Nejíte batáty? Děláte velkou chybu, jsou chutné a velmi zdravé
Batáty jsou nazývané někdy také jako sladké brambory a pocházejí ze Střední Ameriky. Jde o zeleninu, která má překvapivě významný účinek na lidské zdraví. Jako ostatně i jiné druhy zeleniny. V dnešní chaotické a uspěchané době však batáty stojí za úvahu, protože skvěle pomáhají právě proti různým civilizačním onemocněním.
Co obsahují
Batáty obsahují obrovskou spoustu zdraví prospěšných látek. Vedle vitaminu C je to vitamin B6, ale také betakaroten, kterého mají velké množství. V batátech najdeme draslík, rostlinné steroly, lutein, kyselinu chlorgenovou, vlákninu, a to zejména pektin a mnoho dalšího. Skvělé je, že tento mix látek má velmi pozitivní účinky v prevenci mnohých onemocnění, takže konzumaci batátu lze jen doporučit.
Co ovlivňují
Látky obsažené v batátech tvoří jednoznačně prevenci proti rakovině. Nejde v tomto případě pouze o jednu látku, ale o celou kombinaci. Vedle toho nám pomohou batáty regulovat krevní tlak, snižují náš cholesterol, působí proti virům, podporují náš zrak, pomáhají bojovat proti obezitě, jíme-li i slupku, pomůžeme si proti hemoroidům. Také se nám budou díky kombinaci látek v batátech lépe hojit rány a celkově náš imunitní systém bude lépe pracovat. Nezapomínejme, že vhodné potraviny sice významně pomáhají našemu zdraví, ale nejsou jedinou cestou k jeho udržení. Více o prevenci rakoviny si přečtěte třeba v článku zde.
Jak konzumovat
Je samozřejmě celá řada možností, jak batáty upravit. Pracuje se s nimi podobně jako s klasickými bramborami. Je třeba pochopitelně uvážit, že pokud budeme batáty smažit na oleji, nebudou patrně tak zdravé a lehké jako v jiných případech. Rozhodně tedy doporučujeme vaření. Lze konzumovat i se slupkou, ale to záleží na vaší chuti. Výborný je batátový krém. Pokud máte tento druh polévek rádi, určitě jej zkuste. Vděčné jsou zapečené batáty ještě s další zeleninou a třeba sýrem.
Batáty na grilu
Batáty se skvěle hodí na gril. Připravit si tak můžete výbornou přílohu nebo rychlý předkrm, který zasytí nedočkavce před hlavním chodem.
Budete potřebovat:
- 2 batáty
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
DIP:
- 250 ml zakysané smetany
- 5 snítek tymiánu 5 (nebo jiné bylinky dle chuti)
- 10 lístků libeček
- sůl, pepř
Příprava:
Batáty si nakrájejte na tenčí plátky (asi 1 cm) a pomažte olivovým olejem. Gril rozpalte na 200–230 stupňů a grilujte na přímém žáru z každé strany cca 3 minuty. Až brambory vyndáte, pomažte je olivovým olejem s drceným česnekem. Podávejte s dipem ze zakysané smetany. Dobrou chuť!