Kinetóza dokáže velmi znepříjemnit nejen cestu autem. Jak ji zvládnout a cestovat bez nevolností

 Zdraví 
12. září 2021 21:08 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jak zvládnout kinetózu aneb cestování bez nevolností Depositphotos
Kinetóza se sice také nazývá nemocí z pohybu, ale není v pravém slova smyslu nemocí. Poradíme, jak se nepříjemných příznaků zbavit.

Kinetóza se projevuje řadou nepříjemných pocitů. Dostavuje se závrať, vyčerpání, zvedání žaludku či přímo i zvracení. Ve většině případů se dá nepříjemných pocitů zbavit.

Jak vzniká

Naše tělo je stavěné na soulad mezi tím, co vnímají naše oči a tím, jaké informace poskytuje rovnovážné ústrojí ve vnitřním uchu. Pomiňme nyní případy, kdy je skutečně něco špatně s rovnovážným ústrojím. Zbytek případů jde na vrub tomu, že naše oko vnímá jiný druh pohybu než naše rovnovážné ústrojí, a na tuto situaci jsou v zásadě dvě reakce. Jedna je zcela pohodová a klidná. Situace máme už nacvičené, jsou pro nás známé, tělo si zvyklo a žádná negativní reakce se nedostavuje. Ale pak je druhá možnost, kdy je nesoulad mezi informací z očí a informací z rovnovážného ústrojí tak nezvyklý a veliký, že dojde k rozvoji příznaků.

Typické situace

Mezi typické situace, kdy se rozvíjí kinetóza, patří cestování nebo pobyt na některých pouťových atrakcích. Mnozí dobře znají nevolnosti z auta, autobusu, letadla nebo třeba z cestování lodí. V tomto případě mluvíme přímo o mořské nemoci. Problémy se dostavují i u kosmonautů či pilotů ve stavu beztíže. Silná nevolnost se mnohých dotkne při pobytu v simulátoru. Z moderních prostředků, které spouští tento stav, můžeme jmenovat brýle pro virtuální realitu.

Jak se potížím vyhnout

Zatímco na pouťové atrakce nemusíme vůbec chodit, v současném světě se jen obtížně vyhneme cestování. Kinetóza se obyčejně nedotýká řidičů, neboť mají zřetelný oční kontakt s vozovkou a také mají veškeré pohyby auta pod kontrolou. V ostatních případech platí, že si na určitý způsob pohybu tělo postupně zvyká. Například děti obvykle zprvu mívají nepříjemné pocity, ale později se svých obtíží zbavují a běžně už autem či autobusem cestují bez problémů. Podobně letušky nemívají žádné potíže v letadle, ačkoliv třeba zprvu mnohé lety doslova protrpěly.

Vedle toho, že si tělo zvykne, existují i další možnosti, které pomohou potíže řešit. Do dopravního prostředku byste neměli nastupovat zcela nalačno, ale ani ne s přeplněným žaludkem. Během cesty je dobré mít k dispozici mátový čaj, peprmintové bonbony či žvýkačky. Velmi se osvědčuje konzumace zázvoru v nejrůznějších podobách. Pozor jen na to, že ne každý zázvor může. Jestliže tyto prostředky nezabírají, je vhodné si vzít tabletu proti kinetóze. Působí obvykle tlumivě, takže se po ní dá i lépe usnout. Usnutí je také jeden z osvědčených prostředků. V autě či autobuse se vyplatí dívat se před sebe na vzdálenější horizont. Rozhodně nečíst a nesledovat dění po stranách vozu.

Zdroje: Wikipedia, Rodina.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47