Udělejte si doma popcorn lepší než v kině. Vynikající a navíc zdravý

 Recepty 
03. října 2018 15:57 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čistý popcorn je plný zdraví prospěšných látek Shutterstock
Popcorn má spousta lidí spojený s návštěvou kina. Někdo si na něm ale rád pochutnává i jen tak doma. Není ale třeba utrácet peníze za instantní popcorn z obchodu, který je plný soli a různých umělých dochucovadel. Udělejte si ho sami, zabere to jen pár minut a výsledek vás ohromí - popcorn bude nejen dobrý, ale hlavně zdravý.

Popcorn rozhodně není žádná moderní potravina, jde o pochoutku známou tisíce let. Pochází z Ameriky. Na vypukané kukuřici si pochutnávaly tamní indiánské kmeny. Indiáni byli pukáním kukuřice natolik ohromeni, že tento proces považovali za něco magického, a proto popcornem uctívali své bohy. Aztéčtí indiáni dokonce používali popcorn jako ozdobu na obřadní čelenky a náhrdelníky. Nejstarší popcorn byl objeven V Novém Mexiku v Netopýří jeskyni. Stáří tohoto popcornu je odhadováno na cca 5 000 let.

Dnes si lidé mohou pochutnat na celé škále příchutí - na výběr jsou slané i sladké varianty. Jenže právě tyto příchutě ze zdravého popcornu udělaly nezdravou potravinu. Přitom popcorn, tedy nafouklá zrníčka sušené kukuřice, jsou doslova koktejlem zdraví. Když si ho připravíte sami doma, můžete získat nejen vynikající pochoutku, ale dostanete do sebe i spoustu vitaminů a minerálů.

Zdraví prospěšný popcorn

Popcorn sám o sobě obsahuje velké množství antioxidantů polyfenolů, vitaminů B, A, E a K, zinku, železa, draslíku a mnoho dalších prospěšných látek, které pomáhají v prevenci rakoviny a potíží kardiovaskulárního systému.

Pokud je pokrm připraven bez tuku a bez příchuti, stává se z něj téměř dietní potravina. Má nízkou energetickou hodnotu, je bohatý na vlákninu a již zmíněné polyfenoly a neobsahuje sodík ani cukr. Jedna porce obsahuje jen 31 kalorií. Na polyfenoly jsou bohatá i jablka, ale musíte je umět správně jíst, jak jsme psali zde.

Domácí popcorn

Je jasné, že jakmile popcorn ochutíte nebo promastíte, bude jeho kalorická hodnota někde úplně jinde než v případě přírodního neochuceného výrobku. I tak ale bude takový popcorn rozhodně zdravější, než když si ho koupíte někde v obchodě nebo kině.

Čvtrkilogramový balíček sušených kukuřičných zrn v bio kvalitě pořídíte za necelých 30 korun. Čím ho pak dochutíte, je čistě na vás.

Jak na to

Na přípravu domácího popcornu budete potřebovat:

  • 100 g kukuřičných zrn na popcorn
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžičku másla

Postup

Do hlubší pánve dejte lžičku másla s lžící oleje a rozehřejte je. Přihoďte kukuřici (zrna by měla pokrýt dno pánve v jedné vrstvě) a přikryjte pokličkou.

Za častějšího pohybování pánví nechte jednotlivá zrna kukuřice pukat. Je přitom důležité se zavřenou pánví třást a poté zase vrátit na plotýnku, aby se všechna kukuřice mohla proměnit v popcorn a přitom se nepřipálila.

Když již není slyšet praskání kukuřice zhruba 5 vteřin, pánev odstavte (ale stále neodkrývejte pokličku). Ještě párkrát zatřeste (zpravidla ještě nějaký popcorn praskne) a až po chvíli sejměte pokličku a nechte vypražit. Nyní můžete osolit či ochutit podle nálady. Hotový popcorn přesypte do mísy a podávejte.

Čím popcorn ochutit

Variant, čím lze popcorn ochutit, je hodně a záleží na individuální chuti každého strávníka.

Někomu chutná jen s trochou soli, výborný je ale popcorn i s nastrouhaným parmezánem, prolisovným česnekem se solí nebo najemno nasekanými bylinkami - třeba pažitkou či zelenou petrželkou. Zajímavě chutná popcorn i s trochou pepře, chilli nebo worchesterové omáčky. Vyzkoušet ale můžete i třeba popcorn se sušenou cibulkou, koprem či rozmarýnem. Velmi netradiční chuť dodá popcornu směs připravená z jedné lžičky soli a jedné lžíce prášku zeleného čaje Matcha.

Pokud máte rádi sladký popcorn, můžete ho dochutit třeba třtinovým cukrem. Báječně chutná i popcorn s vanilkovou příchutí. Dosladit ale můžete popcorn i medem nebo džemem. Dochutit lze popcorn také skořicí nebo strouhaným kokosem.

Pomocník při dietě

Dobrou zprávou je, že čistý popcorn je vhodný i při dietě. Můžete si ho dopřát zcela bez obav. Oceníte hlavně to, že vás výborně zasytí. Pokud vás tedy honí mlsná, popcorn vám snadno pomůže vlčí hlad zahnat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod