Potřebujete nakopnout imunitu? Tato zelenina je skvělou zásobárnou vitaminů a stojí jen pár korun

 Zdraví 
31. října 2018 07:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Obyčejné zelí je obrovskou zásobárnou vitaminů Shutterstock
Hledáte nějaký super účinný prostředek na imunitu, ale zase ne takový, který vám vysaje peněženku? Pak sáhněte po obyčejném zelí. Zelí je často opomíjená potravina, a to je velká škoda, protože je obrovskou zásobárnou vitaminů.

Obyčejné zelí obsahuje vitaminy C, E, B, kyselinu listovou a pantotenovou, vápník, draslík, měď, hořčík, železo, fosfor, zinek, mangan, síru, jód, dále inulin, cholin a organické kyseliny. Inulin je sladký a působí jako rozpustná vláknina, cholin zase posiluje paměť a svalovou činnost. A to vše do těla dostaneme doslova za pár korun. Zelí je totiž velmi levná surovina.

Protinádorový preparát

Je dokázáno, že zelí funguje jako prevence proti četným nádorovým onemocněním. Díky procesu kysání vznikají v těle izotiokyanáty, což jsou látky, které chrání tělo před rakovinnými účinky, hlavně před rakovinou prsu, plic, jater a tlustého střeva.

Největší zásobárna céčka

Zelí se dá připravit na několik způsobů. Konzumovat jej můžete v syrovém stavu, jako součást salátu nebo smoothie, vařené, ale samozřejmě největší sílu má zelí kysané. Jeho výhodou je, že když ho budete dobře skladovat, vydrží vám i mnoho měsíců. Kysané obsahuje velké množství vitaminu C - 200 g zelí denně pokryje jeho celodenní potřebu. 

Přirozené probiotikum

Kysané zelí obsahuje rovněž probiotické kultury, které vznikají během procesu kvašení. A je známo, že probiotika mají velmi příznivý vliv na střevní mikroflóru a spolu s vysokým podílem vlákniny mají celkově dobrý vliv na zdraví trávicího traktu. Kysané zelí by měli jíst lidé, které trápí zácpa, a vhodné je také po léčbě antibiotiky. 

Další účnky zelí

  • zvyšuje odolnost vůči stresu
  • přispívá k duševní rovnováze a dobré náladě
  • pozitivně ovlivňuje činnost svalů v těle
  • má omlazující účinek
  • pomáhá tvorbě červených krvinek
  • působí proti revmatoidní artritidě
  • přispívá k detoxikaci organismu
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • působí proti vzniku nádorů
  • pomáhá při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů

Domácí kysané zelí

Jak je vidět, kysané zelí je tedy skutečný poklad. Koupit si jej můžete v obchodě, ale snadno si jej můžete připravit i doma. Je to jednoduché.

Suroviny

  • zelí
  • sůl (20 g soli na 1 kg zelí)
  • kmín
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup

Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály a nakrájejte jej na nudličky. Pak jej promíchejte se solí a kmínem, nechejte 2 – 3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic. Hodně při tom tlačte, aby zelí pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně do vrchu, protože se mírně zvedne. Sklenici zavíčkujte a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7 – 10 dnů kvasit. A vodu ze zelí nevylévejte, má totiž úžasné účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda