Dělají se vám v zubech často kazy? Naučte se jim předcházet

 Zdraví 
06. října 2019 10:23 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kazy způsobují bolest zubů Depositphotos
Zubní kaz potrápí patrně každého člověka hned několikrát za život. To je důvod, proč návštěva zubaře není příjemná. Problém je, když se vám kazy dělají často. Můžete jim předejít. Zjistěte, jak na to.

Zubní kaz poznáte většinou ve chvíli, kdy vás začne bolet zub. Pokud si nezajdete k zubaři, zubní kaz se začne rozšiřovat a způsobí vám zánět nervu či parodontózu. Nic z toho si pravděpodobně nepřejete zažít. Při parodontóze můžete o chrup i přijít. Raději se snažte zubním kazům předejít, aby se vám nic takového nestalo.

Zuby si čistěte správně a pravidelně

Bez důkladného čištění zubů to nepůjde. Všude patrně slyšíte, že si máte čistit zuby dvakrát denně, ale pokud můžete, dělejte to raději třikrát. Vždy před snídaní, po obědě a večeři. Čím víckrát si je za den budete čistit, tím lépe pro vás.

Kromě četnosti čistění zubů, je důležitá i technika, kterou nesmíte zanedbat. Většina lidí si čistí zuby špatně, aniž by si to uvědomovala. Možná si čistíte zuby rovnými pohyby pouze doprava a doleva. To však není dobře.

Zuby byste si měli čistit krouživými pohyby, přičemž kartáček by se vám měl dostat i mírně pod dásně, protože se tam mohou schovávat miniaturní zbytky jídel. Rozhodně byste během čistění neměli na své zuby příliš tlačit. Mohli byste si poškodit dásně.

Používejte mezizubní kartáčky a dentální nit

Nesmíte zapomínat na mezizubní prostory, protože se vám tam zasekávají kousky jídla a množí bakterie. Běžný kartáček se tam nedostane. Do velmi úzkých prostor, kde se nedostane ani mezizubní kartáček, použijte dentální nit. Pochopitelně je to činnost, která vás nebude bavit, ale díky ní můžete předejít problémům se zuby.

Pijte hodně vody

Pokud si nečistíte zuby po každém jídle, pijte alespoň hodně vody. Díky ní se odplaví část bakterií pryč a nebudou vám v ústní dutině hnít zbytky jídel. Vodu navíc potřebujete k tvorbě slin. Ty obsahují enzymy, které dokáží zocelovat zubní sklovinu.

Omezte sladkosti

Bakteriím v ústní dutině se velmi daří, když je přiživujete cukrem. Ten totiž podporuje jejich množení. Omezte jezení zbytečných sladkostí. Pokud se bez nich neobejdete, jděte si hned po jejich konzumaci vyčistit zuby.

Zelenina čistí zuby

Sladkosti nahraďte zeleninou. Prospěje nejen vašim zubům, ale i celému organismu. Zelenina patří mezi zásadité potraviny, které vám pomohou s bojem proti bakteriím. Přáli byste si mít bělejší zuby? Vsaďte na přírodní prostředky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve