Už jste zkoušeli med naslano? Ochutnejte medové máslo a další kombinace, které vás možná překvapí
Med je zdravým doplňkem jídelníčku. Obsahuje spoustu cenných látek. A co víc – díky jejich kombinaci nás může ochránit i před chřipkou a nachlazením. Dopřejte si jej, právě teď je pro něj nejlepší čas.
Sladká kachna
Přísady:
- 2 větší cibule
- 1 kachna
- 10 kuliček celého pepře
- 3 lžíce medu
- 4 hřebíčky
- 4 hrušky
- sůl
Na potření:
- 2 lžíce medu
Náplň:
- 1/4 lžičky rozmarýnu
- 1/4 lžičky tymiánu
- 8 hřebíčků
Kachnu důkladně prosolíme a potřeme medem. Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Omyté hrušky rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Tři půlky hrušek vložíme do kachny. Přidáme tymián, rozmarýn i hřebíček a kachnu důkladně zašijeme. Na dno lehce olejem vymazaného pekáče nasypeme cibuli, rozhodíme pepř a položíme kachnu. Pekáč přikryjeme a v předehřáté troubě pečeme 30 minut na 160 °C.
Poté kachnu podlijeme trochou vody a pečeme 30 minut na 150 °C. Po hodině pečení přidáme zbytek hrušek nakrájených na osminky i hřebíček a pečeme dalších 45 minut. Pak pekáč odklopíme, zvýšíme teplotu na 180 °C, kachnu potřeme medem a za občasného přelévání výpekem kachnu dopečeme dozlatova. Podáváme s opečenými bramborami.
Medový losos
Přísady:
- filety z lososa
- menší cibulka
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce octu
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce kešu oříšků
- 1 lžička zázvoru
Smícháme nastrouhanou cibulku, sójovou omáčku, ocet, med a mletý zázvor a pořádně promícháme. Na 20 minut naložíme do této marinády lososí filety. Poté rozprostřeme lososa na plech, polijeme zbylou marinádou a posypeme kešu oříšky rozdrcenými na malé kousky. Upečeme. Podáváme s dušenou zeleninou, například s brokolicí.
Zelí s medem
Přísady:
- 1 větší červená cibule
- 1 lžíce sádla
- ½ lžičky tymiánu
- 2 lžičky medu
- špetka skořice
- 1 lžička mouky
- 1 menší sklenice červeného zelí
Zelí scedíme a propláchneme pod tekoucí vodou. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Osmahneme na rozpáleném sádle. Přidáme tymián, mletou skořici a med. Promícháme. Přisypeme mouku a zlehka orestujeme. Nakonec přidáme i připravené červené zelí. Deset minut povaříme a odstavíme. Můžeme ihned podávat.
Medové máslo
Přísady:
- 1 hrnek másla
- 1 hrnek medu (pastovaného nebo tekutého)
- špetka soli
Do změklého másla v míse zašleháváme postupně med, až je směs pěkně nadýchaná. přidáme špetku soli. Medové máslo se dříve používalo jako pomazánka. Je možné použít jej do vaření i pečení či jen tak na chleba. Místo másla můžete použít i sýr, netradiční chutí budete překvapeni. Vyrobte si třeba domácí lučinu.
Okurky v karamelu
Přísady:
- 1 hrnek medu
- 1/4 hrnku neslazeného kondenzovaného mléka
- 1/2 vanilkového cukru
- 2 žíce másla
- 3 hadovky nakrájené na špalíčky
- sůl
Med a mléko vaříme na pánvi, dokud nezkaramelizuje, přidáme vanilkový cukr, máslo a špetku soli. Okurky ponoříme do karamelu a dáme vychladit na pečicí papír. Můžeme obalit v sezamových semínkách.