Nápoje, které zahřejí a ochrání vás i před nemocemi z nachlazení
Svařené víno nebo grog je už docela nuda. Zkuste něco jiného. Lepšího a výjimečného. Dejte si tekuté dobroty, které vás zahřejí na těle i na duši. A navíc jsou i plné vitaminů.
Netradiční grog pro silnou imunitu
Přísady:
- 1 lžíce šípků
- 1 lžíce rakytníku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 malý panák rumu
Příprava:
Smíchejte šípky i rakytník, zalijte vodou a dejte na plotnu. Nechte přijít k varu a pak dvě minuty povařte. Nakonec přidejte třtinový cukr, promíchejte a odstavte. Po mírném zchladnutí přilijte rum.
Citron s mátou uvolní ucpané dutiny
Přísady:
- několik lístků máty
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička medu
- panák vodky
Příprava:
Mátu zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Pak přeceďte a nechte lehce zchladnout. Poté přilijte citron a zamíchejte do směsi lžičku medu. Míchejte tak dlouho, dokud není med zcela rozpuštěný. Nakonec přidejte panáka vodky a ihned popíjejte.
Punč z bezinek proti rýmě
Příprava:
- 150 ml bezinkové šťávy
- 150 ml jablečné šťávy
- 2 hřebíčky
- malý kousek skořice
- citronová šťáva z půlky citronu
Příprava:
Všechny ingredience smíchejte a dejte na plotnu. Pět minut povařte a odstavte. Nechte lehce zchladnout, přeceďte a podávejte. Vyzkoušet můžete ale i další zajímavé nápoje.
Lipový nápoj proti kýchání
Přísady:
- 1 lžička lipového čaje
- 1 lžička bezového čaje
- 1 lžička medu
- 1 malý panák slivovice
Příprava:
Lípu a černý bez smíchejte a zalijte půl litrem vroucí vody. Nechte deset minut louhovat. Pak přeceďte a po mírném zchlazení doslaďte medem a přilijte slivovici. Ihned popíjejte.
Jitrocelová vodka na kašel
Přísady:
- 1 lžička jitrocelového čaje
- 1 lžička medu
- 1 malý panák vodky
Příprava:
Jitrocelový čaj povařte minutu v horké vodě. Přeceďte a ihned nalijte do hrníčku. Po zchladnutí přidejte med i panáka vodky. Popíjejte ještě teplé.
Karamelový svařák
Přísady:
- 1 litr červeného vína
- 3 lžíce tmavého cukru
- 5 ks hřebíčku
- 1 celý badyán
- 1 celá skořice
- 3 plátky pomeranče
- 2 plátky citronu
Příprava:
Do hrnce nasypte cukr, přidejte skořici, hřebíček a badyán. Zahřívejte na ohni za stálého míchání, a jakmile se začne cukr rozpouštět, přidejte pomeranč a citron. Cukr začne karamelizovat. Až bude hodně hustý, nalijte na něj červené víno. Vše nechte vařit. Jakmile přijde nápoj do varu, sundejte ze sporáku, přikryjte pokličkou a nechte 5 minut odstát. Nakonec přeceďte.
Pomelový pečený čaj
Přísady:
- 750 g pomela
- 2 ks citronu
- 500 g cukru
Příprava:
Pomelo dokonale oloupejte a nakrájejte na kostičky, zasypte cukrem a přidejte šťávu ze dvou citronů. Pak už jen zvolte program v domácí pekárně na přípravu džemu a za hodinku a půl máte úžasný voňavý pečený čajík, kterým ještě za tepla naplníte skleničky. Naplněné sklenice otočte dnem vzhůru asi tak na 10 minut, aby víčko pěkně chytlo a pak už jen nechte vychladnout. Na půl litru lahodného čaje budete potřebovat 4 – 5 lžiček směsi.