Znáte tři zázračné houby, které zvýší imunitu?

 Zdraví 
09. listopadu 2018 16:25 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jidášovo ucho má blahodárné účinky na naše srdce Shutterstock
Jídlo může být nejen dobrou prevencí, ale i lékem. A pokud si dáte houby, pak to platí trojnásob. Představujeme vám tři bojovníky proti nemocem, kteří by vám doma rozhodně neměli chybět.

Některé můžete sbírat ještě teď. V lesích je dost hub, které se skvěle uplatní nejen v kuchyni, ale rovněž v přírodní medicíně. Známe ty nejlepší!

1. Rezavec šikmý reguluje krevní tlak

Pokud vám nic neříká jméno této houby, možná vám něco poví jeho přezdívka. Říká se mu čaga. A mezi léčivými houbami je to doslova cenný skvost. Nejčastěji roste na břízách na Sibiři. Najít ho ale můžeme i u nás, i když výjimečně.

Tato houba má antioxidační, tonizující a adaptogenní efekt, příznivě působí na dýchací cesty a plíce, na kvalitu krve a kůže. Je dokonce vhodná při lupénce, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech, Crohnově chorobě či ulcerózní kolitidě. A používá se při léčbě rakoviny, snižuje bolest a zpomaluje vývoj metastáz, působí příznivě i při chemoterapii jako prostředek zmírňující její negativní vedlejší účinky.

Čaga obsahuje flavonoidy, alkaloidy, polysacharidy, kyselinu čagovou, fytoncidy, organické kyseliny, steroidy, melanin a látky podobné antibiotikům. Nechybí ani minerální látky. A rovněž obsahuje melanin, který podle současných výzkumů brzdí rozvoj patologických procesů způsobených volnými radikály, stabilizuje buněčné membrány a působí jako silný imunostimulátor.

Vyzkoušejte:

Kousek houby (cca 4 g) vložíme na noc do hrnku studené vody. Používáme-li mletou čagu, dáme polévkovou lžíci. Ráno v téže vodě pomalu na malém plameni přivedeme k varu a vaříme maximálně 5 minut. Dalších 5 minut necháme odstát a scedíme. Užíváme 1–2 lžíce čaje několikrát denně, a to půl hodiny před jídlem. Čaj můžeme pít tři měsíce, pak je nutno udělat si čtrnáctidenní pauzu. Poté je možno celou kúru zopakovat.

2. Jidášovo ucho se stará o zdravé srdce

Je známou, nepostradatelnou a často používanou ingrediencí asijské kuchyně. Jeho předností je především příjemná křupavost. Kromě toho však umí také léčit. Pro imunitní systém je hotovým požehnáním. Po fyzickém i psychickém vyčerpání pomůže člověku postavit se na nohy.

Už ve staré Číně byla houba hojně využívána k léčbě očních, nosních a krčních zánětů a také hemoroidů, což později převzalo i západní léčitelství. Je o ní známo i to, že čistí krev, snižuje krevní tlak a příznivě působí na celý kardiovaskulární systém a pomáhá při trávicích potížích. Dokonce působí proti kornatění cév, infarktu a trombóze. Obsahuje hodně hořčíku. Jeho příjem není radno podceňovat.

Ochutnejte kuřecí salát s Jidášovým uchem

Přísady:

  • 400 g kuřecího masa
  • 60 g čerstvého Ucha Jidášova
  • 100 g salátové okurky
  • 100 g červené papriky
  • 2 jablka, citron
  • hlávkový salát
  • 50 g mandlí
  • 3 lžíce portského vína
  • 1 lžička cukru
  • mletý zázvor
  • 1 lžička zeleninového koření (mix mrkev, petržel, celer)
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky a krátce doměkka se zeleninovým kořením a solí opražíme na olivovém oleji. Necháme vychladnout. Na nudličky nakrájíme papriku, okurku, povařené houby a jablka. Jablka chráníme před zhnědnutím pokapáním citronovou šťávou. Zálivku připravíme z vína, cukru, citronové šťávy, zeleninového koření, soli a zázvoru a po promíchání spojíme s nakrájenou zeleninou a masem. Podáváme vychlazené na miskách ozdobených hlávkovým salátem a nasekanými opraženými mandlemi.

3. Čirůvka fialová srovná hladinu cukru

Jde o podzimní jedlou houbu, která roste nejčastěji mimo les na loukách, pastvinách, v zahradách nebo na okrajích lesů, občas je možné ji spatřit i v listnatých lesích. Jde o velmi chutnou houbu. Ovšem pozor – konzumovat se může pouze tepelně upravená, protože v syrovém stavu je toxická. Narušuje červené krvinky a způsobuje žaludeční potíže a zvracení.

Ovšem v polévce, omáčce nebo houbové směsi je naprosto neškodná a vy si navíc báječně pochutnáte. Pokud máte zvýšenou hladinu cukru, pak vám tato houba pomůže ji snížit. Díky tomu je také vhodnou součástí jídelníčku diabetiků.

Témata: houby, sběr, jídlo, zdraví
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve