Peněženka nemá jen praktickou roli, je i módním doplňkem. Prozradí o vás mnohé

 Móda 
23. července 2019 14:09 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ženy mají tendenci peněženky naplňovat více než muži Shutterstock
Peněženka je jedním z módních doplňků, které ženy i muži nosí každý den. Někdo v ní má hotovost, další i doklady, platební a věrnostní karty, rodinné fotografie, šupiny pro štěstí nebo léky. Každopádně o svém majiteli prozrazuje víc, než si možná myslíte.

Peněženku vlastní takřka každý. Podle průzkumu ji nemaji jen asi čtyři procenta Čechů, většinou jde o muže. Pro mnoho lidí představuje peněženka velmi osobní věc, musí vyhovovat uspořádáním, ale také stylem. Zejména muži si na peněženku zvyknou a chtějí, aby jim vydržela roky. Peněženka zároveň člověka reprezentuje, je to doplněk, který vyndává denně při placení. A do jisté míry ukazuje jeho společenskou úroveň.

Na kvalitě záleží

Styl peněženky by měl být úměrný společenské situaci. Proto je třeba si při koupi nové peněženky dát pozor na materiály a zpracování. Peněženky, které jsou v levné kategorii, nemohou zkrátka být z kvalitního materiálu a je to na nich vidět. Většina výrobků se dnes vyrábí v Asii z podřadných materiálů, které barví nebo se za pár měsíců trhají. Kvalitu peněženky proto není radno podcenit.

Kůže vede

V kategorii peněženek nabízí trh desítky různých typů, barev, velikostí i materiálů. Mezi nejžádanější už dlouho patří peněženky vyrobené z kvalitní kůže. Na pultech ale objevíte vše od levných textilních peněženek přes peněženky z napodobenin kůže a různých plastů až po peněženky kožené. V každé kategorii lze nalézt výrobky různé úrovně kvality. Ať už se jedná o dámské, nebo pánské peněženky, ty, které jsou vyrobeny z pravé kůže, patří mezi nejkvalitnější, ale také nejdražší.

Ženy mají peněženky naditější

Podle průzkumů si své peněženky plní více ženy než muži. Rády totiž schraňují věrnostní karty a vizitky. Součástí obsahu dámských peněženek jsou také zpravidla rodinné fotky.

Muži dávají přednost klasické peněžence, kterou mohou dát do zadní kapsy kalhot, do kapsy od saka nebo od kabátu. Často hledají peněženku slabou, jen na pár karet a bankovky. Ženy naopak upřednostňují peněženky objemnější, které dají do kabelky. Velmi populární jsou peněženky zipové, s dostatečným úložným prostorem, ženy totiž mají v peněženkách řádově více karet.

Doklady a karty dejte zvlášť

Češi s oblibou nosí v peněženkách i doklady a platební karty. V peněžence je společně s penězi nosí čtyři pětiny Čechů. Při odcizení peněženky tak jejího majitele čeká nepříjemné kolečko vyřizování. Navíc jsou přecpané peněženky nevzhledné a nepraktické.

S tím, jak přibývá platebních a věrnostních karet, vyvstává problém, že se karty do peněženek už nevejdou. Mnozí navíc mají v peněženkách vedle peněz doklady, účty, vizitky, tramvajenky a podobně. Takové peněženky jsou pak ale velmi objemné, neforemné. Potom přichází na řadu speciální pouzdra na karty. Díky tomu, že si karty a další doklady dáte jinam, můžete si pak pořídit podstatně slabší peněženku, což je i pro letošní léto trend.

Peněženka na míru

Kdo chce být opravdu originální, může si už dnes nechat ušít peněženku na zakázku přesně podle svých představ. Taková peněženka pak může mít například víc než jen šest kapes na karty, může mít dostatečně prostornou kapsičku na drobné, více přihrádek na bankovky nebo účty, ale i speciální kapsičku na léky. O tom, jak vypadaly kasičky, peněženky či vkladní knížky za socialismu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47