Šunka, paštika či tlačenka? Vyrobte si je snadno a levně doma

 Recepty 
17. listopadu 2018 10:35 / Martina Langová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Čerstvá paštika doma vyrobená je opravdovou lahůdkou Shutterstock
Už nechcete chodit denně do obchodu pro masné výrobky? Nechoďte. My vás naučíme, jak si je vyrobit doma. Není to vůbec nic složitého. A ručíme vám za to, že vás to bude i bavit.

Už po prvním ochutnání přijdete domácím potravinám na chuť. Okusíte novou kvalitu a budete překvapeni, jak něco tak snadného může úžasně chutnat. V případě masných produktů to platí dvojnásob. Rozhodně to vyzkoušejte, ať vám to jde pěkně od ruky!

Domácí paštika

Budete potřebovat:

  • 2 kg vařeného vepřového masa
  • 1 kg syrových jater
  • 500 g cibule
  • 3 vejce
  • 4 lžičky hladké mouky
  • 1 skleničku mléka

Tučné vepřové maso uvařte a umelte. Vepřová syrová játra také semelte. Česnek oloupejte a utřete. Cibuli oloupejte, nasekejte a osmažte na tuku. Promíchejte játra s vařeným masem a přidejte vejce, hladkou mouku, naběračku mléka a důkladně promíchejte. Okořeňte pepřem, mletým novým kořením, česnekem, citronovou kůrou, muškátovým oříškem a květem, přidejte i trošku skořice a cukru. Podle chuti trochu osolte. Směs na špičkovou domácí paštiku naplňte do skleniček a hodinu vařte.

Kuřecí šunka

Budete potřebovat:

  • 1,2 kg kuřecího masa
  • 100 ml vody
  • 22 g soli
  • lžičku moučkového cukru

Maso nakrájejte na různě velké kousky. Sůl rozpusťte ve vodě. Syrové maso vložte do mísy, zalijte vodou se solí a hněťte mixérem s hnětacím nástavcem po dobu asi 15 minut. Během prvních 5 minut se nic neděje, ale pak uvidíte, jak se maso spojuje s vodou a stává se z toho takové bláto s kusy masa.

Po míchání maso naplňte do pytlíku na tlačenku a dejte na 2 dny do lednice. Občas jej otočte, aby se koření dostalo všude. Po 2 dnech šunku vyndejte a vařte kilo masa tak hodinu, aby se voda táhla jako na vývar. Nesmí úplně bublat, ale jen tak perlit. Po uvaření nechejte šunku vystydnout a potom ji nakrájejte na plátky.

Tip

Domácí kuřecí šunku z pytlíku na tlačenku podávejte jako jedinečnou delikatesu k různým příležitostem. Kdo jednou ochutná, už nikdy nekoupí strojově udělanou šunku, protože chuť i cena je nesrovnatelná.

Domácí tlačenka 

Budete potřebovat:

  • 2 kg libového vepřového masa
  • 2 kg vařeného tučného masa
  • vepřové nožičky
  • 400 g vepřového srdce
  • 100 g vepřových jazyků
  • 500 g vepřové kůže
  • vepřová játra
  • 1/2 l vývaru
  • 10 g mletého pepře
  • 3 g nového koření
  • 30 g česneku
  • 50 g cibule
  • 80 g soli
  • majoránku

Pro přípravu tlačenky uvařte maso tak, aby zůstalo poněkud tužší. Játra uvařte doměka, kůže a nožičky hodně doměka. Maso vykostěte a nechte vychladnout. Maso z hlavy zbavte ušních chrupavek, vše nakrájejte na kostky o hraně 1-2 cm, vařená játra na kostičky menší.

Maso z nožiček, kůži a syrová játra pomelte. Vložte do velké mísy, zalijte odmaštěným vývarem, ve kterém jste předtím rozmíchali koření s trochou soli a dobře promíchejte. Směs plňte do pytlíku na tlačenku, dobře zavažte. Vložte do vařící polévky nebo vody, přiveďte k varu a propíchněte čistou špejlí (tím je zbavíte vzduchu). Teplotu snižte na 90 °C a vařte 2-2 1/2 hodiny.

Poctivé domácí sádlo a škvarky

Budete potřebovat:

  • syrové hřbetní vepřové sádlo
  • sůl

Sádlo nechejte v lednici ztuhnout, aby se lépe krájelo. Pak jej nakrájejte na kostky velké cca 1 x 1 cm. Vložte je do čistého kastrolu. Ten dejte na plotnu nejprve na mírný oheň. Často míchejte, aby se u dna nic nepřichytlo. Jakmile kostky začnou plavat a vypuštěné sádlo vřít, oheň lehce zesilte a škvařte. Sádlo přitom stále hlídejte. Jakmile už přestává bouřlivě vřít a šumět, i hladina se uklidňuje, znamená to, že se už vypařila veškerá voda ze syrového sádla. Oheň snižte na minimum a hned čistou naběračkou odeberte sádlo přes kovový cedník do čisté kameninové nebo porcelánové nádoby.

Přitom vždy škvarky sběračkou v cedníku trochu vymáčkněte a vraťte zpět do kastrolu k dalšímu škvaření. Poslední sádlo, které v kastrole zůstane se škvarky, je tmavší. Slijte jej proto do jiné nádoby. Škvarky ale nechejte stále v původním kastrolu. Zde je doškvařte dozlatova. Při této poslední fázi přidejte ke škvarkům jednu až dvě lžíce mléka. V této fázi se do nich mléko zapeče – škvarky zčervenají, trochu ztvrdnou a příjemně se rozvoní. Pak odstavte, nasypte je do kameninové misky a slabě prosolte. Ke škvarkům nesmí chybět domácí pivo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky