Několik triků, jak uvařit tu nejlepší rýži

 Recepty 
28. května 2018 13:45 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
7 fotografií v galerii
I obyčejná rýže může být gurmánským zážitkem Shutterstock
Možná si říkáte, že na přípravě rýže se nedá nic pokazit. Prostě se propláchne, nasype do hrnce, zalije vodou a uvaří – hotovo. Prožitek z jídla ovšem může pokazit už její špatný výběr, přehnané či nedostatečné množství vody při varu nebo její nesprávné určení pro konkrétní jídlo. Jak udělat z obyčejné rýže jídlo hodné královského stolu, vám prozradíme v následujících odstavcích.

První krok k dokonalé rýži musíte učinit už v obchodě, a to při jejím výběru. Nesnažte se ušetřit za každou cenu koupí té nejlevnější rýže a nekupujte rýži ve varných sáčcích. Následně zvolte mezi dlouhozrnnou a kulatozrnnou rýží. První jmenovaná má dlouhá špičatá zrníčka, která se hodí spíš jako příloha k hlavnímu jídlu. Zvolíte-li basmati, výsledek bude krásně sypká rýže. V případě rýže jasmínové, která je rovněž dlouhozrnnou rýží, bude rýže o něco lepkavější, bude více držet při sobě, ale nebude se stále jednat o rýžovou kaši.

Naopak drobnější baculatá a krátká zrníčka má rýže kulatozrnná, která se využívá především při přípravě italských krémových rizot, mléčných kaší či výrobě domácího sushi. Do sushi je vynikající zabalit dokonce i rukolu! Zde si můžete přečíst článek o tom, jaký vliv má na zdraví člověka.

Jak moc proplachovat

Zda jste zastánci proplachování v kastrolu nebo pod proudem vody není podstatné, důležité je však rýži dobře propláchnout, pokud si to žádá. Připravujete-li rýži basmati nebo jasmínovou rýži, propláchněte ji alespoň třikrát, nebo lépe pětkrát v kastrolu, nebo ji proplachujte pod proudem vody tak dlouho, dokud z ní teče kalná voda. To, jak moc rýži propláchnete, bude mít poté vliv na její sypkost.

Rozdíl propláchnuté a nepropláchnuté rýže tedy spatříte hlavně v textuře. Při vaření nepropláchnuté rýže se vyplavuje velké množství škrobu, které u basmati a jasmínové rýže na zrncích zůstává a tvoří nevzhlednou lepkavou směs. Ovšem pokud se chystáte na přípravu klasického italského risotta, rýži neproplachujte. Lepkavost rýže je v tomto případě žádoucí.

Nechte ji chvíli stát

Pokud se rýži chystáte proplachovat, učiňte tak alespoň čtvrt hodiny před její tepelnou úpravou. Rýže do sebe nasákne trochu vody, nabobtná a bude jí pak stačit kratší doba vaření. Výsledkem bude krásná nadýchaná rýže, která bude méně náchylná na rozvaření. I při určitém stupni lepkavosti si zachová jasnou strukturu jednotlivých zrníček.

Rýžovar, kastrol nebo v troubě

Každý jsme zvyklí na jiný postup a ani jeden není špatný. Rýži můžete vařit v hrnci na plotně na mírném plamenu, nebo ji péci v kastrolu v troubě. V obou případech je však nutné po nějaké době zkontrolovat, zda už není rýže hotová, nebo jestli nedošla voda a rýže se nepřipaluje. Nejjednodušší je proto příprava v rýžovaru, který přesně odhadne dobu varu, a vy se opravdu nemusíte starat o nic jiného, než o propláchnutí a odměření množství vody a rýže.

Na množství vody záleží

U přípravy rýže nezáleží na její váze, ale na jejím objemovém množství. Je nutné použít přesně tolik vody, aby všechna vsákla do rýže – tedy aby žádná nezbyla, ale ani aby při varu nescházela a rýže mohla krásně změknout. V ideálním případě dodržujte poměr 1:1,5 ve prospěch vody. Tedy zvolte si jakýkoliv hrnek nebo sklenici, do které nasypte suchou rýži až po okraj, propláchněte a poté přidejte jeden a půl hrnek vody. Vždy odměřujte stejnou nádobou rýži i vodu.

Do rýže patří cibule

Až budete mít vše připraveno, nakrájejte si ještě cibuli na kostičky a hoďte ji do hrnce či rýžovaru k rýži a odměřenému množství vody. Na jeden hrnek rýže vám bude stačit jedna menší cibule. Rýži také osolte a přihoďte i pár kousků hřebíčku a zjemněte lžící másla. Pak už jen zapněte rýžovar, plotnu nebo troubu a čekejte, až se vaší kuchyní rozlehne vůně dokonalé rýže, kterou si už brzy budete moci nandat na talíř. Dobrou chuť.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve