Sýrů existuje obrovské množství druhů a liší se skutečně výrazně. Vyznáte se v nich?

 Recepty 
17. ledna 2018 10:32 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Některé sýry se hodí k vínu, jiné na pizzu... Pixabay
Sýrů existuje obrovské množství druhů. A liší se skutečně výrazně. Pokud si chcete dopřát opravdu gurmánský zážitek, vsaďte na poctivost a kvalitu. Ne každý sýr se ale hodí pro každou příležitost.

Sýry se dělí podle tvrdosti na čerstvé, měkké, plísňové, polotvrdé, tvrdé a tavené. Následně je možné je rozdělit podle způsobu srážení mléčných bílkovin na tvarohové, sířené a tavené. Krom toho rozlišujeme sýry vysokotučné, smetanové, plnotučné, tučné, polotučné i nízkotučné. Jak se sýry dělí a k čemu se jaký hodí, jsme psali zde.

Nejoblíbenější druhy sýrů:

  • Eidam


    Pochází z nizozemského města Edam. Má jemnou chuť a polotuhou konzistenci. Velmi u něj záleží na původu, protože kvůli snaze o co nejnižší cenu může být málo kvalitní. Doba zrání eidamu se pohybuje od čtyř týdnů až po deset měsíců.
  • Gouda


    Kravský sýr s jemnou chutí a lehkým oříškovým nádechem. Gouda se doporučuje na obložené mísy, chlebíčky i do salátů a toastů.

  • Camembert


    Tento měkký sýr krémovité konzistence patří mezi nejoblíbenější sýry vůbec. Zraje minimálně 3 týdny. Obvykle zdobí obložené talíře, ke kterým se servíruje lehké červené víno.
  • Mozzarella


    Je velmi oblíbená zejména v Itálii. Měla by být čerstvá, svěží a s bohatou mléčnou chutí. Hodí se do teplé i studené kuchyně. Protože není chuťově výrazná, hodí se k aromatickým potravinám, jakými jsou prosciutto, čerstvá zelenina, ostřejší pizza a bylinky.
  • Niva


    Tento kravský sýr s modrou plísní uvnitř je aromatický a slaný. Patří mezi poloměkké sýry. Můžete ho použít na přípravu silné omáčky či na zapékání.
  • Ementál


    Tvrdý sýr, který zraje několik měsíců až let. Má lehce nasládlou chuť a vůni po oříšcích. K jeho výrobě se používá střed sýrového bochníku, který mívá výraznou ovocnou chuť. Ementál se doporučuje v kombinaci s vínem typu Jura či Savoie.
  • Brynza


    Měkký, solený sýr se vyrábí z ovčího mléka. Oblíbený je především v zemích svého původu, tedy na východě Evropy. Brynza se používá spíše v teplé kuchyni na omáčky, nebo zapečená se zakysanou smetanou.
  • Jadel


    Český pařený ovčí nebo kravský sýr, který se uchovává ve slaném nálevu. Je velmi slaný a tvrdý. Používá se proto zejména v kombinaci s rajčaty.
  • Čedar


    Jeden z nejrozšířenějších sýrů na světě má nasládlou a ostrou chuť. Využívá se pro zapékání pokrmů, ale vhodný je i k zelenině a vínu.
  • Cottage


    Tvarohový sýr s nasládlou a nevýraznou chutí je oblíbený zejména u lidí dbajících o štíhlou linii. Používá se do pomazánek.
  • Parmazán


    Italský sýr, který se vyrábí z částečně odtučněného kravského mléka. Jedná se o velice tvrdý sýr výrazné chuti. Zraje 2 až 3 roky a používá se k přípravě typických italských pokrmů.
  • Brie


    Lahodný sýr s velmi měkkou krémovou konzistencí i chutí. Zraje zhruba 7 týdnů. Oblíbený je v kombinaci s francouzskými suchými víny.
  • Comté


    Francouzský sýr, který může zrát jen několik měsíců, ale i přes 2 roky. Má velmi jemnou chuť. Známý je jako základní ingredience krémové směsi z comté, suchého bílého vína a pálenky z višní.
  • Gorgonzola


    Sýr s modrou plísní a výraznou chutí se vyrábí z plnotučného kravského mléka. Je vhodný do salátů i omáček. Jeho nezaměnitelná chuť vynikne zejména ve spojení se sladkým červeným vínem.
  • Roquefort


    Vyrábí se z nepasterovaného ovčího mléka. Výrazný bílý ušlechtilý sýr je protkán modrozelenými žilkami, má hladkou a kompaktní strukturu a mléčnou chuť s příchutí ořechů či rozinek.
  • Maasdammer


    Sýr se vyznačuje ovocným nádechem a ovocnou chutí. Skvěle se k němu hodí např. hroznové víno nebo jablko.
  • Raclette


    Švýcarský sýr z kravského mléka, který je typický jemnou ořechovou chutí. Řadí se do skupiny polotvrdých sýrů.
  • Kozí sýr čerstvý


    Lahodný čerstvý sýr, který je vyráběn z čerstvého kozího mléka. Je lehce stravitelný a osvěží nejen zeleninové saláty, ale skvěle doplní také slané koláče nebo pizzu.
  • Kozí sýry s bílou plísní na povrchu


    Výtečná delikatesa, která se obvykle kombinuje se zeleninou, rukolou a sladkými brusinkami. Kozí sýry se hodí pro lidi, kteří hůře či špatně tráví kravské mléko a výrobky z něj, tedy laktózu.
  • Amaltura


    Do gurmánského balíčku můžete zvolit i speciální holandský kozí sýr Amaltura. Je velice lahodný a smetanový. Mívá chuť starého sýru, přitom konzistencí připomíná sýr uleželý. Hodí se k němu brusinkový dip a růžové víno.
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty