Zázrak pro krásu i zdraví, o který zakopnete doslova na každém rohu

 Zdraví 
29. září 2019 15:12 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Buďte krásná a štíhlá díky červené řepě Shutterstock
Červené řepě se také přezdívá krvavý elixír mládí. A zcela oprávněně. Tato zelenina, která k nám dorazila už během starověku, díky obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů pomáhá udržet krásné a štíhlé tělo.

Na podzim je červená řepa k dostání za pár korun na každém rohu. Využijte toho a dejte si týdenní nebo měsíční kúru pro lepší imunitu, krásnější pleť a zdravější tělo. Podzim je pro takovou omlazující kúru optimální doba, připravíte tak své tělo na zimu, která pro ně představuje velkou zátěž. Každý den snězte malou červenou řepu nebo vypijte šťávu z ní.

Účinné látky v červené řepě

Červená řepa obsahuje křemík, a to je zvlášť důležitý prvek k posílení vazivové tkáně a kůže, stěn cév i kostí a díky němu se mozek dokáže zbavit jedovatých kovů. Červená řepa je také bohatá na draslík, který podporuje odvádění vody a kyselých látek z těla, vlákniny zase regulují činnost střev, zbavují je jedovatých látek a tuků.

Jak pomáhá našemu tělu?

  • Vytváří vazivové tkáně.
  • Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
  • Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště z mozku.
  • Podporuje růst buněk a "opravuje" jejich jádra.
  • Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje trávení i využití bílkovin.
  • Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
  • Vyvolává optimističtější náladu.
  • Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
  • Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
  • Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

Jak řepu zpracovat?

  • Syrová řepa se dobře uplatní v salátech, v kombinaci s česnekem nebo křenem. Nasekanou řepu použijte jako základ zdravých pomazánek, které můžete doplnit výraznými sýry, třeba brynzou nebo balkánským sýrem.
  • V zimě je oblíbenou vitaminovou bombou řepný salát se zelím, křenem a jablky.
  • Řepu můžete i uvařit a použít ji do smetanových salátů
  • Řepu můžete grilovat nebo upéci v troubě, při této úpravě počítejte s půl hodinou až hodinou, podle její velikosti. Místo brambor ji využijete i pro bramboráky. Koření, které se k řepě hodí, je bazalka, anýz nebo kmín.

Jak využívali tuto rostlinu v kuchyni staří Římané?

Po jejich vzoru můžeme uvařit drobnější červenou řepu s hořčičným semínkem a poté ji nakrájenou naložit do malého množství olivového oleje smíchaného s octem.

Také můžeme uvařit nakrájené listy mladé řepy s pórkem ve vodě, do které přidáme trošku vína a rozdrceného koriandru s římským kmínem. Po uvaření nechme okapat a promíchejme s trochou octa a olivového oleje. Pozor dejte na vedlejší účinky řepy, o kterých jste možná netušili.

Chcete další tipy na neobvyklé a lahodné zpracování červené řepy? Inspirujte se recepty v naší fotogalerii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda