Připravte si báječné podzimní nápoje. Skvěle vás prohřejí a dodají spoustu energie

 Recepty 
25. října 2018 08:05 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
K podzimu horké nápoje neodmyslitelně patří Depositphotos
Doba osvěžujících letních drinků je nenávratně pryč a je třeba se zaměřit na přípravu těch podzimních. Nejsou o nic méně chutné, navíc vás v sychravém počasí zahřejí a ještě dodají spoustu energie a vitaminů.

Hřejivé podzimní nápoje - to nemusí být jen svařák nebo grog. Stačí trochu zapojit fantazii a naučit se kombinovat jednotlivé suroviny.

Vylepšený ovocný cider

Možná vám ještě cider zůstal z horkého léta, pokud ale ne, nebojte si ho ještě v obchodě pořídit. Uvidíte, že i tento typicky letní drink může chutnat také na podzim.

Co budete potřebovat:

  • 1 litr cideru
  • 0,5 litru ananasového džusu
  • 0,5 litru pomerančového džusu
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 lžíci medu
  • 1 pomeranč nebo citron nakrájený na plátky
  • 1 ks skořicové kůry

Postup:

Do dostatečně velkého hrnce nalijte cider společně s oběma džusy, hřebíčky i kůrou skořice. Vše promíchejte a chvíli povařte. Poté přidejte zbytek – med a nakrájené kousky ovoce. Povařte zhruba deset minut, vyndejte hřebíček a můžete servírovat.

Horká švestka

Pokud v chladných měsících nedáte dopustit na slivovici, můžete ochutnat třeba tento vynikající švestkový drink.

Co budete potřebovat:

  • 6 dl horkého ovocného čaje
  • 1 švestkový kompot
  • 1 dl slivovice
  • 2 lžíce sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • hnědý cukr nebo med

Postup:

V hrnci zahřejte všechnu šťávu z kompotu, přisypejte sušené ovoce a vše 3 minuty povařte. Přidejte vypeckované a na půlky nakrájené švestky z kompotu, ale již nevařte, jen prohřejte. Při podávání do každé porce přilijte trochu slivovice. Je-li třeba, oslaďte si nápoj cukrem nebo medem.

Zázvorový čaj s citronem

Pokud si chcete dopřát nápoj bez alkoholu, neměli byste během podzimu vynechat zázvorový čaj s citronem. Zázvor má úžasné protizánětlivé účinky, a tak se stává přírodní prevencí nejrůznějších onemocnění a neduhů. Citron zase úžasně detoxikuje organismus, posiluje funkci imunitního systému a prospívá trávení.

Co budete potřebovat:

  • kořen zázvoru
  • med
  • citron

Postup:

Na struhadle nahrubo nastrouhejte kořen zázvoru - asi na 2 až 3 čajové lžičky (podle požadované síly chuti). Někdo před strouhaným zázvorem upřednostňuje nakrájet kořen na tenčí plátky. Zázvor přesypejte do litrové konvice či džbánku a zalijte vařící vodou. Nechte asi 15 minut louhovat a poté přidejte šťávu z poloviny citronu. Dle chuti oslaďte medem. Ten ovšem nepřidávejte do vařícího čaje, abyste se nepřipravili o všechny jeho drahocenné živiny. Čaj lze vylepšit i kořením, například skořicí, hřebíčkem a badyánem.

Horká čokoláda

Nejen děti milují horkou čokoládu. Zkuste si ji připravit i vy, je lahodná a pro chladné podzimní večery naprosto ideální.

Co budete potřebovat:

  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g hořké čokolády
  • mletou skořici
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • nastrouhanou čokoládu
  • cukr

Postup:

Čokoládu nakrájejte na kousky. Mléko smíchejte se smetanou na vaření. Smetanu ke šlehání ušlehejte a odložte na později do ledničky. Mléko se smetanou přiveďte k varu. Přidejte kousky čokolády a vanilkový cukr. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, potom vše vyšlehejte do pěny. Horký čokoládový nápoj nalijte do šálků, ozdobte šlehačkou, mletou skořicí a kousky čokolády. Každý si pak nápoj osladí podle své chuti. A pokud chcete trochu experimentovat, můžete si do horké čokolády přisypat i trochu chilli nebo přidat lžíci kvalitního rumu. Tělo se tak lépe prokrví a zahřeje. O tom, že je chilli ideální potravina na posílení imunity, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky