Připravte si báječné podzimní nápoje. Skvěle vás prohřejí a dodají spoustu energie
Hřejivé podzimní nápoje - to nemusí být jen svařák nebo grog. Stačí trochu zapojit fantazii a naučit se kombinovat jednotlivé suroviny.
Vylepšený ovocný cider
Možná vám ještě cider zůstal z horkého léta, pokud ale ne, nebojte si ho ještě v obchodě pořídit. Uvidíte, že i tento typicky letní drink může chutnat také na podzim.
Co budete potřebovat:
- 1 litr cideru
- 0,5 litru ananasového džusu
- 0,5 litru pomerančového džusu
- 3 ks hřebíčku
- 1 lžíci medu
- 1 pomeranč nebo citron nakrájený na plátky
- 1 ks skořicové kůry
Postup:
Do dostatečně velkého hrnce nalijte cider společně s oběma džusy, hřebíčky i kůrou skořice. Vše promíchejte a chvíli povařte. Poté přidejte zbytek – med a nakrájené kousky ovoce. Povařte zhruba deset minut, vyndejte hřebíček a můžete servírovat.
Horká švestka
Pokud v chladných měsících nedáte dopustit na slivovici, můžete ochutnat třeba tento vynikající švestkový drink.
Co budete potřebovat:
- 6 dl horkého ovocného čaje
- 1 švestkový kompot
- 1 dl slivovice
- 2 lžíce sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
- hnědý cukr nebo med
Postup:
V hrnci zahřejte všechnu šťávu z kompotu, přisypejte sušené ovoce a vše 3 minuty povařte. Přidejte vypeckované a na půlky nakrájené švestky z kompotu, ale již nevařte, jen prohřejte. Při podávání do každé porce přilijte trochu slivovice. Je-li třeba, oslaďte si nápoj cukrem nebo medem.
Zázvorový čaj s citronem
Pokud si chcete dopřát nápoj bez alkoholu, neměli byste během podzimu vynechat zázvorový čaj s citronem. Zázvor má úžasné protizánětlivé účinky, a tak se stává přírodní prevencí nejrůznějších onemocnění a neduhů. Citron zase úžasně detoxikuje organismus, posiluje funkci imunitního systému a prospívá trávení.
Co budete potřebovat:
- kořen zázvoru
- med
- citron
Postup:
Na struhadle nahrubo nastrouhejte kořen zázvoru - asi na 2 až 3 čajové lžičky (podle požadované síly chuti). Někdo před strouhaným zázvorem upřednostňuje nakrájet kořen na tenčí plátky. Zázvor přesypejte do litrové konvice či džbánku a zalijte vařící vodou. Nechte asi 15 minut louhovat a poté přidejte šťávu z poloviny citronu. Dle chuti oslaďte medem. Ten ovšem nepřidávejte do vařícího čaje, abyste se nepřipravili o všechny jeho drahocenné živiny. Čaj lze vylepšit i kořením, například skořicí, hřebíčkem a badyánem.
Horká čokoláda
Nejen děti milují horkou čokoládu. Zkuste si ji připravit i vy, je lahodná a pro chladné podzimní večery naprosto ideální.
Co budete potřebovat:
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g hořké čokolády
- mletou skořici
- 100 ml smetany ke šlehání
- nastrouhanou čokoládu
- cukr
Postup:
Čokoládu nakrájejte na kousky. Mléko smíchejte se smetanou na vaření. Smetanu ke šlehání ušlehejte a odložte na později do ledničky. Mléko se smetanou přiveďte k varu. Přidejte kousky čokolády a vanilkový cukr. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, potom vše vyšlehejte do pěny. Horký čokoládový nápoj nalijte do šálků, ozdobte šlehačkou, mletou skořicí a kousky čokolády. Každý si pak nápoj osladí podle své chuti. A pokud chcete trochu experimentovat, můžete si do horké čokolády přisypat i trochu chilli nebo přidat lžíci kvalitního rumu. Tělo se tak lépe prokrví a zahřeje. O tom, že je chilli ideální potravina na posílení imunity, jsme psali zde.