Bílý cukr, hnědý cukr a třtinový se liší víc než jen barvou. Za co vlastně platíte?

 Recepty 
01. června 2018 08:19 / Iva Dvořáková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Vyberte si, ten nejzdravější na obrázku ale nenajdete Shutterstock
Srovnat kvalitu všech druhů cukru je poměrně ošemetná věc. Orientovat se ale můžete podle obsahu melasy. Té má třtinový cukr obvykle nejvíc, takže si svou vysokou cenu oproti ostatním pohodlně obhájí.

Bílý cukr je v mnoha domácnostech nepostradatelným pomocníkem, ale na oblibě a věhlasu nabývá stále více cukr třtinový, který je zhruba třikrát tak dražší. Za co platíte? Je mezi nimi opravdu tak zásadní rozdíl, nebo jde jen o současný trend a dobrou reklamu? Tady najdete vysvětlení.

Hnědý cukr

Pozor, hnědý řepný cukr a třtinový cukr nejsou to samé. Hnědý cukr je vyrobený – stejně jako bílá klasika – z řepy, kdežto třtinový je z cukrové třtiny.

Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, kterou sice hnědý cukr může rovněž obsahovat, ale do hnědého cukru se třtinová melasa dodává posléze, kdežto v třtinovém cukru je již obsažena v základní surovině.

Nejkvalitnější hnědý cukr, který se dobarvuje a přidává se do něj melasa, se kvalitou a zdraví prospěšnými látkami vyrovná právě cukru třtinovému.

Ale pozor, je-li hnědý řepný cukr dobarvený karamelovým sirupem, neobsahuje zdravou melasu a kvalitou se rovná bílému řepnému cukru.

A pozor, hnědý cukr může vzniknout i metodou, že se surový řepný bílý cukr nedočistí a stává se nerafinovaným řepným cukrem hnědé barvy. Ten sice na pohled vypadá lákavě, ale zdraví spíše uškodí, protože obsahuje draselné a sodné soli.

Bílý cukr

Toto je pro mnoho lidí nepostradatelná surovina. Díky své chuťové neutrálnosti je v kuchyni těžko zastupitelný. Neobsahuje ale žádné vitaminy a minerály, které ztratil v procesu rafinace (čištění), kvůli kterému má svou typicky bílou barvu.

Tento typ cukru tedy sice neobsahuje žádné zdraví prospěšné látky, ale nelze říct, že by byl zdraví škodlivý, zvláště pokud se to s jeho konzumací nepřehání. 

Jenže ruku na srdce, jen málokdo z nás je tak odolný, aby ho vůbec nelákaly věci slazené bílým cukrem. A v tom je právě jeho největší nebezpečí.

V současné době konzumujeme mnohem více cukru, než kolik naše tělo dokáže přijmout a zpracovat. Do doporučeného denního množství kalorií totiž bohatě stačí 11 % cukrů. A to je problém.

Naše tělo si totiž neumí cukr uchovat na později, ale jeho přebytek přeměňuje na tuky a až ty pak uloží. Viditelný následek vysokého příjmu cukru na sebe proto nenechá dlouho čekat.

Kromě nadváhy ale hrozí i další rizika – cukrovka, oslabení imunity, onemocnění srdce a cév, kazivost zubů, či výkyvy nálad. Během procesu, při němž organismus tráví cukry, navíc spotřebovává zvýšené množství vitaminů skupiny B, vlákninu a minerály.

Třtinový cukr

Třetí druh cukru, třtinový, bývá nejdražší. Proč? Je to také kvůli tomu, že se dováží z exotických zemí, kde se daří cukrové třtině.

Poznáte ho podle zlatavé barvy, může být ale i čokoládově hnědý – v závislosti na tom, kolik obsahuje melasy. Že nevíte, co to vlastně je? Melasa je žádaný odpadní produkt, který vznikne při zpracování třtiny na cukr.

Je základní surovinou pro výrobu mnoha druhů rumů. Pro hodně lidí je díky melase třtinový cukr chutnější než klasický bílý cukr, má i příjemnou vůni. Pro svou lehce karamelovou chuť je dobrý v čaji a kávě.

Třtinový cukr obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo, což tělu jistě prospívá, ale otázkou je, v jakém množství se vitaminy v něm vyskytují.

Poslední dobou se totiž objevují informace, že třtinový cukr těchto vitaminů a minerálů obsahuje pouze zanedbatelné množství a jeho zdraví prospěšné účinky se přeceňují.

A i po tomto cukru se tloustne, takže pokud si chcete udržet štíhlou linii, poohlédněte se po produktech slazených třeba stévií (má prakticky nulovou energetickou hodnotu a mnohem větší sladivost než řepný cukr) nebo právě melasou. A tady máte tipy na sedm jídel, která mají minimum kalorií

Jak nakupovat?

V obchodě nemusí být snadné se mezi hnědými cukry orientovat. Nejlepší je se vždy podívat na etiketu, zda cukr obsahuje melasu a taktéž se řídit cenou, nejlevnější hnědý cukr bývá právě nerafinovaný řepný cukr, kterému byste se měli vyhnout obloukem. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47