Nejzdravější podzimní potraviny: Napište si je na seznam a mějte ho stále na očích

 Zdraví 
04. října 2019 14:08 / Monika Thomsonová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Posilněte na podzim imunitu správnými potravinami Shutterstock
Léto máme za sebou a čeká nás krásné podzimní období plné barevného listí, ale i chladnějších dní. Změna pomalu, ale jistě nastane i v našich jídelníčcích. Osvěžující zeleninové či ovocné saláty nahradí třeba polévky, které zasytí a zároveň organismus zahřejí. Které podzimní potraviny by neměly chybět v žádném jídelníčku?

Pro podzim jsou typické různé druhy dýní, ale svou sezónu má i více druhů ovoce. Plody, které nám podzim nabízí, jsou nejen chutné a vhodné pro přípravu různých pokrmů, ale i zdravé a nabité vitamíny či minerály. A přísun mnoha důležitých látek před nadcházející zimou naše tělo dozajista ocení. Tak se pojďme spolu podívat na to, které podzimní potraviny se vyplatí zařadit do jídelníčku.

Vsaďte na zelí

Během podzimu si neváhejte pochutnávat na zelí, ať už čerstvém nebo kysaném. Bílé či červené hlávkové zelí je zdrojem vlákniny, železa, vápníku, kyseliny listové i karotenoidu zvaného lutein. To fialové je navíc bohaté na antokyany. Jde o pigmenty fialové, červené až modré barvy, které jsou odpovědné za krásnou barvu ovoce a zeleniny, ale i třeba květin. Antokyany mají silné protirakovinné i protizánětlivé vlastnosti. Kysané zelí je zase nesmírně bohaté na vitamin C a může pomoci s i trávicími obtížemi.

Důvěřujte česneku

Součástí česneku je alicin, který je účinný v boji proti plísním a infekcím a má i protivirové účinky. Česnek je proto ideální přísadou do polévek a omáček nejen na podzim, ale po celý rok. Účinky alicinu jsou nejvýraznější ihned po rozmačkání česnekového stroužku, proto je doporučována jeho konzumace i v syrové podobě. Úžasná úprava česneku, která vás bleskurychle postaví na nohy.

Dýňová síla

S podzimem se neodmyslitelně spojují nejrůznější druhy dýní. Velmi oblíbená je například dýně Hokkaido, která každého zaujme svou nasládlou chutí. Dýně jsou obecně dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, draslíku, hořčíku, vápníku i betakarotenu. Blahodárný vliv mají na imunitu, trávení, hladinu cholesterolu i funkci zraku. V kuchyni je můžete využít nejrůznějším způsobem. Skvělá je krémová dýňová polévka. Můžete jí však i jen nakrájet na kousky, upéct v troubě a podávat jako přílohu.

Semínka dýně navíc obsahují vysoké hladiny pro tělo velmi prospěšných monosaturovaných mastných kyselin, omega-6 mastných kyselin, zinku a draslíku. Dýně také obsahuje velké množství karotenoidů a vitaminů C a E. Všechny tyto antioxidanty jsou spojovány s prevencí proti nádorovým či srdečním onemocněním.

Jedno jablko denně

Jednou ze zásad zdravého stravování je věrnost sezónním a místním potravinám. Jablka jsou v našich podmínkách jedním z nejpřirozenějších a nejčerstvějších zdrojů vitaminu C. Zeptejte se, které odrůdy jsou pěstované v Česku. Čím menší vzdálenost od pěstitele na pulty obchodů, tím déle byla jablka na stromě a měla čas vyzrát. A čím zralejší bylo ovoce v okamžiku sklizně, tím více vitaminu obsahuje. Jedno jablko denně vás může ochránit nejen před sezónními rýmami, ale také před rakovinou tlustého střeva.

Louskejte ořechy

Lískové a vlašské ořechy mají nejvyšší podíl antioxidantů mezi všemi druhy ořechů. Čím déle je necháte ve skořápce, tím více si jich také uchovají. Dobré mastné kyseliny v nich obsažené navíc pomáhají snižovat cholesterol.

Kouzelné houby

Houby obsahují 12krát více silného antioxidantu – ergothioneinu – než třeba pšeničné klíčky známé pro vysoký obsah živin a minerálních látek. Konzumací hub posilujete svůj imunitní systém a navíc chráníte červené krvinky. Houby jsou také bohatým zdrojem vlákniny, selenu (základní minerál pro správnou funkci imunitního systému) a vitaminu B. A co je nejlepší? Houby mají velmi málo kalorií, takže jejich konzumace nemusí nijak zatěžovat naše svědomí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve