Největší škodliviny v potravinách: Na co si dát pozor?

 Zdraví 
22. září 2019 19:11 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Někteří lidé považují éčka za ztělesněné zlo Shutterstock
Dáváte při nákupu do košíku vše, co se vám líbí nebo chutná a nedíváte se na složení? Děláte velkou chybu. Jen od pohledu kvalitní produkty vždy nepoznáte.

Na co je dobré si dávat při nákupu pozor? A co se nejčastěji označuje jako tzv. škodlivá aditiva?

Co jsou potravinová aditiva?

Potravinové aditivum je jakákoli látka, která se přidává k potravinám v průběhu jejich výroby a zpracování – například ke zlepšení jejich vzhledu, vlastností nebo prodloužení trvanlivosti. V současnosti se používají tisíce aditiv a nejedná se jen o uměle vyrobené látky, ale také o aditiva přírodního původu. Přestože k přírodním aditivům má většina lidí větší důvěru, ve skutečnosti je u těchto látek větší riziko alergické reakce než u aditiv uměle vyrobených. Důvodem je vyšší obsah bílkovin v přírodních aditivech.

Umělá barviva

Proč se vlastně potraviny barví? Je nutné dělat to u kvalitních jogurtů, pečiva s pravými vejci nebo marmelády ze skutečného ovoce? Ne. Barvené jsou hlavně produkty, které neobsahují to, co by měly. Když už tedy výrobci chtějí, aby se nám jejich výrobky vizuálně líbily, měli by alespoň používat přírodní barviva.

Ta mají často dokonce prospěšné účinky, např. šťáva z červené řepy nebo aronie. To se ale neděje moc často, neboť je to dražší, i když jen o několik haléřů. Dávejte proto přednost značkám, které nešetří a používají kvalitní přírodní suroviny. A která barviva konkrétně vyvolávají pochybnosti ohledně bezpečnosti? Jsou to například:

  • E 133 – brilantní modř FCF
  • E 132 – indigotin
  • E 143 – fast green FCF
  • E 129 – červeň allura AC
  • E 127 – erythrosin
  • E 102 – tartrazin
  • E 110 – žluť SY

Celou škálu těchto složek běžně obsahují lízátka a bonbóny. Proto pokud chcete dětem dopřát nějaké mlsání, dejte jim spíše prověřené výrobky kvalitních značek. I u nich si však přečtěte etiketu, drahý neznamená automaticky nejlepší.

Aspartam

Aspartam je umělé sladidlo užívané například k výrobě nealkoholických nápojů, cukrovinek, nakládané zeleniny a vitamínových doplňků. Výsledky jeho zkoumání jsou kontroverzní, ale faktem je, že bývá zbytečné ho konzumovat. Mnozí z nás stejně považují chuť aspartamu za ne zcela příjemnou a dávají přednost cukru nebo si dotyčný produkt raději odpustí.

Glutamát sodný

Glutamát sodný (E 621) je v posledních letech přímo démonizován. Přitom je v mnoha potravinách přítomen přirozeně. Jeho jediným problémem je, že některým lidem způsobuje nevolnost, pravděpodobně na podkladě alergie. Ta je ale poměrně vzácná. Není tedy třeba se mu doslova vyhýbat, pokud touto přecitlivělostí netrpíte. Je ale nutné při použití kvalitních surovin dodávat zvýrazňovač chuti? Jistěže není.

Benzoan sodný

Jedná se o konzervant, který se běžně vyskytuje v nejrůznějších potravinách. Je podezříván z toho, že stejně jako některá syntetická barviva zhoršuje hyperaktivitu dětí. Navíc reaguje s vitamínem C za vzniku benzenu, což je karcinogenní látka – může tedy mít podíl na vzniku rakoviny žaludku. Na etiketách najdete benzoan sodný pod označením E 211.

O „éčkách“ se diskutuje stále. Někteří lidé je považují za ztělesněné zlo, ale tak tomu není. Výzkumy, které jim přisuzují velký dopad na naše zdraví, jsou kontroverzní a často silně emocionálně zabarvené. Berme proto jejich přítomnost v potravinách s rozumem. Chcete-li však vliv chemických látek na své zdraví co nejvíce minimalizovat, stačí zmenšit množství průmyslově vyráběných potravin ve stravě. Přírodní produkty jsou v tomto ohledu nejvýhodnější. O potravinách, které byste neměli jíst, pokud chcete být zdraví, si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod