Nešlápněte při výběru oblečení vedle. Zjistěte, která barva vám nejvíce sluší

 Móda 
13. září 2021 15:25 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na správné barvě záleží Depositphotos
Vyrazíte na nákupy a nakonec se nedokážete rozhodnout, v jaké barvě si máte ty šaty nebo svetřík vlastně koupit. Samozřejmě že v té, která vám sluší. Ale víte, která to je?

Když se nesvěříte do péče nějakého odborníka, jak jako módní amatér vlastně máte zjistit, která barva je pro vás ta nejlepší? Nebojte. Existují způsoby, jak to zjistit. Na barvě totiž záleží.

Barevná analýza

Analýza barev je spolehlivou metodou, jak zjistit barvu nebo barvy, které vám nejvíc sluší. Protože určuje, které barvy oblečení a jaké odstíny make-upu ladí s pletí každého člověka, barvou očí a barvou vlasů. Pomůže vám také zjistit jemnější detaily, například barvu šperků.

Při analýze vaší barvy je třeba vzít v úvahu dvě oblasti. Základní tón pleti a celkové zbarvení. Váš základní odstín pleti bude teplý nebo chladný, zatímco celkové zbarvení pracuje s barvou očí a vlasů. 

Stručně řečeno, pomocí odstínu pleti (kůže, vlasů a očí) můžete určit, zda jste v teplém, nebo chladném tónu, a celkové zbarvení, tedy jak tmavá je vaše kůže a barva vašich vlasů, určuje, zda jste světlí nebo tzv. tmaví. Podívejte se tedy na spodní stranu paže za přirozeného denního světla, pokud máte růžový podtón a modře zabarvené žilky, máte chladný odstín pleti, jak vysvětlila stylistka Elaine Davies. Pokud máte zlatý nebo meruňkový podtón a zeleně zabarvené žilky, máte teplý odstín pleti.

Jaká barva odpovídá vašemu tónu pleti

Pokud máte růžové podtóny, máte chladný odstín pleti. Lidé s chladnými tóny pleti obvykle vypadají nejlépe oblečeni nebo nalíčeni s modrými podtóny. K tomuto tónu pleti dobře padnou jasné zelené, syté fialové, růžové a světlé i tmavě modré barvy. Také jim více sluší stříbrné šperky.

Pokud máte zlaté podtóny, váš odstín pleti je teplý. Lidé s teplými tóny pleti obvykle vypadají nejlépe ve žlutých barvách, protože více zvýrazňují přirozený podtón. Zelené, hnědé, teplé červené nebo pomerančové, broskvové, korálové barvy a zlato také dobře vyhovují tomuto tónu pleti.

Chcete-li určit přesnější barvy, které vám budou vyhovovat, musíte se podívat na více než jen na tón pleti, a zvážit celkové zabarvení. Možná jste už slyšeli o jarních, letních, podzimních nebo zimních typech. Pokud je váš odstín pleti chladný, patříte do letní nebo zimní rodiny. Pokud je teplý, máte jarní nebo podzimní zabarvení. Někteří lidé spadají do více skupin, ale jedna bývá primární.

Pokud máte chladný odstín pleti, přirozeně popelavé blond nebo světle hnědé vlasy a světle modré, zelené nebo šedé oči, máte letní zbarvení. Letní typy vypadají nejlépe v jemných pastelových barvách s modrými podtóny. Skvěle budou také vypadat šedé a modré odstíny. Barvy, jako je oranžová, korálová a lososově růžová či bílá, jsou naopak nevhodné.

Pokud máte chladný odstín pleti, středně až tmavě hnědé nebo černé vlasy a sytě modré, zelené nebo hnědé oči, patříte do zimní rodiny. Zimní zabarvení vyžaduje nejodvážnější a nejbohatší modré odstíny, takže se rozhodněte pro jasný top a džíny.  Živé odstíny modré, červené a zlatožluté doplní váš tón pleti. Myslete na šarlatově červenou, fuchsiově růžovou, královskou modrou, smaragdově zelenou a sytě purpurovou. Můžete také zkusit černou a tmavě šedou. Vyhýbejte se tlumeným pastelům a žlutým nebo oranžovým odstínům, a to včetně rezavých hnědých a cihlově červených.

Pokud máte teplý odstín pleti a zlaté blond nebo světle středně hnědé vlasy se zlatými odlesky, máte jarní zabarvení. Jarní typy mohou vynikat ve směsi teplých a chladných prvků.  Jarním typům vyhovují cihlově červená, korálová, lososově růžová a pravá modrá. Béžové a slonovinové odstíny také budou lichotit. Ledové pastely, hluboké tóny nebo tlumené odstíny naopak ne.

Pokud máte teplý odstín pleti a červené, kaštanové, tmavě hnědé nebo černé vlasy s červenými, zlatými nebo kaštanovými odlesky, patříte do rodiny podzimních barev. Pokud jste bledí, pravděpodobně máte také pihy. Pro vás jsou ideální zemitá červená, bronzová, hnědá, čokoládová i zlatá. Teplé tlumené tóny jako olivová a tmavá zelená, terakotová červená a spálená oranžová zvýrazňují podzimní pleť. Měli byste si však dávat pozor na pastelové tóny a drsné jasy. Dále čtěte: Nadcházející podzim bude ve znamení barevných kombinací. Podívejte se, které to jsou.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47