Společenské šaty sluší všem ženám. Musejí ale vědět, po jakém střihu sáhnout

 Móda 
21. listopadu 2018 07:32 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Společenské šaty dodají punc elegance, jen vybrat ty správné Shutterstock / Depositphotos
Sezona společenských akcí, bálů a plesů se kvapem blíží a řadu žen tak znovu čeká dilema, co na sebe. Společenské šaty dodají každé ženě šmrnc, jen si musí vybrat ty správné. Každé postavě totiž sedí jiný typ šatů.

U společenských šatů hraje roli hodně aspektů - nejen střih, ale i barva, boty, šperky a další doplňky. To vše musí spolu perfektně ladit.

V barvě se musíte cítit

Každé šaty na první pohled zaujmou svou barvou. Vždy volte takovou, ve které se cítíte dobře. Jakmile totiž na sebe oblečete šaty v barvě, která se vám ve skutečnosti nelíbí, zkazí to celý dojem. Obecně platí, že červená sluší tmavším blondýnkám i tmavovláskám, naopak modré odstíny blondýnkám a zelené ženám s kaštanovými až zrzavými vlasy. Černá je pak barva, kterou nikdy nic nezkazíte.

Délka šatů

Hodně záleží také na délce šatů. Každá společenská událost totiž vyžaduje něco jiného.

Dlouhé šaty

Dlouhý střih společenských šatů je vhodný na ples, ať už maturitní či ples v opeře. Některé společenské akce vyžadují takzvaný dress code. Co se týká dlouhých šatů, budete je potřebovat v následujících případech:

Black Tie - jde o nejčastější formální oblečení pro velmi slavnostní příležitost. Ženy by měly zvolit dlouhou večerní toaletu. Barevnému provedení se meze nekladou, takže se nemusíte striktně držet černé. 

White Tie - ultra formal, jedná se o velmi formální událost, ženy by měly sáhnout po dlouhé večerní honosné róbě.

Formal - jak už z názvu vyplývá, jde o formální oblečení. Pravidla platí stejná jako u black tie. Ocitnete-li se v kreativním prostředí, můžete svému outfitu trochu ulehčit, v úvahu připadají dlouhé večerní šaty, koktejlky nebo i elegantní večerní kostýmek.

Creative black Tie - jedná se o formální událost, takže nutností jsou společenské šaty. Ovšem nemusíte se bát ani žhavých módních trendů ve večerním oblečení, protože fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Krátké šaty

Krátké společenské šaty mohou mít různou podobu - mohou být například pouzdrového střihu, s rozšířenou či kolovou sukní, více či méňe zdobené, barevné či jednobarevné, v délce midi, ke kolenům či krátké. Jsou vhodné k různým společenským událostem - uplatní je například mladé slečny v tanečních nebo při stužkování (imatrikulace) v prvních ročnících středních škol, hodí se na promoci, různé večírky i návštěvy divadel . Krátké šaty jsou zároveň vhodné pro tento dress code:

Black Tie - pokud jde o komornější událost odehrávající se při menším počtu zúčastněných, můžete využít i koktejlové šaty - lidově koktejlky.

Little black dress (LBD) - jde o večerní nebo koktejlové šaty. Střih je kátký. Tyto šaty jsou univerzalní, cenově dostupné a barvu mají neutrální (většinou černou). Měly by být součástí šatníku každé ženy.

Formal - ocitnete-li se v kreativním prostředí můžete svému outfitu trochu ulehčit - ženy volí  koktejlky nebo i elegantní večerní kostýmek.

Semi-formal - z hlediska oblékání je semi-formal nejošemetnější. Zde záleží na hodině, kdy se událost bude konat. Je- li začátek dopoledne nebo odpoledne do 18. hodiny, ženy volí elegantní kostýmek. Je-li začátek po 18. hodině, ženy by si měly obléci koktejlové šaty - koktejlky.

Coctail - nejlépe se hodí krátké elegantní koktejlové šaty - koktejlky. Je ovšem nutné správně zvolit i doplňky - nezbytností jsou lodičky na vysokém podpatku a malé kabelky nebo psaníčka.

Dressy casual -  znamená nedbalá elegance. Hostitel vám chce naznačit, že máte vypadat elegantně, ale s formálností to nemusíte přehánět. Ženy mohou zvolit kostýmek, zajímavé šaty, lesklé halenky či krajkový top.

Společenské šaty podle typu postavy

Ve společenských šatech může vypadat půvabně každá žena, bez ohledu na to, jakou má postavu. Musí své figuře jen vhodně přizpůsobit výběr šatů.

Přesýpací hodiny

Tato velmi ženská postava se vyznačuje plným poprsím i boky a zřetelným/štíhlým pasem. Pokud ji máte, zdůrazněte ženské křivky. Zvýraznění štíhlého pasu dosáhnete těsnějším bohatě zdobeným korzetem. Vhodný je áčkový střih sukně, široká nabíraná sukně typu princezna nebo mírně snížený pas. Naopak se vyhněte zvýšenému pasu, nechte odhalenou šíji i ramena a zvolte hlubší výstřih - přitáhnete k němu pozornost.

Hruška

Postava typu Věstonická venuše se směrem odshora dolů rozšiřuje, vyznačuje se užším hrudníkem a pasem a širšími boky. Pokud máte tento typ postavy, poohlédněte se po šatech, které vám pomohou opticky zeštíhlit spodní polovinu postavy a vytvoří iluzi výraznější a objemnější horní části. Ideální jsou šaty empírového nebo áčkového střihu se zvýšeným pasem a s jednodušší, pouze jemně se rozšiřující hladkou sukní, která skryje vaše širší boky. Sáhněte také po pevnějším či splývavějším materiálu. Naopak se vyhněte příliš bohaté a výrazné sukni. Vždy klaďte důraz na horní polovinu svého těla. Pasovat vám budou společenské šaty s plnými rukávky, bolerko a šaty se zvýšeným pasem. Outfit doplňte výraznější bižuterií nebo šperky.

Chlapecká postava

Pro chlapeckou sportovní postavu je typické to, že žena má stejně široká ramena a boky a nevýrazný pas. V takovém případě je dobré zvýraznit štíhlé paže, drobnými doplňky posílit ženskost a výstřihem zvýraznit poprsí. Vybírejte šaty, které dodají vašemu tělu křivky tam, kde ve skutečnosti chybí. Skvěle budou vypadat šaty s bohatě nabíranou sukní, empírový styl nebo áčkový střih s mírně zvýšeným pasem, přepásané páskem, výraznou broží či jiným zdobením. Můžete si dovolit pevný a tvarovaný korzet a hezky bude vypadat i odhalená šíje. Naopak byste se měla širokým obloukem vyhnout kulatému výstřihu.

Trojúhelník

Užší pas, štíhlé nohy a širší ramena a hrudník - to jsou hlavní znaky trojúhelníkové postavy (horní polovina těla připomíná obrácený trojúhelník). Pokud máte tento typ postavy, zvýrazněte dolní polovinu postavy. Snažte se přitáhnout pozornost dolů, třeba volbou asymetrické nebo skládané sukně. Vhodné jsou také šaty, které odhalí vaše lýtka či kolena. Volte co nejjednodušší horní část a zajímavou spodní část společenských šatů. Bude vám slušet méně zdobený korzet, odhalená ramena i výstřih ve tvaru V. Rozhodně ale zapomeňte na úzké sukně - ty vaší figuře nesvědčí.

Jablko

Pro postavu typu jablko je typické větší poprsí i boky. Pas je nevýrazný, nohy mohou být štíhlejší. V tomto případě je nutné vytvořit pas a siluetu proporciální postavy. Toho docílíte pomocí šněrovacího korzetu v kombinaci se širokou sukní. Můžete si dovolit mít odhalená ramena a paže, pas lze zvýraznit broží, páskem nebo jinou ozdobou. Výstřih ovšem volte méně výrazný.

Širší ramena a hrudník

Pokud máte širší ramena a hrudník, budou k vaší postavě lépe pasovat širší ramínka, která lépe rozčlení plochu dekoltu. Pokud tomu tak není, můžete si dovolit odhalený dekolt. Vyberete-li se šaty bez ramínek, musíte si dát velký pozor na to, aby vám perfektně seděly v pase.

Společenská obuv

Elegantními lodičkami nebo páskovými střevíčky nikdy nic nezkazíte. Vždy ale mějte na paměti, že budete dlouho stát na nohou a je tak nutné, aby boty byly také pohodlné. Barvu obuvi slaďte s barvou šatů a doplňků. O tom, jak vybrat správné boty na podpatku, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve