Skoliózou páteře trpí čím dál tím více dětí. Mnohé přitom mohou ovlivnit i rodiče

 Děti 
25. listopadu 2018 14:29 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Skolióza postihuje častěji dívky než chlapce Depositphotos
Skolióza je onemocnění páteře, které se nejčastěji objevuje u dětí a dospívajících. Ne vždy se dá skolióze předejít, ale často jdou rodiče dětí nemoci doslova naproti, a to když nerespektují určitý vývoj dítěte v miminkovském věku.

Páteř se vyvíjí a rozhodně není od narození stejná. Formování páteře končí kolem sedmého roku věku. Takzvaná krční lordóza vzniká zvedáním hlavičky miminka. Bederní zakřivení pak vzniká v okamžiku, kdy se dítě učí stát a chodit. Obvykle panuje mezi lidmi představa, že za skoliózu páteře může hlavně moderní sedavý styl života, kdy děti tráví po několika hodinách sezení ve škole další čas sezením u počítače nebo u televize. Jenže skolióza se u dětí může začít formovat už v prvních měsících jejich života.

Příznaky skoliózy

V první řadě je třeba si uvědomit, že nikdo z nás nemá páteř úplně rovnou. Skolióza se definuje jako abnormální zakřivení páteře. Nejčastějším druhem je idiopatická skolióza. Může se formovat již v batolecích měsících a také často v období rychlého růstu mezi desátým a dvanáctým rokem věku dítěte.

Zajímavé je, že častěji jsou skoliózou postiženy dívky. Rozpozná se u dětí celkem snadno. Když se dítě předkloní, křivka páteře obvykle vybočuje do jedné nebo druhé strany. Často dítě mívá jedno rameno výš než druhé nebo mu vystupují žebra na jedné straně více než na druhé. Skoliózu většinou bezpečně diagnostikuje pediatr při běžné preventivní prohlídce. Několik následujícíchrad můžete  využít, pokud chcete skolióze u vašich dětí předejít už od útlého věku.

Klíčový je přirozený vývoj

Dítě se přirozeně vyvíjí a během svých prvních měsíců na světě se naučí mnoho dovedností. Nejprve pase koníčky (miminko ležící na bříšku zvedá hlavičku), poté si začne sedat, lézt po čtyřech a nakonec se postaví a začne chodit. Tyto pohybové dovednosti mají své dané pořadí a jsou důležité pro správné formování páteře. Vše má svůj čas, který se může u každého dítěte lišit. Rodiče by to měli respektovat a rozhodně se nesnažit popohánět své dítě, jelikož mu tím akorát mohou ublížit.

Častou chybou rodičů bývá, že se snaží své dítě posazovat, aniž by to samo svedlo. Tím velmi negativně zasahují do jejich kosterního systému. Počkejte raději, až si váš malý šikula sedne sám, budete z toho mít stejně větší radost, než když si jej sami posadíte na klín.

Netahejte dítě za ručičku

Dítě už si stouplo, udělalo pár nejistých kroků a zdokonaluje se v této činnosti čím dál častěji. Hodně rodičů má tendenci jej chytit za ručičku a vodit po místnosti. Musíte ale tomuto pokušení odolat. Voděním za jednu ručičku je namáhána jedna strana páteře a skolióza se formuje velmi snadno. Dbejte na to, abyste své dítko vodili za obě ručičky. Nebo ještě lépe nechte ruce dítěte volně a přidržujte jej za hrudník a bříško.

Pestrá strava

Proti rozvoji skoliózy také pomáhá pestrá, vyvážená strava, která obsahuje všechny důležité minerály, vitaminy a stopové prvky. Základem je dostatek vápníku, aby bylo podpořeno formování kostí, které je v tomto období velmi intenzivní.

Kvalitní obuv a aktovky

I když už váš potomek odroste z plenek, prevence skoliózy bude stále nutná. Pozor si dejte například při výběru bot. Nesprávná obuv má negativní vliv na držení těla a zakřivení páteře.

U školáků zase dejte pozor na přeplněné a těžké školní aktovky. Vybírejte z aktovek s kvalitním polstrováním zad, ale zároveň z lehkých materiálů. Aktovku budou děti na zádech nosit každý den. Tašky přes rameno byste měli úplně vyloučit, jednostranné namáhání těla je nejrychlejší cestou ke skolióze.

Vhodné kroužky pro děti

Po škole by mělo dítě mít dostatek pohybu. Je to důležité i pro jeho regeneraci a odreagování od školních povinností, které je jistě také potřeba. Mezi výběrem kroužků vybírejte ty, které děti budou bavit, ale zároveň prospívají jejich tělu. Mezi takové patří balet, plavání, gymnastika, horolezectví a dynamické sporty, které stimulují hluboké svaly zad. Naopak sporty, které zatěžují jen jednu stranu těla, odborníci moc nedoporučují. Jde například o tenis nebo squash.

Zdravé spaní

I když se to na první pohled možná nezdá, v posteli dítě tráví značnou část dne. I proto by rodiče neměli podcenit výběr roštů a matrací. Dítě by například rozhodně nemělo spát na matraci pro dospělé, která obsahuje anatomické zónování v potahu nebo jádru. Vzhledem k jeho menšímu vzrůstu se tyto zóny v porovnání s dospělým člověkem liší a při ležení na matraci jejich umístění neodpovídá požadavkům těla. Obecně platí, že pro děti jsou vhodné tvrdší matrace, které poskytuji pevnou oporu těla.

Léčba skoliózy

Pokud se u vašeho dítka skolióza objeví, počítejte s tím, že léčba bude dlouhá. Při malém zakřivení může pomoci fyzioterapie, u zakřivení nad 20 stupňů obvykle přichází na řadu léčba pomocí speciálních korzetů a v těžších případech je pak nutná i operace. K té se obvykle přistupuje v okamžiku, kdy je zakřivení páteře větší než 40 stupňů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve