Potěšte své chuťové buňky: Připravte si doma guacamole
Nejdůležitější ingredincí na guacamole je avokádo. V obchodě pečlivě vybírejte a zaměřte se na kusy, které jsou dostatečně měkké. Vezměte avokádo do ruky a zkuste jej jemně stiknout prsty. Pokud se vám do něj prsty zaboří, je to ten správný kus. Bohatě postačí, když vezmete dvě malá avokáda nebo jedno větší.
Pomůže nůž
Doma avokádo rozřízněte na půl, zabodněte nůž do pecky a jemně otáčejte. Pecku tímto způsobem lehce vyndáte ven. Pokud však máte v plánu udělat guacamole pouze z poloviny avokáda, tak pecku nevyndávejte a nechte ji na svém místě. I s peckou avokádo zabalte do igelitového sáčku a uložte do lednice, vydrží tak déle.
Rozmačkat či rozmixovat
Ať už použijete celé avokádo nebo pouze polovinu, nyní ho je potřeba objet polévkovou lžící těsně mezi slupkou a dužinou a tím lehce vyndat dužinu. Vidličkou rozmačkejte avokádo na kaši, pokud však máte raději jemnější konzistenci, můžete ho nakrájet na větší kusy a dát do mixéru. Jak si doma vypěstovat avokádo, jsme psali zde.
Pro pravé guacamole je ještě nezbytnou součástí cibule, česnek, sůl, mletý pepř, rajčata a limetková šťáva. Oloupanou cibuli a pět malých rajčat nakrájejte na malé kousky a vložte k rozmixovanému avokádu. Nyní podle chuti přisolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Vše promíchejte. Zapomenout nesmíte na limetkovou šťávu, která udrží avokádo delší dobu zelené, jinak by hned zhnědlo.
Podávejte s nachos
Pokud máte rádi pálivé, přidejte trošku pálivé omáčky nebo papriky. Hotové guacamole podávejte s nachos. Vyzkoušet můžete i guacamole zapečené na bagetce nebo jednoduše namazané na chleba se ztraceným vejcem a sezamovým semínkem.