Jak připravit čaj proti nachlazení? Máme pro vás skvělé tipy

 Zdraví 
01. listopadu 2018 17:27 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čaj vás dokáže spolehlivě postavit na nohy Shutterstock
Chladnější počasí a střídání teplot vede k tomu, že se u mnohých objevuje nachlazení. Na to je dobré tělo prohřát. Přinášíme několik tipů na nápoje, které pomohou dát organismus opět do pořádku.

Naše tělo reaguje negativně na příliš rychlé změny teploty. Často se také stane, že si přečteme jen předpověď s teplotou přes den, ale zapomeneme, že ráno či večer může být velmi chladno. Případně se zdržíme venku déle, než jsme původně plánovali a neštěstí je na světě. Cítíme se špatně, „něco na nás leze“, objeví se rýma a škrábání v krku. Nemusí to znamenat pohromu, ale je dobré zasáhnout rychle.

Klasický čaj s citronem

Čaj s citronem je samozřejmě výborný způsob, jak dodat tělu jednak potřebné teplo, tak také potřebný vitamin C v přirozené podobě. Většinou ale připravujeme tento čaj špatně, protože dáváme citron do čaje ihned po uvaření. Mnohem lepší je počkat, až čaj získá teplotu, kdy jsme schopni ho pít. Pak přidáme citron a třeba i med. Účinné látky tak zůstanou zachovány a nápoj nám mnohem lépe poslouží.

Místo medu můžeme použít také jitrocelový sirup. Pokud použijeme jitrocelový sirup bez cukru, bude to dobrý způsob i pro ty, kdo z různých důvodů sladké konzumovat nechtějí nebo nemohou. Současně ale dodáme tělu látky obsažené v jitroceli, které působí blahodárně proti nachlazení a uvolňují hleny, které se mohou začít tvořit.

Zázvorový čaj

Nápoj se značnou schopností prohřát promrzlé tělo je čaj ze zázvoru. Můžeme si ho koupit v sáčcích nebo použít zázvor sušený, ale nejlepší je mít doma kořen zázvoru v chladničce a v případě potřeby nebo i jen tak pro chuť si nastrouhat zhruba dvě lžičky na šálek a přelít vroucí vodou. I do tohoto čaje si mnoho lidí přidává med a citron. Platí tedy stejné doporučení jako v předchozím případě. Vedle nachlazení vám zázvorový čaj pomůže i při nevolnosti. Vyhnout by se mu ale měly malé děti a obecně se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Zejména by se mu měli vyhnout lidé dlouhodobě nemocní, například diabetici.

Skořicový čaj

Proti nachlazení si můžete připravit i čaj skořicový. Zalijte asi čtvrt lžičky skořice vroucí vodou, nechte louhovat a přidejte med a citron. Pokud byste chtěli zasáhnout proti problému rychle, můžete použít jen dvě lžíce medu a čtvrt lžičky skořice. Vzniklý sirup pak užívejte po dvou lžičkách třikrát denně.

Šalvějový čaj

Proti nachlazení vám pomůže i čaj šalvějový. Čerstvé lístky pokrájejte na menší kousky a zalijte vroucí vodou. Nechte louhovat pět až deset minut. Šalvěj působí dezinfekčně. Zabráníte tedy množení nežádoucích bakterií v krku a v ústech. Její účinky míří i ke zlepšení zažívání a zvýšení tvorby žluče, což s tím souvisí. Díky obsahu vitaminu C posílí čaj z šalvěje celkovou imunitu. Pozor by si měly dát kojící maminky, protože šalvěj působí proti tvorbě mléka. A nikdy by se šalvějový čaj neměl pít dlouhodobě, protože by pak převládl škodlivý účinek. Denní dávka jsou dva až tři hrnečky čaje připravené ze lžičky sušené šalvěje na každý šálek. Více o šalvěji si můžete přečíst v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve