Existují i další poruchy příjmu potravy než jen anorexie či bulimie. Jak je poznáte?

 Zdraví 
04. listopadu 2018 08:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Posedlost zdravou stravou patří mezi poruchy příjmu potravy Shutterstock
K nejznámějším poruchám příjmu potravy patří mentální anorexie a bulimie. Existují však i další méně známé problémy s příjmem potravy, které rovněž mohou vést k vážným problémům. Drunkorexie, bigorexie, ortorexie. Že jste ještě tyto termíny neslyšeli? Jde o nové poruchy příjmu potravy.

Pro všechny tyhle nemoci stejně jako u ostatních poruch příjmu potravy platí, že dochází k omezení jiných zájmů a k izolaci nemocného od okolí. Jaké to jsou?

Otrorexie

Co není eko a bio, to nejím

Lidé trpící tímto typem poruchy jsou až chorobně posedlí zdravou stravou. Nemocný odmítá veškeré konvenční potraviny, všechno musí být bio a ekologicky "čisté". Zároveň často vyznává i různé módní směry, například stravu bez lepku nebo mléka a podobně.

Drunkorexie

Nejím, abych mohl pít

Jde o další netypickou poruchu, v podstatě se jedná o kombinaci dvou problémů, totiž anorexie a zneužívání alkoholu. Znamená, že nemocný nejí proto, aby si pošetřil kalorie, které mu dodají alkoholické nápoje. Tato nemoc je velmi nebezpečná. Hrozí otravy, krvácení do trávicí trubice, rozvrat minerálního a vodního hospodářství, stavy bezvědomí nebo cévní mozkové příhody jako následek prudkého zvýšení krevního tlaku. Nastávají také psychické problémy a hrozí riziko rozvoje závislosti na alkoholu.

Bigorexie

I cvičení může zabít

Říká se, že cvičení je důležité pro naše zdraví. Ale nic se nesmí přehánět. Extrémní posedlostí cvičením se nazývá bigorexie. Jedná se o posedlost krásou těla ve smyslu touhy po co největší muskulatuře. Tou logicky nejčastěji bývají postiženi muži. Týká se ale i žen. Aby lidé postižení touto nemocí měli co nejsvalnatější postavu, zneužívají steroidy a cvičí víc, než je zdrávo.

Pomůže psycholog

Příznaky i diagnostická kritéria se u jednotlivých forem liší, ale společným jmenovatelem je nadměrný zájem o dokonalost těla, většinou samozřejmě bez potřebného nadhledu. Je to podobné jako u anorexie či bulimie nebo tanorexie, což je posedlost solariem. Více o této nemoci jsme psali zde. Důležité je, aby dal nemocný na péči svého okolí a navštívil psychologa. Ten s ním probere postupně všechny aspekty a přijde na příčinu. A někdy je nutná i návštěva psychiatra. Hlavně to chce trpělivost a čas.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve