Botasky z konopí, které vymyslel Čech, mají ve světě úspěch

 Móda 
07. října 2019 15:56 / Blanka Štiková
  1
📷
9 fotografií v galerii
Rychle rostoucí společnost má úspěch v Evropě i ve Spojených státech Facebook
Botasky z konopí se mohou na první dojem zdát zvláštním nápadem, ale ve světě se uchytily s velkým ohlasem. Nakupují je lidé v Evropě, ale také například v USA. Jde o nevšední, ale kvalitní produkt, který je navíc i ekologičtější než bavlna.

Netradiční nápad vyrábět tenisky z konopných vláken vznikl v hlavě českého podnikatele Tomáše Rohala.

Proč právě konopí?

Konopí se dříve používalo pro výrobu papíru, lana, olejů nebo jídla, ale i dnes se využívá, a to hlavně v lékařství, stavebnictví, kosmetice či právě při výrobě oblečení a obuvi. A jaké jsou výhody konopí? Hlavní výhodou je, že jde o přírodní vlákno, které lze oproti bavlně, tedy tradičnímu materiálu, pěstovat ekologicky v našich klimatických podmínkách a díky tomu není nutný jeho dovoz.

K pěstování konopí je oproti bavlně zapotřebí jen poloviční spotřeba vody, a to navíc bez spotřeby nežádaných pesticidů. Zároveň konopí také potřebuje k růstu méně půdy než bavlna. Konopí je dále považováno za jedno z nejsilnějších přírodních vláken na světě a má neuvěřitelnou pevnost v tahu, což je velkou výhodou. Konopí je dále antimikrobiální (proti zápachu), savé (odvádí pot z nohou) a termoregulační (v létě ochladí a v zimě zahřeje).

Kdo stojí za konopnými botaskami?

V roce 2015 Tomáš Rohal založil svou značku. Předcházelo tomu několik let výzkumu konopného, textilního a obuvního průmyslu. Podnikatel vyrábí své boty v baťovském Zlíně. Hlavním cílem firmy je ekologická a sociální udržitelnost v módě. A kdo je Tomáš Rohal? Na univerzitě v Liberci Tomáš Rohal vystudoval textilní strojírenství, ale po dokončení studia se této profesi nevěnoval, neboť v té době pro české textilní továrny nebyly příznivé podmínky. Rohal působil v mezinárodní firmě zaměřující se na výrobu technických plynů, i v jiných profesích se věnoval energetice a obnovitelným zdrojům.

Už v jiných zaměstnáních Tomáš Rohal uvažoval o založení vlastní značky s konopnými produkty, chtěl vytvořit společensky zodpovědný start-up a tím zároveň podpořit lokální výrobu. A přesně to také dokázal, zvolil pro to crowdfundingovou kampaň na Kickstarteru, kde se mu za méně než 14 dní povedlo získat dvakrát více peněz, než o kolik žádal. V roce 2017 jeho společnost obdržela certifikaci PETA a také značka získala ocenění v kategorii Inovace ankety Český Goodwill. Úspěch společnosti ukazuje, že udržitelná móda je na vzestupu i v ČR.

Rychle rostoucí společnost, jež má úspěch v Evropě i ve Spojených státech, se zaměřuje na boty, oděvy a další výrobky z technického konopí.

Podle slov firmy je veškerá výroba produktů situována v ČR – od předení přes tkaní a pletení, praní a barvení až po finální šití oblečení nebo výrobu tenisek. Pouze samotné konopí pochází z Francie nebo Rumunska. Dále čtěte: Ledvinky jsou opět na výsluní. Přijdou vhod nejen při sportu, ale i běžném nošení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47