Omyly, které se mezi lidmi tradují o křečových žilách

 Zdraví 
04. září 2019 09:17 / Monika Thomsonová
  2
📷
5 fotografií v galerii
V 80 % případů může za vznik křečových žil dědičnost Shutterstock
Křečové žíly, neboli varixy, patří k civilizačním onemocněním. Mezi rizikové faktory patří dlouhodobé stání, nadváha, těhotenství či rodinná dispozice. Kolem tohoto onemocnění panuje řada omylů a mýtů. Pojďme se podívat na ty nejčastější.

I když některé informace o křečových žilách znějí jako z hrůzostrašného filmu, spousta z nich je spíše fikcí než skutečností. Dokážete je ale od sebe spolehlivě rozeznat? Pojďme se podívat na některé zajímavosti o křečových žilách.

Křečové žíly trápí i muže

Křečové žíly jsou potíží, která trápí především ženy. Projevit se ale může také až u jedné třetiny mužů. Říká se, že na „křečáky“ trpěl například anglický král Jindřich VIII. A není divu. Ke konci života vážil údajně 140 kilogramů.

Provází lidstvo od nepaměti

První záznam o varixech pochází z roku 86 před naším letopočtem, a to v souvislosti s římským generálem Gaiem Mariem. Při hledání úlevy se prý svěřil do rukou tehdejších chirurgů, jejich metody ovšem nebyly příliš úspěšné. Možná i proto se z něj později stal tak krutý tyran.

Žirafí tajemství 

Vznik křečových žil souvisí s vysokým tlakem v žilním systému. Obrovské zvíře jako žirafa musí mít v žilách končetin velmi velký tlak, a přesto na varixy netrpí. Může za to jednak šikovné uspořádání jejího cévního systému a pak také žirafí kůže, která je extrémně silná. Někteří experti rádi říkají, že je to jako kdyby žirafy nosily kompresní punčochy celý svůj život. 

Varikokéla, pánský problém 

Myslíte, že křečové žíly vznikají pouze na nohou? Omyl. Například varikokéla je typ křečových žil, který trápí velké množství mužů. Jde o postižení levého varlete, jež může být značně nepříjemné. Symptomy zlepšují teplé koupele a spodní prádlo s větší podporou.

A co punčochy?

Navzdory všem dobře míněným radám – kompresní punčochy nezpůsobí, že varixy zázračně zmizí. Pomáhají ale výrazně zmírnit bolesti a zamezují jejich dalšímu rozšiřování.

Křečové žíly a tloušťka

Přibrali jste hodně na váze? Pak se vám určitě vytvoří křečové žíly. Pouhý mýtus. Když lidé následně zhubnou, váhový úbytek způsobí kožní deflaci a ta odhalí, co je pod kůží. Tuk jen pomáhá žíly maskovat, nezpůsobuje jejich vznik. Je však třeba říci, že obezita, zejména dlouhodobá, ke vzniku křečových žil přispívá.

Pomůže správné stravování

Jídla, která obsahují mnoho cukru a hodně vitamínu C, nejsou při křečových žilách tou nejlepší volbou. Pomoci naopak může dieta obsahující vlákninu a málo soli. A co vitaminové doplňky, například extrakt z jírovce? Bohužel, žádné vitaminové doplňky vznik křečových žil nezastaví. Pravdou totiž je, že v 80 % případů může za vznik křečových žil dědičnost. Může za křečové žíly a vyšší riziko trombózy antikoncepce?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod