Pokud chcete být in, oprašte retro poklady z půdy a nebojte se je nosit

 Móda 
19. února 2019 10:27 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Retro styl se objevuje i na světových módních molech Internet
O tom, že Češi milují retro, není pochyb. A je jedno, zda jde o nábytek, hračky, elektroniku nebo domácí spotřebiče. Retro styl se dokonce nevyhýbá ani módním doplňkům. Takže pokud chcete být in, oprašte poklady z půdy a nebojte se je nosit.

Zálibu ve starých věcech někdo označuje za retro styl, existuje ale také pojem vintage. A v tomto duchu nemusíte mít jen zařízený byt, ale i váš šatník. Móda se vrací v cyklech, proto dnes jsou opět v módě tvary a styl z 30. či 40. let. Tehdy byla móda jednoduchá, minimalistická, ale účelná.

Na retro módě je skvělé to, že se dá kombinovat zdánlivě nekombinovatelné, a to nejen co se týká vzorů, ale i materiálů. Navíc staré kousky lze dobře kombinovat s moderním šatníkem. Je ale pravda, že retro styl není pro každého. Ať už si na sebe oblečete retro šaty, retro punčochy nebo retro módní doplněk v podobě zajímavé kabelky či šperku, vždy na sebe přitáhnete pozornost ostatních. Takže pokud nemáte pohledy druhých rádi, je lepší se retro stylu vyhnout.

Retro je pro odvážné 

Retro módní doplňky jsou velmi výrazné. Nenápadné řetízky nebo jemné náušnice jsou v tomto případě tabu. Pokud chcete držet krok s retro módou, vyžaduje to daleko více odvahy. Nesmíte se bát barev ani vzorů.

Retro dooplňky mohou mít mnoho podob - někdo miluje barevné náušnice, další dá přednost velkým korálkům na krk, masivnímu náramku nebo čelence s obří mašlí. Nosí se také retro šátky či barevné sponky do vlasů.

Renovace jsou v kurzu

O oblibě retro stylu svědčí i fakt, že počty lidí, kteří chtějí zrenovovat nějaký starý módní doplněk, stále rostou. Nejčastěji se opravují kabelky, aktovky i kožené zápisníky. Vdechnout nový život je však možné téměř všem módním doplňkům. Ani ztrouchnivělé šití nebo přesušená a křehká či popraskaná kůže nemusí být překážkou. Opravit jde v dnešní době téměř cokoliv.

Na půdách jsou mnohdy ukryté hotové poklady – módní doplňky ze začátku minulého století sice nemají zpravidla velkou finanční hodnotu, najít se tu ale dají opravdové designerské skvosty. Často se do opraven dostanou zachovalé výrobky z předválečného období, které jejich majitelé chtějí ještě používat.

In jsou i kopie

Je jasné, že pokud seženete originální starou věc, je to naprosto ideální. Jenže ne každý má k dispozici starou šperkovnici po babičce nebo kufr s oblečením po praprarodičích. Ani v takovém případě se však retro stylu nemusíte vzdát. Pokud žádný dobový kousek nevlastníte, můžete si obstarat věrnou kopii. Zruční řemeslníci nebo švadleny vám jsou schopni zhotovit kopii doplňku například podle fotografie. O tom, že i pomocí takového detailu, jako je pásek, lze změnit celý outfit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008