Skutečnosti a mýty o vodě s bublinkami

 Zdraví 
18. září 2019 10:24 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pít či nepít vodu s bublinkami?  Shutterstock
Pít nebo nepít vodu s bublinkami? Na tuto otázku padlo již mnoho odpovědí. Zkusíme ale přinést seriózní informace.

Voda s bublinkami je pro mnoho lidí přijatelnější než bez nich. Dá se tedy pít, aniž bychom si ublížili na zdraví? A jakému nebezpečí se vlastně vystavujeme? Tohle všechno jistě zajímá hodně lidí.

Výhody bublinek

Bublinky oxidu uhličitého se do vody přidávají z několika důvodů. Jeden je, že pro většinu lidí je potom voda chuťově přijatelnější. Voda sycená oxidem uhličitým je vlastně slabou kyselinou uhličitou. Má jemně nakyslou chuť, která působí osvěžujícím dojmem. Navíc se za ní schová i nějaká nepříjemná pachuť, kterou třeba voda z daného zdroje má. Oxid také působí jako jemný konzervant, takže voda vydrží déle svěží. Diskutabilní může být vliv sycené vody na žaludek a střeva. Zatím si řekněme, že zde dochází k většímu prokrvení a k vyšší aktivitě. Někdy se uvádí i mírné zlepšení některých střevních obtíží.

Nevýhody bublinek

Jeden z názorů tvrdí, že oxid uhličitý je odpadní produkt našeho metabolismu. Je to přece právě on, kterého se zbavujeme při každém výdechu. Proč ho tedy do sebe ládovat? Další nevýhodou pro některé osoby může být právě tendence prokrvit všechno, s čím přijde oxid do kontaktu. Tak jako v našich ústech cítíme to známé štípání při pití syceného nápoje, tak se to děje i v žaludku. U některých to vyvolá tzv. Roemheldův syndrom, kdy se žaludek napne a začne tlačit na bránici, což vyvolá velmi nepříjemné stavy s pocitem, že se blížíte k infarktu. Pro takové lidi jsou samozřejmě bublinky v nápoji naprosto nevhodné. U citlivějších jedinců se může lehce zvýšit krevní tlak i tepová frekvence.

Mýty

Mezi největší mýty, které se lze i dnes dočíst, patří tvrzení, že pitím sycených nápojů si vyvoláte rakovinu žaludku, případně střev. Stejně tak je nesmyslné si myslet, že si pitím sycené vody překyselíte organismus. Mýtem je ovšem i tvrzení, že bublinky sytí hlad, takže díky nim zhubnete. Sycené nápoje spíš naopak chuť k jídlu mírně zvyšují.

Výsledek

Jestliže netrpíte tzv. Roemheldovým syndromem, můžete jistě pít sycenou vodu zcela bez obav. Jako ale ve všem, co děláme, i zde platí, že bychom to neměli přehánět. Určitě je dobré pít i kvalitní vodu nesycenou. Rozhodně je vhodné se vyhnout všem limonádám, ať je jejich složení jakékoli. A měli bychom si uvědomovat, že nám bublinky chuť k jídlu zvyšují, takže tomu čelit a tolik se necpat. A nebo jich nepít tolik, jestliže trpíte na vysoký krevní tlak či pochopitelně na nadýmání. Další informace, jak se vyhnout nadýmání, najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47