Dýně jsou velmi zdravé, prospěšné jsou zejména pro muže vyššího věku

 Zdraví 
30. srpna 2019 13:48 / Bronislava Silná
  0
📷
7 fotografií v galerii
Dýně z pánve může být vaší rychlou večeří Shutterstock
Na zahrádkách dozrávají různé druhy dýní, také v obchodě se dají koupit za příznivé peníze. Jsou zdravé, ale nic by se nemělo přehánět. Máme podrobnější informace.

Existuje celá řada dýní, ale všechny mají společné to, že obsahují značné množství betakarotenu, vlákniny, vody, vitaminu C, draslíku, železa a dalších minerálů. To je samo o sobě dobře a pro většinu z nás má dýně výborné zdravotní účinky. Neplatí to ale pro všechny a v jakémkoli množství.

Komu dýně prospívá

Konzumace dýní prospěje lidem, kteří jsou v zásadě zdraví, ale objevují se u nich nejrůznější civilizační obtíže. Dýně je vhodná jako potravina pro redukci hmotnosti, protože nemá tolik sacharidů, a naopak má poměrně hodně vlákniny. Na dýně by se měli soustředit i ti, kdo potřebují posílit svůj zrak, stejně jako své plíce, srdce i ledviny. Dýně působí blahodárně na střeva a naše pohlavní orgány. Zařadit do jídelníčku by ji měli muži, zejména vyššího věku, protože si tak chrání svou prostatu. Také tato zelenina působí jako prevence některých druhů rakoviny, například rakoviny plic, žaludku, prsu či slinivky.

Plejáda účinků je mnohem širší

Dýně zvyšuje naši imunitu, pomáhá produkci bílých krvinek, působí v prevenci proti šedému zákalu, zlepšuje stav kůže, chrání před UV zářením. Pomáhá snižovat obezitu. Působí i proti astmatu, vysokému cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku. Je prevencí ledvinových kamenů a cukrovky druhého typu.

Pokud se podivujete nad tím, jak je tohle všechno možné, pak vězte, že odpověď je poměrně jednoduchá. Přesně takto totiž v našem těle funguje jednak vitamin C, a pak také betakaroten, draslík a další minerály, jakož i vláknina a voda. Na rozdíl od různých tabletek jsou v dýni tyto prvky v přirozené formě a tělo je dobře vstřebává. Pozitivní účinky má pochopitelně i jiná zelenina, která je bohatá na stejné látky. Celoročně je u nás dobře dostupná například mrkev.

Komu dýně škodí

Pro konzumaci dýně ale platí stejné pravidlo jako pro konzumaci ostatních potravin. I sebezdravější potravina v příliš vysokém množství, případně u lidí s určitými zdravotními problémy, může vyvolat problémy. Na pozoru by se měli mít všichni ti, kterým škodí větší množství draslíku. Může jít o osoby s nemocnými ledvinami nebo lidi, kteří užívají specifické léky na srdce s obsahem tohoto prvku a konzumace dýně by tak způsobila tzv. hyperkalémii, která může být i život ohrožující. Do stejného stavu byste se dostali i tehdy, když byste se snažili jíst obrovská množství této zeleniny. Více o draslíku si přečtěte v článku zde. Betakaroten se v těle mění částečně na vitamin A a jeho nadbytek by mohl poškodit vaše játra nebo ledviny. Existují také lidé, kteří jsou na dýni alergičtí.

Výborný a rychlý recept na dýni

Recept na dýni se slaninou je rychlý a jednoduchý. Příprava chutného pokrmu vám zabere přibližně 40 minut.

Ingredience

  • 750 g dýně (nejlépe Hokkaido, nakrájená na plátky a zbavená semen)
  • 210 g anglická slanina (nakrájená nadrobno)
  • 40 g máslo (nakrájené na kousky)
  • 4 ks jarní cibulka (pokrájená na kolečka)
  • 1 stroužek česnek (nakrájený na plátky)
  • sůl, pepř mletý

Příprava

V širší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte 10 g másla a osmažte na něm slaninu a česnek dozlatova. Vyjměte a na ubrousku nechte odsát tuk. Do pánve nyní dejte dýni, podlijte 125 ml vroucí vody, stáhněte plamen a zakryté duste asi 10 minut nebo až je dýně měkká a voda téměř vyvařená.

Přidejte směs slaniny a česneku a zbylé máslo a za občasného zamíchání restujte ještě asi 10 minut. Nakonec přisypte cibulku, osolte a opepřete, zlehka promíchejte a neprodleně noste na stůl. Náš tip: Na závěr můžete posypat opraženými dýňovými semínky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve