Jaké čaje si dopřávat v těhotenství? Musíte vědět, které neublíží vám ani miminku

 Zdraví 
02. září 2019 07:56 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dopřejte si čaj klidně i v těhotenství Shutterstock
Těhotenství s sebou pro mnoho nastávajících maminek nese nejen spoustu radosti, ale často také významných omezení. Více než kdy jindy si v tomto období musí ženy dávat pozor na to, co jí a pijí, protože nesprávnou výživou mohou negativně ovlivnit vývoj svého nenarozeného dítěte.

Možná vás to překvapí, ale zaměřit byste se měly také na to, jaký čaj v požehnaném stavu pijete, ne každý je totiž bezpečný.

Vždy všechno s rozumem

Na úvod je potřeba si uvědomit, že každý čaj v sobě obsahuje kofein, jehož vysoké dávky neprospívají mamince ani miminku. Ne každý druh čaje však obsahuje jeho stejné množství. Pokud si dáte šálek bylinkového čaje, dostanete do těla skutečně zanedbatelné množství kofeinu, které nepřesáhne půl miligramu. Ovšem černé a zelené čaje, případně nápoje známé jako oolong, obsahují v jednom šálku až 50 mg kofeinu. Pokud jste tedy dosud byly zvyklé pít například pouze zelený čaj, a dopřejete si jej čtyřikrát denně, spotřebujete tak maximální povolené množství kofeinu na den.

Kofeinový fígl

Je důležité myslet na jeho obsah už proto, že má za následek nižší porodní hmotnost miminka, a dokonce může negativně ovlivnit jeho růst v děloze. Zatěžuje však i tělo matky, které musí ve zvýšeném množství kofein vylučovat. Pokud se svého oblíbeného čaje nechcete zcela vzdát, zkuste vyzkoušet malý fígl, a to, že z jedné dávky uděláte čaje dva, avšak vy jako nastávající maminka vypijete až ten druhý, tedy slabší.

Pokud jste si před otěhotněním nedokázaly představit svůj den bez kávy, pak se jí rozhodně nemusíte vzdávat ani v tomto období, ale myslete na zkonzumované množství, které musíte sladit právě i s množstvím vypitého čaje, který by mohl kofein obsahovat. Více na téma pití kávy v těhotenství najdete v našem článku zde.

Zdraví prospěšné bylinky

Můžete se však více zaměřit na pití bylinkových čajů, které mají v těhotenství blahodárné účinky. Bohužel, některých se ale musíte naopak vyvarovat. Prospěje vám například čaj z kopřiv, který je při vypití jednoho až dvou šálků denně skvělým zdrojem důležitých látek a minerálů pro nastávající maminku. Obsahuje totiž mnoho železa, hořčíku a vápníku.

Dovršily jste-li 30. týden těhotenství, můžete si dopřávat čaj z listů maliníku. Zatímco v prvních dvou trimestrech není vhodné jej pít, ve třetím trimestru významně přispívá ke snížení rizika poporodního krvácení, navíc je tento nápoj bohatý na vápník a hořčík.

Trpíte-li na nevolnosti a zvracení, můžete si dopřát až dva šálky mátového čaje denně. Stejně je na tom také zázvorový čaj, který pomáhá nejen od ranního zvracení, ale podporuje také trávení.

Na tyto čaje si dejte pozor

Vyvarovat byste se naopak měly nadměrného popíjení černých čajů typu například Earl Grey, Darjeeling či Oolong, stejně jako zeleného čaje. Z bylinek se naopak vyhněte pití odvaru z třezalky tečkované, ženšenu, pelyňku či lékořice. Tyto a mnohé další mohou nevhodně účinkovat na plod a rozhodně nestojí za to nic pokoušet. V těhotenství není vhodný ani tolik oblíbený heřmánkový čaj. Vyvarujte se i oreganu, majoránce či rozmarýnu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod