Několik varovných příznaků, že vaše játra jsou plná toxinů

 Zdraví 
06. října 2019 16:50 / Jana Jančová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud jsou játra zbytečně přetěžována, může mít pro lidský organismus vážné následky Depositphotos
Jedním z nejdůležitějších orgánů v lidském těle jsou játra. Představují totiž jakýsi filtr, přes který se zachycuje veškerý toxický materiál v těle. Kromě toho mají však i další důležité funkce. Díky své prokrvenosti slouží jako centrum zpracování živin z potravy, ale i zásobují organismus nezbytnými minerály, vitaminy a dalšími látkami. Zajišťují také vylučování žluče, která pomáhá v trávení tuků. V embryonálním stádiu jsou také sídlem krvetvorby. Celkem mají játra však více než 400 funkcí.

Je důležité, aby játra nebyla zbytečně přetěžována, v opačném případě to může mít pro lidský organismus vážné následky. Často k tomuto přetěžování napomáhá hektický styl života, nesprávná životospráva či nadužívání léků, alkoholu a jiných toxických látek. To vše vede k poškození tohoto životně důležitého orgánu v těle. Pak se může stát, že lékaři diagnostikují jejich nejrůznější onemocnění, jako například cirhózu, hepatitidu a další vážné nemoci. Proto byste měli věnovat pozornost signálům, které naše tělo vysílá, když není něco s játry v pořádku.

Bolesti v břiše

Jestliže zažíváte křeče, které jsou případně doprovázeny tlakem v břiše a pocity nafouknutí, dávejte pozor. Podle odborníků totiž může jít o otok způsobený nahromaděním tekutiny v břišní stěně. Ten může později dokonce tlačit na plíce a tím způsobit problémy s dýcháním.

Změna ve stolici a moči

Že s játry není něco v pořádku, můžete zjistit i po použití toalety. Jestliže je vaše stolice šedá, bledá nebo dokonce krvavá, je pravděpodobné, že vaše játra nefungují správně. Také jestliže je vaše moč tmavá a pokud zrovna netrpíte akutní dehydratací, může jít o varování o špatném fungování vašich jater.

Svědivost a citlivost pokožky a náhlé změny na kůži

Svědivá místa, která se rozšiřují, a stupňující se intenzita svědění. K tomu citlivá pokožka na dotek. V důsledku onemocnění přestanou játra uvolňovat z těla toxické látky. Nahromaděné barvivo bilirubin stojí za náhlou lehkou změnou barvy, kdy kůže zežloutne. Stejně mohou zežloutnout i špičky prsů a nehty.

Chronická únava

Cítíte stále příznaky chronické únavy? Chybí vám energie, jste malátní a slabí? V tomto případě se však nemusí jednat jen o běžnou únavu. Pokud cítíte další uvedené příznaky, je nejvyšší čas na vyšetření vašich jater. Dále čtěte: Jste neustále vyčerpaní a nemůžete přijít na důvod? Mnoho z nás trápí nedostatek důležitého minerálu.

Další příznaky, že vaše játra nefungují správně

Negativní emoce, soustavná bolest hlavy, letargie, nadměrné pocení, bolesti kloubů či svalů, potíže s trávením tuků, alergie, úzkost, deprese, zápach z úst, citlivost na chemikálie, náhlé přibývání na váze, i tyhle příznaky varují, že byste se měli co nejdříve podrobit vyšetření vašich jater.

První pomoc při příznacích

V každém případě je nutné se obrátit na lékaře. Kromě případné léčby je však důležité dodržovat správnou životosprávu, aby nedocházelo k přetěžování jater. Je také velmi důležité si uvědomit, že zdraví ve skutečnosti začíná v kuchyni. Proto je podle odborníků potřeba v prvním případě se zbavit nezdravých potravin a polotovarů. Na řadu tak musí přijít zdravá kuchyně a příprava jídel ze zdravých, čerstvých surovin. Dále čtěte: Je čas na podzimní detox. Poradíme vám, jak na něj.

Co musíte dodržovat?

Konzumujte ovoce a zeleninu. Do jídelníčku zařaďte také živočišné i rostlinné bílkoviny, klíčící zrna, fermentované potraviny, zdravé tuky, syrové oříšky a semínka. Dbejte na to, abyste měli dostatek vody. Nezapomínejte také na dostatečný příjem zdravých tuků obsažených v avokádu, kokosu a podobně.

Tomuto se zásadně vyhněte!

Přepálený olej, GMO produkty, řepkový, palmový a slunečnicový olej, to jsou produkty, které vaše játra přetěžují. Omezte také rafinované cukry, vyhněte se hnědému i bílému cukru. Omezte také alkohol.

Potraviny, které naopak vašim játrům prospějí

Ostropestřec mariánský je tou pravou a nejlepší bylinou pro vaše játra. Obsahuje účinnou látku siymarin. Ta má skvělé protivirové a protizánětlivé vlastnosti, které mimo jiné ochraňují jaterní buňky před poškozením. Ostropestřec mariánský se dá konzumovat různými způsoby. Nezapomínejte také na konzumaci kurkumy. Jde o silné protizánětlivé koření. Kromě ochrany jater má schopnost jim pomoci regenerovat. Pro podporu jater poslouží i artyčok, který současně také zvýší produkci žluči. Obsažená vláknina v artyčoku napomůže redukovat „špatný“ LDL cholesterol. Kromě toho i po tepelné úpravě zůstává artyčok stále plný antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům. Čtěte také: Nejzdravější podzimní potraviny: Napište si je na seznam a mějte ho stále na očích.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?