Můžete se utlouct po čokoládě? Domácí nutella či nugeta vám zabere jen pár minut

Čokoládovou pomazánku vyrobíte doma za 10 minut
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Recepty 
20. května 2018 08:29 / Internet
  1   0
Lískooříšková nutella nebo arašídová nugeta patří mezi oblíbené pochoutky velké části populace. Pokud si chcete na lahodné čokoládové pomazánce pochutnat, ale zároveň chcete ušetřit nějakou tu korunu, připravte si ji doma. Zabere vám to doslova pár minut a výsledek je ohromný.

Výhody domácí nugety či nutelly tkví v tom, že přesně víte, co je uvnitř, připravíte si množství podle svého gusta a navíc chuť domácí čokoládové pomazánky se nedá s tou kupovanou srovnat. A až vás bude honit mlsná, budete mít dobrotu vždy po ruce. Nabídneme vám více receptů, ať si můžete vybrat. Jeden bude i pro ty, kdo mají na ořechy alergii. Pokud dáváte přednost raději oblíbenému Toffifee, recept na tuto karamelovou delikatesu najdete v našem článku zde.

Domácí nutella 1

Než se do přípravy domácí nutelly pustíte, pořiďte si tyto ingredience:

  • 1 hrnek lískových oříšků (bez slupek)
  • 300 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíci kakaa
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli

Postup:

Nejprve zbavte lískové oříšky slupek. Vysypte oříšky na pečicí papír a nechte péct v troubě zhruba 10 minut. Slupky zhnědnou a začnou se samy odlupovat. Stačí, když poté oříšky zabalíte do utěrky a třete je tak, aby se slupky oloupaly. Poté nechte vychladnout.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. V mixéru nebo kuchyňském robotu rozdrťte oloupané oříšky, čímž vznikne hladká pasta. Přidejte do ní olej, cukr, kakao, vanilku a sůl. Míchejte, dokud nebude pasta bez hrudek a hladká. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu a znovu vymíchejte do hladké směsi.

Tuto směs přelijte do sklenic s víčkem a uchovávejte v lednici.

Domácí nutella 2

Receptů na domácí nutellu je obrovské množství a každý má něco do sebe. Tento obsahuje mimo jiné i kondenzované mléko. Na přípravu dvou skleniček pochoutky budete potřebovat:

  • sůl
  • vanilkový extrakt
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 200 g mléčné čokolády
  • 1 konzerva kondenzovaného mléka
  • 100 g lískových oříšků

Postup:

Čokoládu rozpusťte v kondenzovaném mléce a nechte trochu vychladnout. Pokud máte oříšky neloupané, opražte je v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia, až jim začnou praskat slupky – to trvá asi 10 minut. Pak ještě teplé zabalte do utěrky a promačkejte, slupky půjdou samy dolů. Pokud máte oříšky už oloupané, opražte je také - pomazánka je pak chutnější. Oříšky poté přemístěte do robotu a rozmixujte na co nejjemnější hmotu. Přidejte kakao, půl lžičky vanilkového extraktu, špetku soli a rozpuštěnou čokoládu a co nejlépe rozmixujte. Pomazánku můžete naředit horkou vodou nebo smetanou, aby se lépe roztírala. Rozdělte ji do skleniček.

Tip: Pokud chcete dvoubarevnou nutellu, udělejte ještě jednu várku, ale mléčnou čokoládu vyměňte za bílou a vynechte kakao – vznikne vám tak světlý krém, který po vrstvách ve skleničce střídejte s tmavým.

Domácí nutella 3 (bez ořechů)

Hodně lidí má alergii na ořechy, ale přesto by si na nutelle rádi pochutnali. Mohou vyzkoušet následující recept. Na přípravu 250 ml této laskominy budou potřebovat:

  • 20 čerstvých datlí
  • 1/4 hrnku tahini (sezamová pasta)
  • 2 lžíce nepraženého kakaa
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 2 – 3 lžíce rostlinného mléka nebo vody

Postup:

Datle pořádně omyjte a vypeckujte. Pokud se z nich snadno odlupují slupky, odstraňte je, aby pomazánka byla skutečně jemná. Připravené datle společně se všemi ostatními surovinami rozmixujte v robotu do hladké hmoty. Přidejte 2 – 3 lžíce rostlinného mléka/vody a dál mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Přendejte do čisté sklenice a uchovávejte v chladu.

Domácí nugeta 1

Pokud si raději smlsnete na nugetě, můžete si doma vyrobit i tuto pochoutku. Na její výrobu budete potřebovat:

  • 300 g nesolených arašídů
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžičku kakaa
  • 180 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • špetku soli

Postup:

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Poté na pánvi zprudka opečte arašídy. Ty vložte do mixéru a rozmixujte na arašídovou pastu. Musíte mixovat až do té doby, než se vám uvolní tuk z arašídů – tím získáte něco jako arašídové máslo s krémovou konzistencí. Poté přidejte špetku soli, cukr a lžičku kakaa. Mixujte ještě chvíli a přidejte olej a vanilku. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Naliijte do sklenic a máte hotovo.

Domácí nugeta 2 (zdravá verze)

Pokud si chcete dopřát nugetu, ale zároveň hledáte zdravější recept, je tento návod přesně pro vás. Budete potřebovat tyto ingredience:

  • hrst mandlí
  • hrst kešu
  • hrst lněných semínek
  • můžete podle chuti přidat i vlašské ořechy a další
  • 2 lžíce kakaa
  • avokádo
  • 1 banán
  • voda nebo mandlové mléko (dle potřeby, abyste docílili ideální konzistence)
  • dosladit můžete pomocí datlí nebo datlového sirupu

Postup:

Všechny přísady rozmixujte v mixéru do požadované konzistence. Hustotu pomazánky ovlivníte vodou nebo mandlovým mlékem - někdo má rád řidší pomazánku, jiný hustší. Aby byla nugeta opravdu zdravá, použijte k doslazení místo klasického cukru datle nebo datlový sirup.

📷
3
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Národní přírodní rezervace Mionší: Vydejte se naučnou stezkou a poznejte nejkrásnější část Beskyd

Zprávy

Parlamentní boj o uzákonění manželství homosexuálů vyvolává bouřlivé emoce

Bydlení

Budete měnit podlahu v bytě? Sáhněte jedině po dřevu