Ledvinky jsou opět na výsluní. Přijdou vhod nejen při sportu, ale i běžném nošení

 Móda 
17. září 2019 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ledvinky zažívají boom Internet
Ledvinky, tedy malé kapsy na zip, které se zapínaly kolem pasu, byly hitem hlavně v 80. a na počátku 90. let. Jenže pak se z tohoto módního doplňku stal vzor českého nevkusu. Ovšem nyní jsou ledvinky opět v módě. Nosí se nejen kolem pasu, ale i boků nebo na rameni.

Ledvinky jsou zkrátka zpět a i když tento znovuobjevený módní trend sklízí ohlas hlavně v zahraničí, i u nás je už čím dál více lidí, kteří na tuto praktickou kapsu na zip s popruhem nedají dopustit.

Ledvinky se navíc vracejí jak do ulic měst, tak do přírody. Podle toho, jaký typ zvolíte, tak s ledvinkou můžete udělat parádu při běžném nošení nebo i sportu. Typů a vzhledů existuje nepřeberné množství, takže si vybere opravdu každý.

Oceníte praktičnost

Obrovskou výhodou ledvinky je, že se vám do ní vejde vše potřebné a přitom máte stále volné ruce. To oceníte při běhu, cyklistice, turistice, cestování nebo ve volném čase. Další velké plus je variabilita. Díky nastavitelným popruhům (nejsou však úplnou samozřejmostí) ji můžete vzít jak kolem pasu, tak přes rameno. Všechno budete mít jednoduše po ruce. Mimo jiné minimalizujete možnost krádeže, zvláště při nošení vepředu přes rameno.

Jak vybrat správnou ledvinku

Pokud se chystáte ledvinku pořídit, nejprve si ujasněte, k jakému účelu ji budete využívat. 

Běh 

Často běháte, ale batoh na zádech je pro vás nepohodlný? Zvolte ledvinku. Velikostně je pro sport jako stvořená, stejně tak výrobci přizpůsobují i její váhu, která je co nejnižší. Pokud využíváte spíše kratší trasy a obejdete se bez láhve na pití, můžete zvolit menší rozměr. Volte takovou, která má uvnitř místo na telefon, sluchátka, klíče, drobné či platební kartu. Jestli rádi běháte delší trasy, určitě se neobejdete bez vody a tomu je třeba přizpůsobit i velikost ledvinky. K dostání jsou dokonce modely, do kterých se vejdou hned dvě láhve najednou.

Cyklistika 

I při jízdě na kole se může stát ledvinka neopomenutelným společníkem. V takovém případě nahradí batoh, ten může být nepříjemný a nepohodlný v oblasti ramen. Cyklistům určitě přijde vhod ledvinka, která má místo prostoru na láhev integrovaný rezervoár s hadičkou, který v případě potřeby jednoduše doplníte.  

Turistika 

Pokud uvažujete, že doplníte vaše stávající vybavení na turistiku o ledvinku, rozhodně to není špatný nápad. Kolem pasu tak můžete mít třeba telefon, na který pořizujete fotky, nebo malou svačinku pro doplnění energie. A v neposlední řadě i peněženku či láhev na vodu.

Cestování 

Vezměte ji kolem pasu při cestách letadlem. Ušetříte si tak spoustu stresu a nekonečného hledání nezbytností při pasové kontrole. Uvnitř budou mít své místo cestovní doklady, peněženka, klíče i telefon. Existují dokonce ledvinky s RFID ochranou zabraňující krádeži elektronických dat na čipech kreditních karet a dokladů. Jestli míříte do nebezpečnějších míst, není od věci zvolit ledvinku, kterou je možné nosit i pod oblečením. 

Běžné nošení 

S ledvinkou ale můžete vyrazit i jen tak do města, plnohodnotně vám nahradí batoh nebo kabelku. Vybírat můžete z mnoha designů, potisků či barev. Na své si přijde každý, ten, kdo miluje jednoduchost, i ten, kdo je fanouškem veselých vzorů a barev. A pokud jste nadšenci přírody a ekologie, můžete sáhnout například po ledvince z recyklovaného konopí a bavlny. O kabelkách, které by neměly chybět v šatníku žádné ženy, jsme psali zde.

Důležité detaily

Ať už si vyberete ledvinku na běh, turistiku nebo místo kabelky do města, je vždy dobré zaměřit se při jejím výběru na zdánlivé maličkosti, které ale ve výsledku hrají docela podstatnou roli.

Váha

Určitě není od věci udělat si přehled o hmotnostech. Takové informace budou žádoucí zvláště pro sportovce, ale stejně tak pro turisty. Časem by se totiž ledvinka mohla stát nežádoucí zátěží.

Nastavitelný popruh

Ten není u všech ledvinek samozřejmostí a je důležité dát si na to pozor při výběru. Problém by mohl nastat u atypických postav. Stejně tak ve chvíli, kdy si přioblečete pár vrstev a najednou vás ledvinka začne škrtit nebo ji vůbec nezapnete.

Velikost

Velikost ledvinky jde trochu ruku v ruce s vašimi aktivitami. Nejdřív je potřeba mít jasno, k čemu bude sloužit. Pro turistiku a volný čas existuje spousta prostornějších verzí. Naopak ledvinky mohou být i velikostně úspornější a schované pod oblečením.

Kapsy 

Potřebujete spoustu drobných kapes nebo jen jednu velkou? Využijete přihrádku na láhev nebo dáváte přednost hydrovaku? Oceníte vychytávky, jako je klip na klíče nebo RFID kapsička s ochranou proti krádeži osobních dat? I to jsou otázky, na které je dobré znát odpověď.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve