Úžasná úprava cuket, po kterých vaše chuťové pohárky zaplesají
Cuketu můžete připravit na mnoho způsobů a my vám představíme tři možnosti její variabilní úpravy. Připravte si nadýchané placky s tvarohem, křupavé cuketové chipsy a osvěžující cuketovou polévku.
Cuketové placky s tvarohem - kombinace, která vás okouzlí
Spojení tvarohu a cukety je opravdu výborné. Když k tomu ještě přidáte koprový dresink, jde opravdu o vynikající kombinaci. Kromě toho tyto placky nejsou tak těžké pro žaludek jako klasické cuketové placky. Zkuste tedy tuto odlehčenější verzi a určitě neprohloupíte.
Cuketové placky
Co budete potřebovat?
- 800 g cukety
- 250 g polohrubé mouky
- 2 cibule
- 2 vejce
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 200 g tvrdého tvarohu
- petrželku, kopr
- sůl
- olej
Ingredience na dresink
- 200 g zakysané smetany
- 2 - 3 stroužky česneku
- kopr
Postup
V první řadě je třeba si připravit cuketu, očistit ji, lžičkou vydlabat vnitřek a nastrouhat. Mladé a malé cukety lze očištěné nastrouhat celé. Posolenou cuketu nechte zhruba 20 minut odstát, abyste mohli odstranit přebytečnou vodu.
Cibuli, petrželku i kopr nakrájejte nadrobno. Dále si nastrouhejte tvaroh, rozmíchejte vajíčka a naváženou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Všechny ingredience důkladně smíchejte, aby vzniklo hustší těsto a dle chuti osolte. Na pánvi nechte rozehřát olej, do kterého lžící dávkujte placky. Osmažte dozlatova a po vyjmutí z pánve nechte placky okapat na papírové utěrce.
Hotové placky je ideální podávat s osvěžujícím dresinkem, který připravíte tak, že kysanou smetanu smícháte s prolisovaným česnekem, nakrájeným koprem a podle chuti přisolíme.
Cuketové chipsy - zdravá pochoutka
Skvělá křupavá dobrota je mnohem zdravější alternativou klasických bramborových chipsů. Tak si je tedy s chutí a bez výčitek svědomí dopřejte. Ani jejich příprava není komplikovaná.
Co budete potřebovat?
- 2 ks cukety (menší kusy)
- 30 g strouhaného parmezánu
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Cukety po umytí nakrájejte i se slupkou na tenké plátky. Ideální jsou mladé menší cukety. Nakrájené plátky nechte trochu odležet a papírovými ubrousky z nich odsajte přebytečnou vodu. Připravte si plech vyložený pečícím papírem, který potřete olejem. Něj pak vedle sebe ukládejte posolené a okořeněné plátky cukety. Ty ještě potřete svrchu olejem. Pečte v rozehřáté troubě na 190 - 200 ° C zhruba 20 minut, dokud nebudou čipsy zlatohnědé. Ještě horké čipsy zasypte parmazánem.
Cuketová polévka - osvěžení do letních dnů
Jednoduchý a rychlý recept na osvěžující letní polévku.
Co budete potřebovat?
- 1 střední cuketu
- lžíci nesekaného česneku
- hrst lístků bazalky
- 750 ml vývaru
- 60 ml smetany (nemusí být)
- hrst hladkolisté petrželky
- 50g nastrouhaného parmazánu
- olivový olej, pepř, sůl
Cukety pokrájejte na malé kousky a na středním plamenu do zlatova opečte spolu s prolisovaným česnekem a bazalkou. Zalijte vývarem a vařte osm minut. Čtvrtinu polévky odeberte a rozmixujte do hladka. Poté vraťte do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a osolte. Při podávání posypte parmazánem a ozdobte lístky bazalky.
Další oblíbený recept z cuket jsou cuketové špagety. Je to skvělá náhrada těstovin, po které zhubnete raz dva.