Vitamin B má obrovský dopad na naše zdraví. Podle nových výzkumů větší, než si možná myslíte

 Zdraví 
25. října 2018 14:00 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud můžete, dávejte přednost zdrojům přirozeného původu Shutterstock
Celá řada vitaminů B má obrovský dopad na naše zdraví. Vědci stále přicházejí s dalšími poznatky o jeho významu. Přinášíme proto přehled působení i novinky z výzkumu.

Vitaminy řady B se účastní mnohých procesů v těle, které lze označit za zásadní. Určitou komplikací může být, že vitamin v těle dlouho nevydrží. A my zase ne vždy pravidelně konzumujeme ty potraviny, které by nám potřebné vitaminy přinesly. Někdy je proto třeba se uchýlit k potravinovým doplňkům. Pokud ale můžete, dávejte přednost zdrojům přirozeného původu.

Známé působení vitaminů řady B

Mezi nejznámější efekty, které nám tyto vitaminy přinášejí, patří zejména vliv na stav pokožky, na vlasy a jejich maštění, a dokonce může způsobovat svědění v okolí intimních partií. Jakmile se vám více lámou nehty, udělá se vám opakovaně koutek, rohovatí vám kůže nebo se objeví na kůži dokonce zánět, měli byste zpozornět a uvažovat o nedostatku vitaminů řady B. V případě výše popsaných problémů půjde nejspíš o nedostatek riboflavinu. Ten také pomáhá správnému spalování cukrů.

Jinou skupinou potíží při nedostatku vitaminu mohou být poruchy spánku, úzkost a nechutenství. Objevuje se taky velká únava, zmatenost, úzkostlivost a deprese. Za těmito zdravotními komplikacemi je především vitamin B1 thiamin. Je v běžných potravinách, tedy třeba v bramborách, mase, droždí, obilovinách či ořeších. Ale pokud těchto potravin nejíme dost, můžeme mít problém. Navíc vaření není pro obsah vitaminu příliš příznivé.

Opět jinou oblast ovlivňuje vitamin B12 kobalamin, jehož nedostatek může vést k vzniku zánětů, závratí a koktání. Při značném nedostatku se to projeví i dušností, protože je omezena tvorba červených krvinek. Při dlouhodobém nedostatku se můžeme dočkat i potíží se zrakem, mluvením a pohybem. I zbytek našeho nervového systému může být narušen. Najdeme ho především v potravinách živočišného původu. Z potravin rostliného původu stojí za zmínku vojtěška a tempeh. Další informace najdete v článku zde.

Novinky ve výzkumu

Nově přišli vědci se studií, která se zabývala ochranou našeho těla před škodlivostí okolního prostředí. Konkrétně se zaměřili na prachové částice, které se týkají většiny populace. Prachová částice o velikosti 2,5 mikrometru s názvem PM2,5 umí vyvolat v buňkách epigenetické změny. To samozřejmě zásadním způsobem ohrožuje naše zdraví. Vitaminy řady B omezovaly škodlivé působení PM2,5 až o 78 procent. Studie zatím proběhla jen na malém počtu účastníků, ale dobře ukazuje, že vliv vitaminů na naše zdraví může být větší, než jsme si dosud mysleli.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008