokud se bojíte, že vám po vaření cibule zůstane v bytě nepříjemná aroma, tak právě touto verzí cibulového čaje s jablkem se tomu vyhnete. Kromě toho jablko vylepší samotnou chuť čaje. Je také větší pravděpodobnost, že tuto variantu budou lépe snášet i nemocné děti, kterým jinak cibulový čaj v základní verzi moc nejede. Velmi netradiční použití cibule. K čemu se v domácnosti hodí?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47