Úžasná úprava cuket, po kterých vaše chuťové pohárky zaplesají

 Recepty 
21. července 2019 11:35 / Jitka Jahodová
  1
📷
9 fotografií v galerii
Spojení cukety, kopru a tvarohu je lahodné Shutterstock
Léto je v plném proudu a my sbíráme na zahrádkách chutné sezónní plody, které dokážou příjemně oživit naše jídelníčky. K mimořádně oblíbené zelenině patří cuketa. Nejen že je velmi zdravá, ale je ideální i k redukci váhy.

Cuketu můžete připravit na mnoho způsobů a my vám představíme tři možnosti její variabilní úpravy. Připravte si nadýchané placky s tvarohem, křupavé cuketové chipsy a osvěžující cuketovou polévku. 

Cuketové placky s tvarohem - kombinace, která vás okouzlí

Spojení tvarohu a cukety je opravdu výborné. Když k tomu ještě přidáte koprový dresink, jde opravdu o vynikající kombinaci. Kromě toho tyto placky nejsou tak těžké pro žaludek jako klasické cuketové placky. Zkuste tedy tuto odlehčenější verzi a určitě neprohloupíte.

Cuketové placky

Co budete potřebovat?

  • 800 g cukety
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • petrželku, kopr
  • sůl
  • olej

Ingredience na dresink

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • kopr

Postup

V první řadě je třeba si připravit cuketu, očistit ji, lžičkou vydlabat vnitřek a nastrouhat. Mladé a malé cukety lze očištěné nastrouhat celé. Posolenou cuketu nechte zhruba 20 minut odstát, abyste mohli odstranit přebytečnou vodu.

Cibuli, petrželku i kopr nakrájejte nadrobno. Dále si nastrouhejte tvaroh, rozmíchejte vajíčka a naváženou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Všechny ingredience důkladně smíchejte, aby vzniklo hustší těsto a dle chuti osolte. Na pánvi nechte rozehřát olej, do kterého lžící dávkujte placky. Osmažte dozlatova a po vyjmutí z pánve nechte placky okapat na papírové utěrce.

Hotové placky je ideální podávat s osvěžujícím dresinkem, který připravíte tak, že kysanou smetanu smícháte s prolisovaným česnekem, nakrájeným koprem a podle chuti přisolíme.

Cuketové chipsy - zdravá pochoutka

Skvělá křupavá dobrota je mnohem zdravější alternativou klasických bramborových chipsů. Tak si je tedy s chutí a bez výčitek svědomí dopřejte. Ani jejich příprava není komplikovaná.

Co budete potřebovat?

  • 2 ks cukety (menší kusy)
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Cukety po umytí nakrájejte i se slupkou na tenké plátky. Ideální jsou mladé menší cukety. Nakrájené plátky nechte trochu odležet a papírovými ubrousky z nich odsajte přebytečnou vodu. Připravte si plech vyložený pečícím papírem, který potřete olejem. Něj pak vedle sebe ukládejte posolené a okořeněné plátky cukety. Ty ještě potřete svrchu olejem. Pečte v rozehřáté troubě na 190 - 200 ° C zhruba 20 minut, dokud nebudou čipsy zlatohnědé. Ještě horké čipsy zasypte parmazánem. 

Cuketová polévka - osvěžení do letních dnů

Jednoduchý a rychlý recept na osvěžující letní polévku.

Co budete potřebovat?

  • 1 střední cuketu
  • lžíci nesekaného česneku
  • hrst lístků bazalky
  • 750 ml vývaru
  • 60 ml smetany (nemusí být)
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 50g nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej, pepř, sůl

Cukety pokrájejte na malé kousky a na středním plamenu do zlatova opečte spolu s prolisovaným česnekem a bazalkou. Zalijte vývarem a vařte osm minut. Čtvrtinu polévky odeberte a rozmixujte do hladka. Poté vraťte do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a osolte. Při podávání posypte parmazánem a ozdobte lístky bazalky.

Další oblíbený recept z cuket jsou cuketové špagety. Je to skvělá náhrada těstovin, po které zhubnete raz dva

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Petra Černocká promluvila o plastikách a přiznala, čím by se živila, kdyby nemohla zpívat

Styl

Sedm let po světě. Tenhle mladík obešel svět pěšky, jen se svou fenkou

Tech

Není to tank, ale funguje jako tank. Američané mají nové lehké tankové vozidlo

Zavřít reklamu