Co možná ještě o kávě nevíte. Pár zajímavostí, které vás jistě překvapí

 Zdraví 
10. září 2021 07:19 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Káva je dlouhodobě celosvětovým nápojem lidstva Pexels
Pokud patříte mezi milovníky kávy a nedovedete si bez ní představit vstávání, odpolední siestu nebo večer s kamarády, budete jistě překvapeni, co vše jste o svém milovaném nápoji možná ani netušili.

Den bez kávy jako by nebyl. Závislost? Těžko říct. Každodenní pití kávy totiž nemusí být až tak úplně zlozvyk. Poslední dobou se totiž ukazuje, že když pijete s mírou dobrou kávu, nemusí to být vůbec problém. Ba naopak. Káva totiž dává více než jen energii.

Káva není jen nápoj, je to kultura a prostředek sociální interakce. Již v minulosti se lidé scházeli, aby si nad šálkem kávy vyměnili cenné informace nebo jen příjemně poklábosili. A to je jen jeden z mála faktů, o které se s vámi chceme podělit.

Kávu poprvé objevil pastevec koz

Legenda říká, že první kávový nápoj připravil pastevec koz z Etiopie, který si všiml, jak jeho kozy okusují třešně z kávovníku. Zanedlouho začal pozorovat změny v jejich chování. Kozy měly mnohem více energie, v noci nespaly. Později začal s místními mnichy vyrábět kávový nápoj, díky kterému se vydrželi modlit celou noc.

Kávová zrna jsou pecky z třešní

Kávová zrna zná každý, ale ne každý ví, kde se vlastně berou. Jedná se o pecky keřovité rostliny, jejímiž plody jsou právě kávovníkové třešně. Každá třešeň obsahuje až tři pecky (kávová zrna), které se dále zpracovávají. Jeden keř vyplodí za sezonu tolik kávových semen, kolik stačí na půl kilogramu upražené kávy.

Druhá po ropě

Káva se ve světě konzumuje v tak velkém množství, že její celosvětová hodnota přesahuje 100 miliard dolarů, což z ní děla druhou nejvíce obchodovanou komoditu na světě. Překonává ji pouze ropa. Dá se tedy říci, že po vodě je to náš nejoblíbenější nápoj.

Z bezkofeinové kávy těží i kokakola

Existují dvě hlavní odrůdy kávových třešní: zelené a červené. Červené mají příjemnější vůni a používají se k výrobě lehčích káv. Čím déle se kávová zrna praží, tím zdravější nápoj. Pokud ale chcete bezkofeinovou variantu, musíte si zakoupit tu, z jejíchž zrn byl kofein oddělen chemickým procesem. Získaný kofein se pak často prodává pro výrobu kokakoly.

Nejdražší káva se získává z výkalů

Nejdražší káva na světě je Kopi Luwak, která pochází z Indonésie. Vyrábí se z kávových zrn, která byla natrávena kunovitou šelmou Luwak, neboli do češtiny přeloženo cibetkou. Má velmi mlsný jazýček a vybírá si ty nejzralejší červené třešně kávovníků. Pozře ovšem jen slupky a zrna projdou jejím trávicím ústrojím bez porušení. Za svou cestu cibetkou navíc zrno ztratí veškerou hořkost a dodá kávě jedinečnou chuť, která se nedá srovnat s jinou kávou na světě.

Kávou proti nemocem

Čím dál tím více studií prokazuje, že účinky kávy mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Například studie University Health Network uvádí, že konzumací kávy se můžete vyhnout Alzeimerově chorobě, nebo že má pravidelné pití kávy pozitivní vliv na Parkinsonovu chorobu. Káva ovšem přináší i další blahodárné účinky. Přečtěte si o nich v tomto článku.

Zdroj: agiboo.com, esquirescoffee.co.uk, sciencedaily.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47