Tajemství lahodného čaje: Víte, jak správně připravit různé druhy?

 Recepty 
25. června 2018 15:15 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dobrý čaj potřebuje čas a péči Shutterstock
Existuje nespočet druhů čaje. A kolik je druhů, tolik je i chutí. Někdo preferuje černý, jiný zelený nebo bílý. Další si zase pochutná na bylinkovém nebo ovocném. Který je však nejlepší pro naše zdraví?

Každý čaj má svoji specifickou chuť, vůni a metodu zpracování. Tím vším se pak odlišuje od ostatních. A to je to, co dělá čaj jedinečným.

Černý čaj

Po sběru jsou čajové lístky v tenké vrstvě rozprostřeny na podklad a nechají se napospas působení slunci nebo teplého vzduchu. Lístky jsou pravidelně „pročesávány“, aby sušení bylo rovnoměrné. Při této fázi dochází k 40% váhovým ztrátám. Ve chvíli, kdy jsou lístky patřičně změklé, přichází další fáze – svinování.

Naruší se buněčná struktura lístků. To vede k uvolnění silic a enzymů, což má největší vliv na výslednou chuť a vůni čaje. Dalším krokem ve výrobě je fermentace – což je v podstatě chybný název pro oxidaci čajových lístků. Ty se opět rovnoměrně rozprostřou do místnosti, kde je dostatečně vlhko a chladno. Zde pak minimálně dvě hodiny oxidují. Konečnou fází je pak dosušení.

Příprava: Pramenitou vodu ohřejte na 95 stupňů – těsně před varem tedy odstavte. Vodu bychom neměli převařovat, nebo převařením ztrácí mnohé ze svého původního charakteru, což lze poznat i podle chuti. Přelijte požadované množství a nechejte 2-4 minuty vyluhovat.

Zelený čaj

Může být sladký a lahodný (Jing) nebo až travnatý a citronový (Sencha). Na rozdíl od čaje černého, nemusí ten zelený oxidovat. Japonské zelené čaje bývají silnější a mají chuť po rostlinách a mořských řasách, s podtónem citronu. Čínské čaje jsou naproti tomu „měkčí" a sladší, s podtónem ořechů, květin, dřeva nebo vanilky.

Příprava: Převařenou, odstavenou vodou přelijeme čaj v konvici a nahřejeme šálky. Šálek tak dostane stejnou teplotu nápoje. Zelený čaj se nespařuje. Vylouhovaný čaj pak postupně naléváte po troškách do šálků, aby se tím zaručila stejná kvalita nápoje. Pokud je chuť, můžete čajové lístky v konvičce přelít podruhé. Tentokrát bude doba louhování kratší díky již nabobtnalým lístkům. Druhé přelití prý dělá čaj ještě lepším. Voda na zelený čaj by měla mít 60-80 stupňů.

Oolong

Tento druh čaje je hodně vyhledávaný díky svou silnou vůni a lahodnou chuť. Celé čajové lístky se sbírají přesně v okamžiku jejich plné zralosti. Pak se nechají okamžitě zčásti zoxidovat a poté se srolují a suší. Délka i způsob zpracování je důležitá pro konečný výsledek.

Příprava: Oolong by se měl zalévat skoro až vroucí vodou. Lístky se opláchnou a spaří prvním zalitím, nálev se pak vylije. Doba louhování závisí na druhu oolongu, při následujících nálevech se postupně prodlužuje, vždy asi o 15 - 30 vteřin. Konvičku bychom měli pokaždé celou vyprázdnit. Důležité je také nezapomenout lístky v konvičce zalít, aby nevychladly.

Bílý čaj

Zpracovává se z mladých nerozvinutých pupenů čajových lístků. Tyto lístky jsou bohatě pokryty bílými-stříbřitými chloupky – odtud vlastně pochází i jeho název. Lístky se ručně trhají před rozvinutím a napařují se. Pupeny se chrání před přímým slunečním světlem, aby se zabránilo vzniku chlorofylu, tak si čaj zachovává značnou koncentraci katechinů, které jsou v něm obsaženy. A protože je výroba bílého čaje tak snadná (neprochází žádnou složitou fermentací, jen lehkou oxidací), neztrácí tím žádné zdraví prospěšné látky.

Příprava: Konvici na čaj nahřejte na cca 80 stupňů. Bílý čaj zalijte vodou a nechte louhovat po dobu pěti minut. Pokud máte k dispozici velmi kvalitní bílý čaj, můžete ho zalít pětkrát až desetkrát. Čím víckrát čaj zalíváte, tím delší dobu ho pak nechávejte louhovat.

Pu-Erh

Jde o hodně vzácný druh čaje. Údajně má až zázračné schopnosti při poruchách trávení, snižuje cholesterol a skvěle pomáhá při hubnutí. Pu-erh patří mezi čaje červené.

Příprava: Vodu na čaj přiveďte k varu. Do konvičky dejte asi 5 rovných lžiček čaje a zalijte vodou. Čaj nechte louhovat 2 - 3 minuty. Čaj přelijte přes jemné sítko do druhé, předehřáté konvice. Vychutnejte si ho jen tak nebo s trochou medu či kvalitního cukru. Je možno udělat až čtyři čajové nálevy po sobě. V tom případě, je však nechte louhovat už jen polovinu udané doby. 

Žlutý čaj

Proslul jedinečným zpracováním a jemnou chutí. Lístky jsou jen mírně fermentované a neprochází oxidací. Poté se lístky dají pod slámu a suší se. Příchuť má typicky ovocnou s tóny kakaa, vanilky a květin.

Příprava: 1 čajová lžička na 1,5 dl vody. Teplota vody by měla mít maximálně 80 °C, louhujeme 3-5 min. Je možné opakovat za sebou až 3 nálevy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda