Zahoďte šampon. Díky metodě No Poo budou vaše vlasy zdravější

 Krása 
24. listopadu 2018 10:41 / Martina Langová
  25
📷
5 fotografií v galerii
Chcete-li mít krásné a zdravé vlasy, zahoďte šampony Shutterstock
Říká se jí No Poo a v posledních letech nabírá na popularitě po celém světě. Lidé zahazují šampony a postupně si vlasy myjí výhradně vodou. Lze to, i když hned na úvod je třeba předeslat, že ne každému bude tato metoda vyhovovat.

Zkratka pro tuto metodu pochází z anglického „no shampoo“, v překladu „bez šamponu“. Jde o to, že se vlasy nemyjí běžně dostupnými prostředky, ale využívá se jen jedlé sody a octu. Tedy alespoň pro začátek. Postupně je pak možné přejít na mytí pouze čistou vodou. Přechod mezi sodou s octem a samotnou vodou trvá nejméně šest týdnů. Je to doba, po kterou si vlasy zvykají na úplně jiný styl zacházení a ošetřování.

Jedlá soda

Hydrogenuhličitan sodný je chemicky označený bílý prášek, který známe spíše pod názvem jedlá soda. Používá se zejména do kypřicího prášku, k neutralizaci kyselin či žaludečních šťáv. Jak funguje soda ve vlasech? Je to jednoduché. Vzhledem k tomu, že soda je silně alkalická (hodnoty má někde mezi 8-9), je schopná „otevřít“ šupinkovou strukturu vlasu. Vlasy tedy sodou důkladně omyjeme a poté opláchneme čistou vodou.

Soda po otevření vlasu skutečně vymyje veškeré nečistoty a odstraní i přebytečný maz. Pokud na metodu No Poo nechcete přecházet zcela, pak je vhodné sodu použít alespoň jednou do měsíce jako speciální kúru. Lžičku jedlé sody smíchejte s kondicionérem na vlasy (měl by mít co nejnižší pH) a naneste na vlasy. Nechte chvíli působit (maximálně minutu) a umyjte. Vlasy budou krásně hebké a lesklé.

Kromě toho je možné jedlou sodu používat i jako náhražku suchého šamponu. Využít se dá i k bělení zubů nebo čištění pleti.

Ocet

Traduje se, že dokáže pomoci unaveným vlasům bez lesku. Jeho obrovskou výhodou je totiž to, že dokáže z vlasů vymýt silikony, které se v nich nahromadily používáním běžné vlasové kosmetiky. Pokud nechcete vyzkoušet metodu mytí vlasů zcela bez šamponů a jiných dostupných prostředků, pak zkuste ocet použít alespoň občas. Přelijeme vlasy cca 150 ml vybraného octu a následně je důkladně opláchneme vodou.

Pozor – ocet se na vlasech nenechává působit. Už po prvním použití sami poznáte, že jsou vlasy zářivější, poddajnější a dokonale čisté. Ať už vyberete obyčejný, vinný či jablečný, působí téměř stejně a je jen na vás, který si vyberete.

Ocet má oproti sodě pH zase naopak silně kyselé. Způsobí, že se vlas – stále ještě otevřený po použití jedlé sody – uzavře. Navíc funguje jako kondicionér, a tím vrátí pH vlasů zpět na hodnotu 4,5.

Co se týče vnitřního používání octa, dokáže detoxikovat tělo, štěpí tuky a je vhodný pro redukci váhy a léčbu alergie. Dále čistí pleť, zbavuje akné, léčí bolesti hlavy, krku, břicha, podporuje správné trávení (proti zácpě, proti přemnožené candidě, posiluje žaludeční kyseliny), snižuje cholesterol a krevní tlak, odstraňuje parazity.

Bylinkový přeliv

Místo kondicionéru výborně funguje oplachování vlasů rozmarýnovým odvarem. Můžete tak činit i po každém mytí. Jednoduše zalijete lžíci rozmarýnu půl litrem vroucí vody a necháte patnáct minut louhovat. Poté přecedíte a necháte zchladnout. Vlažné použijete jako oplach na vlasy. Rozmarýnový přeliv pomáhá i na padající vlasy. Tento problém je však nutné řešit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve