Recept na letní rybízový dort, po kterém se budete olizovat až za ušima

 Recepty 
31. července 2018 08:07 / Jitka Jahodová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mák a rybíz je ideální kombinace chutí Depositphotos
Mák a rybíz dohromady? I když se vám to možná nezdá, tyto dvě ingredience tvoří základ jedinečného letního dortu, který musíte určitě zkusit. Kdy také jindy, než teď, když jsou rybízu plné zahrady.

Navíc náš recept je bezlepkový, takže se určitě stane hitem mnoha domácností. Přesvědčte se sami!

Mák a rybíz je ideální kombinace

Kromě vynikající chuti máku i rybízu, bychom měli tyto dvě potraviny konzumovat co nejčastěji i kvůli jejich obsahu. Mák rozhodně proto, že je bohatým zdrojem železa a hořčíku, výrazně zklidňuje a snižuje stres a ještě k tomu podporuje růst vlasů i nehtů. Mák umí pořádně překvapit. Proč by si ho měly dopřávat zejména ženy? A rybíz? Ten obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a prospívá i naší pokožce.

Díky máku a rybízu si uchováte nejen vnitřní zdraví, ale i vnější krásu. A kdo by si při tom všem nechtěl i pochutnat na něčem výborném, sladkém a přesto zdravém?

Recept na bezlepkový rybízový dort s mákem

Co budete potřebovat?

  • 250 g mletého máku
  • 200 g rybízu (bílého, červeného, černého nebo mix)
  • 200 g mascarpone
  • 120 g bílého jogurtu
  • 120 g medu
  • 100 g másla
  • 100 g zakysané smetany
  • 60 g karobu (svatojánský chléb)
  • 50 g rybízového džemu
  • 4 vajíčka
  • citron
  • 1 lžičku sody
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetku soli

Příprava

Do misky přidejte mák, karob a jedlou sodu. Jemně promíchejte a přidejte žloutky, rozpuštěné vychladlé máslo, med a kysanou smetanu. Pečlivě promíchejte a z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který následně přidejte ke směsi. Připravte si kulatou dortovou formu, vyloženou pečícím papírem, směs do ní vylijte a pečte přibližně na 170 ° C, asi 35 - 40 minut. Urodilo se vám letos hodně cuket? Zkuste cuketový tatarák, který nemá chybu.

Po upečení nechte těsto vychladnout, potom ho opatrně vyjměte a otočte. Část rybízového džemu si trošku zřeďte s vodou (nebo klidně použijte rybízový sirup) a naneste na těsto tak, aby bylo dostatečně "napité". Dokud se bude zředěný džem nebo sirup vsakovat do těsta, rozmíchejte si mascarpone s bílým jogurtem, vanilkovým cukrem a šťávou z jednoho citronu.

Na těsto nejprve naneste zbytek džemu a potom i směs s mascarpone. Na úplný závěr posypte dort rybízem a pak už jen vychutnávejte tuto jedinečnou a zdravou dobrotu!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky