Trápí vás chřipka, ucpaný nos nebo kašel? Mějte po ruce ty správné bylinky
Sílu léčivých bylin znali už naši prapředkové a i dodnes na ně mnoho lidí nedá dopustit. Pokud si tedy nechcete zaneřádit organismus chemickými preparáty, můžete si sílu bylin ověřit v praxi i vy.
Na rýmu jděte od lesa
Účinnými prostředky při potížích s nosní sliznicí a horními cestami dýchacími jsou výtažky z jedle a borovice, které pomáhají vytvářet zdravé prostředí a přispívají k uvolnění nosu a regeneraci sliznice. K uvolnění horních dýchacích cest pomáhá také eukalyptus, máta nebo tymián. Vhodné jsou jak k vnitřnímu užívání, tak k inhalaci. Vyzkoušet je můžete i ve formě tobolek nebo sprejů do nosu.
Rakytník při podráždění v krku
Léčivou sílu rakytníku znali již ve starém Řecku. Rakytník obsahuje celou řadu vitaminů, včetně notné dávky vitaminu C, která je několikanásobně vyšší než například v pomeranči. Olej z rakytníku zároveň pomáhá i antibakteriálně. Působí regeneračně i ke snížení bolesti, proto se hodí také při podráždění v krku. Stále populárnější rakytníkový olej má antioxidační a zklidňující účinky a přispívá tak ke správné obranyschopnosti organismu. Výhodou této olejové formy je, že zároveň zvlhčuje sliznici a napomáhá její regeneraci.
Borovice a jitrocel při kašli
Při potížích s horními i dolními cestami dýchacími pomůže borovice, která podporuje správnou funkci dýchacího systému, a tím pomáhá volněji dýchat. Z jejích mladých výhonků, jehličí či šišek lze připravit čaj na kašel nebo její výtažky užívat již zpracované ve formě tinktur či tobolek. Kromě borovice přináší úlevu také jitrocel. Ten lze užívat formou čajů nebo jako sirupy, které se hodí hlavně pro děti.
Vitamin C na imunitu
V období virových infekcí dýchacích cest a chřipkových vln je nejdůležitější prevence, kterou je posílení imunity. Dodejte tělu proto potřebnou dávku vitaminů, zejména vitaminu C, který podporuje obranyschopnost organismu. Kromě prevence je vitamin C vhodný také jako podpora léčby při obtížích horních cest dýchacích. Užívat ho můžete v rostlinné podobě, nejvíce jej obsahuje rakytník, šípek či citrusy, ale také některé druhy zeleniny, například paprika, rajčata nebo brokolice. O tom, v čem jsou šípky tak unikátní a kdy je nejlepší je sbírat, jsme psali zde.