Ponožky už dávno nejsou jen spotřební zboží. Stávají se plnohodnotnou součástí outfitu

 Móda 
27. května 2019 15:06 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Barevné ponožky jsou módním hitem Internet
Ponožky mnoho lidí podceňuje, ale přitom se tento kousek oblečení stává pomalu a jistě důležitým módním artiklem, který dotváří celkový outfit. Ponožky přitom nejsou žádným výdobytkem moderní společnosti, jejich historie sahá až do pravěku.

Ponožky údajně nosívali už pravěcí lidé. S dnešní podobou samozřejmě neměly nic společného, ale účel plnily podobně jako dnes. Zvířecí kůže zavázané kolem kotníků chránily nohy před zimou. První písemná zmínka týkající se ponožek pochází z 8. století před naším letopočtem, kdy se řecký básník Hésiodos ve svém díle zmiňuje o typu ponožek zvaném piloi, který byl vytvořen ze zvířecích chlupů.

První dochované ponožky pocházejí z Egypta okolo let 300 - 500 našeho letopočtu. Byly pletené z vlny a rozpůlené uprostřed, což napovídá, že byly určené na nošení se sandály. Okolo roku 1000 nosily ponožky kvůli jejich vysoké ceně především bohaté vrstvy lidí, což se změnilo o asi 500 let později s vynálezem pletacího stroje.

Velkou revoluci zažily ponožky také ve 30. letech 20. století s vynálezem nylonu, který se nejen začal přidávat k dosud používaným materiálům, jako byla bavlna, vlna či hedvábí, ale taky se z něj začaly vyrábět samostatný druh ponožek a punčoch – nylonky.

Kotníkové, sportovní i neviditelné

Dnes se ponožky stále více stávají módní záležitostí a plnohodnotnou součástí outfitu. Je třeba je ale umět stylově nosit a zaujmout. Typů ponožek existuje velké množství. Někdo nedá dopustit na klasické ponožky, další na kotníkové, sportovní, funkční nebo dokonce neviditelné. Typů existuje hodně a je důležité mezi nimi rozlišovat. U některých, například sportovních nebo funkčních, není složité jejich účel odhadnout a málokdo by takové zvolil na důležitý pohovor, u jiných však může nejeden tápat.

Klasika by v žádném šuplíku neměla chybět

Klasické ponožky do půlky lýtek jsou ty, které by se v každém šuplíku měly objevovat nejčastěji, a to kvůli jejich univerzálnímu použití. Nosit se dají k teniskám, mokasínám i kozačkám. Využitelné jsou zkrátka v kombinaci s riflemi i s oblekem.

A nemusejí být jen nudně jednobarevné, sáhněte i po vzorovných kouscích. Vzorované ponožky rozhodně nejsou výmyslem 21. století. Jejich počátky sahají do 20. let minulého století, kdy začaly nahrazovat tmavé původně vlněné ponožky. Muži už tehdy experimentovali s barvami - zejména s modrou, hnědou a šedou. A přesně v tomto okamžiku přestaly ponožky sloužit jen k zahřátí nohou, ale začaly mužům pomáhat vyjadřovat svůj vlastní styl. Nosily se proužky, kostky i další vzory a zejména pro sportovní oblečení platilo, že čím výraznější, tím lepší. Muži začali ladit své ponožky i pro formální účely, byť k obleku, kravatě a košili zprvu volili spíše neutrální barevné kombinace. Naplno vyniknout pak daly ponožkám kotníkové boty oxfordky, které se začaly šířit na konci 20. let. O oxfordkách jsme více psali ze.

Sportovní ponožky

Jak už název napovídá, sportovní ponožky jsou určeny na sport. Tomu mohou být přizpůsobeny jak materiálem, tak také různými zpevněnými a ochrannými zónami.

Mezi sportovní ponožky lze řadit také ponožky funkční, speciálně určené například na turistiku či lyžování. U nich se vyplatí příliš nešetřit a investovat do těch kvalitních s příměsí antibakteriálních přísad (například stříbra)nebo do thermo materiálu, který opravdu zahřeje. Toho využijete nejen v zimě na lyžích, ale i během dalších ročních období, například na rybách či na lovu.

Kotníkové ponožky

Kotníkové ponožky jsou na rozdíl od klasických mnohem kratší a končí už mírně nad kotníkem. Nemají však za účel být neviditelné! K tomu jsou určené takzvané No-Show ponožky, které končí pod kotníkem a v botách nejdou vidět. Neviditelné ponožky mají v oblibě hlavně ženy, ale rozmach zažívají také u mužů, kteří je nosí například do mokasín či ke kalhotám se zkráceným střihem. Jejich smyslem je nebýt vidět, avšak poskytnout pohodlí plnohodnotných kousků. 

Barvy a vzory

Barvy a vzory ponožek jsou výborným prostředkem k vyjádření stylu, ale i k ozvláštnění jinak obyčejného modelu. Zkuste zásobu černých ponožek doplnit o pár kousků fialových či zelených, odvážnější pak mohou sáhnout i po pastelových nebo neonových barvách.

Není ale důvod se bát ani pestrých vzorů. Nošení vzorovaných kousků je však už o něco větší věda a aby vypadaly opravdu dobře, je třeba se řídit několika jednoduchými pravidly.

Nejběžněji používanými vzory jsou proužky, puntíky nebo tzv. pletený vzor (argyle) a tyto jsou také nejjednodušší na kombinování. Dávejte si však pozor na jejich opakování. Nevypadá dobře, pokud zvolíte proužkované tričko a k tomu se vám na nohou budou vyjímat proužkované ponožky.

Naopak dobře působí, pokud alespoň jedna z barev na ponožkách koresponduje s barvou vyskytující se na jiné části oblečení, nejlépe nad úrovní pasu. Vypadá to promyšleně a spojí celý outfit dohromady.

Nakonec jedno známe pravidlo – méně je někdy více. To znamená, že pokud na sobě máte výrazný vršek nebo na nohou extravagantní obuv, zvolte raději jednodušší ponožky a naopak – pokud chcete, aby vaše chodidla byla hvězdou outfitu, zvolte tlumenější zbytek a nechte ponožky zazářit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty