Jste často nemocní? Vyzkoušejte zvířecí mlezivo

 Zdraví 
03. prosince 2018 18:48 / Martina Langová
  2
📷
4 fotografie v galerii
První mléko po porodu je blahodárné pro lidskou imunitu Pixabay
Imunitní systém je skloňován téměř všude, kde se hovoří o nemocech z nachlazení. Abychom byli dokonale fit, pečovat o něj musíme, to je jasné. A občas musíme vzít na milost i pomocníky - doplňky stravy.

Pod pojmem „doplňky stravy“ se mohou schovávat výtažky z bylin, čaje, nejrůznější bylinné směsi. Ale také právě kolostrum, tedy mlezivo od krav. Jde o čistě přírodní prostředek, který si s oslabeným imunitním systémem dokonale poradí.

Zvířecí mlezivo

Na první pohled se to možná bude zdát divné. Proč bychom měli užívat startovací mateřské mléko od krávy? Ovšem předsudky hoďte za hlavu. Studie naprosto jednoznačně prokazují, že mlezivo umí obranyschopnost těla velmi dobře posílit.

Mlezivo je látka, která se vyplavuje těsně po porodu. Primárně se jí vyživují mláďata. Pomáhá jim přežít první dny na světě a současně tvoří základ zdravého imunitního systému. Že funguje tato látka stejně u zvířat jako u lidí, potvrzuje bespočet odborných prací, kteří se kolostrem zabývají. V každém případě si naši pozornost rozhodně zaslouží.

Pod mikroskopem

Mlezivo či kolostrum je vlastně tekutina vylučovaná mléčnou žlázou matky těsně po porodu. Ukrývá v sobě mnohé látky, které mohou pomoci mláděti či dítěti přežít během prvních dnů na světě. Co se samotného složení týče, jde především o imunoglobuliny, tedy látky, které silně povzbuzují imunitní systém. Krom toho se v něm však ukrývají i vitaminy, minerální látky, aminokyseliny i enzymy. Rozhodně však stojí za pozornost, že kravské kolostrum obsahuje až 40x více imunoglobulinu než lidské mlezivo. Podobně umí imunitu zvýšit i některé houby.

Historie užívání

Nenechte se však mýlit – nejde o rozmlsanost dnešní doby. Kolostrum se používalo už v dávných dobách. Vytlačily jej však léky a antibiotika, tudíž jsme tuto látku přestali zcela využívat. Dá se tedy říci, že se opět vracíme zpátky k přírodní surovině, což je jistě dobrá zpráva. Kravské mlezivo je totiž univerzálním lékem pro všechny bez ohledu na věk. Pomáhá malým dětem, dospělým i seniorům.

Krom podpory imunitního systému si kolostrum umí poradit i s alergiemi i negativním dopadem antibiotik na naše tělo. Chrání před průjmovými onemocněními a účinně bojuje se záněty v těle. Navíc si umí poradit i s rychlejším hojením ran či jizev.

Nejvhodnější doba pro užívání

Podzim a zima jsou měsíce, které užívání kolostra jednoznačně přejí. Mlezivo nás může účinně ochránit před nemocemi z nachlazení a zbaví nás únavy, která se přes chladné měsíce roku velmi často ozývá. Podpořit však svoji imunitu můžeme i otužováním, pravidelnými procházkami venku či cvičením.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím