Konečně pravda o prospěšnosti vajec na naše zdraví. Nová studie hodně překvapí

 Zdraví 
24. října 2018 15:24 / Gabriela Opltová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kolik vajec denně můžeme konzumovat? Shutterstock
Vejce patří k nejkontroverznějším potravinám naší kuchyně. Důvodem je podezření, že přispívají k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Nejnovější studie ale pořádně překvapila.

Podle posledních poznatků by lidé, kteří do svého jídelníčku zařadí jedno vejce denně, mohli výrazněji snížit riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Vejce jsou vydatným zdrojem bílkovin, vitamínů a dalších bioaktivních složek včetně cholesterolu. Ten však podle vědců nemusí být důvodem k obavám.

Kardiovaskulární onemocnění zabíjejí miliony lidí. Ve většině západních zemí si životy bere zejména ischemická choroba srdeční. Kdyby lidstvo našlo způsob, jak počet úmrtí snížit, byl by to úspěch. Tým vědců vedený profesorem Limingem Li prozkoumal nejprve údaje přibližně půl milionu dospělých Číňanů ve věku 30 až 79 let. Vědci sledovali, jak často konzumovali během čtyř let vejce a zda to mělo nějaký vliv na jejich zdravotní stav. Na základě zjištěných výsledků tvrdí, že studie vysokou korelaci mezi častou konzumací vajec a ischemickou chorobou srdeční mrtvicí nepotvrdila. 

Do nové studie pak zapojili více než 400 tisíc zdravých lidí bez nádorových onemocnění, cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění. Přibližně 13 procent účastníků běžně konzumovalo méně než jedno vejce denně, 9 procent konzumovalo vejce zřídka nebo nikdy. O tom, jak správně skladovat vejce v lednici, jsme psali v jiném článku.

Paradoxně, lidé, kteří jedli vejce denně, resp. měli vejce ve stravě častěji, nevykazovali tak vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění jako ti, jejichž jídelníček zahrnoval vejce jen příležitostně. Nejvíce však překvapilo zjištění, že denní konzumenti vajec měli o čtvrtinu snížené riziko úmrtí na hemoragickou mrtvici.

Snížené však bylo i riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění (o 18 procent) a ischemické choroby srdeční (o 12 procent). Na základě těchto výsledků se vědci domnívají, že mírná spotřeba vajec (jedno vejce denně), může snížit riziko srdečně-cévních onemocnění. Jak dlouho vydrží vařené vejce a na co si určitě musíte dát pozor? Čtěte více.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47