Rýmovník dokáže výrazně zmírnit projevy nachlazení. Vyrobte si z něj voňavou mast nebo sirup

 Zdraví 
29. listopadu 2020 11:22 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výrobu sirupu z rýmovníku zvládne téměř každý  Depositphotos
Podzimní počasí zdraví příliš neprospívá. Kromě toho, že se můžete poměrně snadno nachladit, na podzim bývají lidé více náchylnější na stres, úzkosti a deprese. Na všechny tyto neduhy pomáhá právě rýmovník. Obvykle se jeho lístky využívají k přípravě čaje, ale můžete si z něj vyrobit třeba sirup.

Rýmovník se řadí mezi velmi oblíbené byliny. Dokáže zmírnit nachlazení či detoxikovat organismus. Pěstování rostliny navíc není vůbec náročné, roste velmi rychle. Po několika týdnech pěstování se rýmovník mnohonásobně zvětší. Léčivá bylina toho k životu moc nepotřebuje. Až vám trochu povyroste, můžete si z ní udělat voňavou mast.

Mast z rýmovníku

Mast z rýmovníku zmírní bolest hlavy. Namasírujte si s ní spánky. Uleví vám i při rýmě. Namažte si ji pod nos a bude se vám lépe dýchat. Natřít si s ní můžete i hrudník v oblasti hrudní kosti. Mast vám usnadní vykašlávání. Funguje i na podrážděnou kůži a lehké popáleniny.

Ingredience

  • 20 lístků z rýmovníku 
  • 20 ml tuku (sádlo, bambucké máslo, kokosový olej, vazelína)
  • malá hrst heřmánku 
  • 5 kapek esenciálního oleje

Postup výroby

Výroba masti z rýmovníku je jednoduchá, zvládne ji každý. Nejprve nechte v hrnci rozpustit tuk. Pokračujte tím, že si nakrájíte listy z rýmovníku na malé kousky. Přidejte je k rozpuštěnému tuku.

Hned poté můžete do hrnce přisypat i malou hrst heřmánku. Ingredience míchejte v průběhu dvou hodin. Během nich do hrnce můžete ještě přidat několik kapek esenciálního oleje. Následně nechte mast vychladnout a další den proces opakujte. Nakonec ještě teplou mast přeceďte a uchovejte v menších nádobách. 

Sirup z rýmovníku

Sirup vyrobený z rýmovníku se vám bude hodit, když se nachladíte. Můžete si ho nalít do čaje nebo zředit s vodou a pít. Uleví vám při bolesti v krku a trochu uvolní ucpaný nos. Můžete si s ním i dochutit různé pokrmy. Samotný rýmovník má mnoho dalších léčebných účinků. Zjistěte, s čím vám může ještě pomoci.

Ingredience

  • 35 lístků z rýmovníku 
  • 0,5g cukru (množství variujte podle vlastní potřeby) 
  • litr vody 
  • pomeranč 

Postup výroby

Začněte tím, že důkladně umyjete pomeranč, protože budete potřebovat i jeho kůru. Nakrájejte ho i s ní na několik tenčích plátků. Pomeranč a listy z rýmovníku dejte do hrnce. Nalijte do něj horkou vodu.

Ingredience musejí zůstat na dně, takže vymyslete, čím je zatížíte. Sirup nechte odstát do druhého dne. Zhruba po čtyřiadvaceti hodinách do hrnce nasypejte cukr. Ingredience vařte zhruba tři hodiny. Nakonec přelijte sirup do sklenic a uskladněte ho v chladném prostoru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008