Hyzdí váš oblíbený svetr žmolky? Zbavte se jich pomocí silonek, pemzy nebo holícího strojku

 Móda 
24. února 2019 09:14 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
I starý udržovaný svetr udělá parádu Depositphotos
Svetry jsou módní stálicí už řadu let a jejich obrovskou výhodou je, že prakticky nestárnou. Pokud tedy o ně správně pečujete a vypadají na pohled dobře. Svetry jsou náchylné hlavně na tvorbu žmolků, poradíme, jak se jich snadno zbavit.

Na mnohých svetrech se žmolky objeví hned po prvním vyprání. Nezoufejte, existuje několik rad, jak se žmolků zbavit.

Nůžky

Jednoduchá rada, jak nad žmolky vyzrát, je vzít do ruky nůžky. Velké hrubé žmolky ostříhejte. Dávejte ovšem během toho pozor, abyste nestřihli do svetru. Jedinou nevýhodou nůžek je, že jsou krátké na drobné žmolky. Na ty je lepší využít některý z následujících tipů.

Holicí strojek

Zastavte se v drogerii pro obyčejný holicí strojek na nohy či vousy. Jezděte s ním po svetru či mikině ve správném úhlu. Díky tomu jednoduše všechny žmolky postupně odstraníte. Než ale dáte svetr do pračky, důkladně všechny odřezané žmolky vyklepejte, ať si nezanesete buben. K tomu můžete klidně použít izolepu – její lepkavou částí poklepávejte po svetru, dokud se všechny žmolky nenachytají.

Pemza

Pokud máte doma pemzu na odumřelou kůži, můžete ji použít i na žmolky na mikině nebo svetru. Čistou a suchou pemzou jezděte jemně po textilii a postupně tak odstraňujte žmolky. Klidně můžete i více přitlačit a zbavit se i opravdu jemných vláken. Kontrolujte ale během toho, zda netlačíte příliš moc a neodíráte již hladká vlákna.

Houbička na nádobí

Houbičku na nádobí můžete použít hned dvěma různými způsoby. Pokud namokříte drsnější stranu houbičky například rozprašovačem s vodou, můžete jemně potírat svetr nebo mikinu a žmolky na houbičku postupně nachytávat.

Pokud bojujete s většími žmolky, sáhněte po navlhčené drátěnce na nádobí. Dejte ale pozor na to, abyste látku nepoškodili.

Houbičku na nádobí také můžete přidat do pračky, když perete svetry, šály a mikiny. Na houbičku se nachytají uvolněná vlákna, takže vaše oblečení zůstane potom stále jako nové.

Odžmolkovač

Pravděpodobně jste už o tomto udělátku slyšeli. Jedná se o malý strojek (většinou) na baterky, který snadno odřezává vystupující žmolky z tkaniny, ale díky mřížce před ostřím nehrozí nebezpečí, že byste si svůj oblíbený svetr prořízli. Odžmolkovač stojí obvykle od pár korun do pár stokorun. Jestli máte doma více svetrů, mikin nebo šál, na kterých se už začalo projevovat, že je často a rádi nosíte, tak se vám tato investice vrátí. Odžmolkovač jednoduše a bezpečně vrátí vašim oděvům zašlou krásu.

Izolepa

Na jemné tkaniny vám postačí i silnější izolepa. Namotejte si ji na prsty tak, aby lepivá plocha byla nahoře. Potom postupně přikládejte a odtrhávejte jemné žmolky z tkaniny. Pokud na látce zůstanou i tak jemná vytahaná vlákna, použijte ještě navlhčenou houbičku na nádobí, kterou potírejte látku.

Silonky

Na odstranění žmolků nemusíte kupovat silonky nové. Nejlépe v tomto případě poslouží staré silonové punčocháče. Natáhněte si je na ruku a prudce přejíždějte po látce odshora dolů. Tento postup je pracnější, ale silonky na sebe dokáží nachytat žmolky a uvolněná vlákna. Pokud tedy nemáte po ruce žádnou z výše popsaných věcí, i silonky vám dobře poslouží. O tom, jak vybrat svetr, aby vám slušel, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod